Direct naar content

Toepassingen van referentiecijfers

Onze cijfers en voorbeeldbegrotingen worden in diverse toepassingen gebruikt. Ze worden toegepast in voorlichting aan consumenten, maar ook in een brede lijn van producten voor professionals.

Rekentools

De meest bekende manier waarop de referentiecijfers voor consumenten zijn vertaald is in de Nibud rekentool Persoonlijk Budgetadvies. Met deze tool kunnen mensen een eigen begroting opstellen en hun uitgavenplaatje vergelijken met andere huishoudens.

De cijfers zijn ook op verschillende andere manieren in tools vertaald, zowel door het Nibud als door andere organisaties. Van budgetbegeleiding tot hypotheekadviezen

 • Persoonlijk Budgetadvies

  Tool

  Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zet je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij en je ziet hoe je het doet vergeleken met anderen.

 • BufferBerekenaar

  Tool

  Hoeveel geld is verstandig om als buffer achter de hand te hebben? Met deze tool bereken je het voor je persoonlijke situatie.

 • Risicometer Lenen

  Tool

  Met de Risicometer Lenen bepaal je snel en gemakkelijk of de lening die je wilt afsluiten in je persoonlijke budget past.

 • Zelfjeschuldenregelen

  Tool

  Heb je beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het aflosplan en de voorbeeldbrieven van zelfjeschuldenregelen.nl. Zo kom je uit de problemen.

 • werkurenberekenaar

  WerkUrenBerekenaar

  Tool

  De WerkUrenBerekenaar maakt op een makkelijke manier inzichtelijk wat de financiële gevolgen zijn van meer of minder uren werken.

 • Pensioenschijf-van-vijf

  Tool

  Je bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar kom je er straks mee uit? Deze tool geeft inzicht in inkomsten én uitgaven later.

Voorbeelden van toepassingen

 • Budgetbegeleiding;
 • Het maken van krediet- of hypotheeknormen;
 • Koopkrachtberekeningen;
 • Hypotheekadviezen voor consumenten;
 • Woningverhuurders kunnen bekijken of de huur op te brengen is.

Rekentools op maat

Wil je jouw bestaande applicaties verrijken of een eigen toepassing ontwikkelen met onafhankelijke referentiecijfers? Dat kan.

Help je klanten met onze cijfers

Je klanten, cliënten of inwoners krijgen op bepaalde momenten te maken met financiële vragen. Dat kunnen vragen rondom life events zijn, zoals verhuizen, kinderen, scheiden, samenwonen, werken, overlijden en pensioen, maar ook algemene financiële vragen. Met de Nibud cijfers heb je onafhankelijke en betrouwbare informatie in huis waarmee je dat antwoord kunt bieden.

Een eigen applicatie

Hoe kun je jouw klanten helpen? Je kunt denken aan applicaties voor adviseurs, of voor klant en adviseurs samen. Maar ook aan rekentools voor op je eigen site, waarmee jouw klanten of inwoners zelf aan de slag kunnen met hun financiële situatie. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun uitgaven aan energie of boodschappen vergelijken met andere huishoudens. Of berekenen hoeveel geld verstandig is om achter de hand te hebben.

Verrijken met eigen klantgegevens

Wij denken graag met je mee als je ideeën hebt voor een eigen applicatie. Je bepaalt zelf de specificaties en functionaliteiten. Deze kun je afstemmen op vragen en situaties die relevant zijn voor jouw klanten. Daarnaast kun je de toepassing verrijken met bij jou bekende en specifieke klantgegevens. Bovendien krijg je de applicatie in eigen beheer zodat je zelf aanpassingen kunt doorvoeren.

Licentie en service

Het Nibud brengt samen met jou de vraag en behoefte in kaart, en kijkt welke oplossing jou het beste past. Vervolgens maken we afspraken over de kosten, levering, het gebruik en de te verwachten service. Deze afspraken worden vastgelegd in een licentieovereenkomst.

Het Nibud denkt graag met je mee in de ontwikkeling van de applicatie, en usability zodat deze voor de eindgebruiker begrijpelijk en gebruikersvriendelijk is.

In dit stappenplan lees je meer over de werkwijze die wij hanteren bij het ontwikkelen van Nibud-tools.

Neem contact op voor de mogelijkheden