Direct naar content

Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar

Het zijn financieel uitzonderlijke tijden. Vrijwel allemaal merken we dagelijks hoeveel invloed de hoge inflatie op ons geld heeft. Steeds meer mensen ontvangen betalingsherinneringen, treffen een betalingsregeling of vragen om een voorschot op hun salaris. De hoge vaste lasten groeien veel mensen boven het hoofd. Daarom roept het Nibud op het leven weer betaalbaar te maken.

Gratis cursus voor iedereen

Onderdeel hiervan is de gratis online cursus Aan de slag met je geldzaken. Meer dan ooit vinden we het belangrijk om elkaar te steunen en elkaars kennis en kunde te delen. Met de cursus Aan de slag met je geldzaken kun je grip op je geldzaken krijgen, houden of verstevigen. Wil je daar liever hulp bij, dan verwijzen we je naar je gemeente en vrijwilligersorganisaties.

Gratis cursus 'Aan de slag met je geldzaken'

Ga zelfstandig en anoniem aan de slag met deze gratis online cursus van het Nibud. Krijg en houd grip op je geldzaken met alle informatie en de handige tips, tools en tests.

Goed opgeleide vrijwilligers

Wil je graag hulp bij je geldzaken van goed opgeleide vrijwilligers? Dan kun je terecht bij je gemeente en bij vrijwilligers van bijvoorbeeld Humanitas, SchuldHulpMaatje, LSTA en fiKks . Voor hen is er de vernieuwde Nibud-vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken. Deze training biedt zowel ervaren als nieuwe vrijwilligers alles wat zij nodig hebben om mensen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun geldzaken.

Nibud-rapport Rondkomen en Betalingsproblemen 2022

Het nieuwe Nibud-rapport Rondkomen en Betalingsproblemen 2022 laat zien dat de hoge vaste lasten mensen boven het hoofd groeien. Steeds meer mensen ontvangen betalingsherinneringen, treffen een betalingsregeling of vragen om een voorschot op hun salaris. Ook zien we dat meer mensen geld van hun spaarrekening halen en geld lenen bij familie om betalingsachterstanden op te kunnen lossen. De grootste zorgen hebben we over jongvolwassenen onder de 35 jaar. Uit het rapport blijkt dat deze leeftijdsgroep het meest moeite heeft met rondkomen en het betalen van alle rekeningen.

Test je financiële gezondheid

Met de FinanciëleGezondheidsCheck test je hoe financieel fit je bent. Hoe fitter je bent, hoe minder kans je hebt op geldproblemen. Deze test heeft een wetenschappelijke basis en laat je aan de hand van 15 eenvoudige vragen niet alleen zien of je financieel fit bent, maar geeft ook specifieke tips hoe je jouw financiële gezondheid kan verbeteren.

Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar

Het Nibud roept alle mensen op om actief te kijken wat ze kunnen doen om het leven weer betaalbaar te maken. De uitgavencrisis waar we in zitten vergt een omslag in ons denken en doen. Heel veel mensen kunnen al jaren (noodgedwongen) als geen ander budgetteren en begroten. We vragen nu iedereen om zijn eigen uitgavenpatroon onder de loep te nemen en aan de slag te gaan met zijn geldzaken. Zo kunnen we geldproblemen voorkomen.

Ook vragen we je om te kijken wat je voor een ander kunt doen. Geldproblemen zijn maatschappelijke problemen, die vragen om saamhorigheid en begrip. Het aanbieden van gratis schoollunches, een warme douche, een luisterend oor of de buurman de weg wijzen naar de vrijwilliger in de thuisadministratie zijn allemaal waardevolle bijdragen.