Direct naar content

Wonen en verduurzamen

Wonen en verduurzamen

Wonen in Nederland is duur en wordt steeds duurder. De laagste inkomens voelen dat het meest. Het Nibud vindt het belangrijk dat huishoudens stijgende woon- en energielasten kunnen blijven betalen en dat ze niet in de knel komen in de energietransitie.

 • Relevantie

  Vrijwel iedereen heeft te maken met woonlasten. Op het gebied van de energietransitie staat veel te gebeuren en niemand ontkomt daaraan.

 • Actualiteit

  Huizenprijzen, huurprijzen en energielasten stijgen enorm. De betaalbaarheid van deze vaste lasten komt in het gedrang, met name voor mensen met een kleine beurs maar ook vaker voor mensen met een gemiddeld inkomen.

 • Onze focus

  Dat mensen in geldproblemen komen door een te hoge huur of hypotheek. En dat mensen financieel in de knel raken bij het verduurzamen van hun huis.

Feiten en cijfers

Betaalbare woonlasten

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens gemiddeld 40 tot 65 procent van hun netto jaarinkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Zelfs mensen met een gemiddeld inkomen lopen steeds vaker tegen problemen aan. Hier komt bij dat de energielasten momenteel erg hoog zijn en dat er vanuit de overheid druk wordt uitgeoefend om te verduurzamen.

Het Nibud wil dat woonlasten betaalbaar blijven. Wij vinden het ook belangrijk dat mensen niet in de geldproblemen komen als ze hun huis verduurzamen of als hun huis wordt verduurzaamd door de verhuurder.

Het Nibud pleit voor

 • Betaalbare woonlasten

  Wij vinden het belangrijk dat mensen de woonlasten kunnen betalen, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de huur of hypotheek moet passen bij het inkomen.

 • Meekunnen met energietransitie

  Mensen moeten geen financiële problemen krijgen door de energietransitie. Kwetsbare huishoudens moeten worden beschermd tegen extra lasten als gemeenten aan de slag gaan met het verduurzamen van woningen.

 • Energie moet betaalbaar zijn

  Ook de energielasten moeten betaalbaar zijn. Gemeenten moeten vaart maken met de beloofde energiecompensatie voor mensen met lage inkomens.

Actuele ontwikkelingen

 • Verduurzaming zonder bestaanszekerheid is niet duurzaam

  blog

  De energietransitie is een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Bij het Nibud zien we dat de kosten en baten van klimaatbeleid nu niet eerlijk zijn verdeeld.

  Gepubliceerd op:
 • De Nibud-normbedragen: wat kun je ermee en wat niet?

  blog

  Bij het Nibud stellen we normen en richtbedragen op. De bekendste daarvan zijn misschien wel de richtlijnen voor zak- en kleedgeld, de hypotheeknormen en de thuiswerkvergoeding.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud: Energielabel vanaf 2024 bepalend voor hoogte maximale hypotheek

  persbericht

  Eigenaren van energiezuinige woningen hebben een lagere energierekening, waardoor zij meer overhouden voor de hypotheek. Dat staat in het Nibud-advies Hypotheeknormen 2024 dat aan de Tweede Kamer is aangeboden.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens

  persbericht

  De meeste Nederlanders hebben volgend jaar meer te besteden dan dit jaar. Het verdwijnen van de energietoeslag betekent echter een koopkrachtdaling voor de huishoudens met de laagste inkomens.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud: Check voor huurverlaging je gegevens

  nieuwsbericht

  Huurders die vanaf 1 juli geen huurverlaging krijgen, doen er goed aan om te controleren of ze toch in aanmerking komen. Het gaat daarbij niet alleen om de gegevens die de Belastingdienst aan de woningcorporatie heeft doorgegeven.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud: regelingen voor Amsterdamse jongeren niet genoeg

  nieuwsbericht

  Zelfstandig wonende Amsterdamse jongeren in de bijstand, mbo’ers en jongeren met een minimumloon komen ondanks alle aanvullende regelingen, maandelijks honderden euro’s te kort.

  Gepubliceerd op:

Projecten van het Nibud

Het Nibud heeft verschillende projecten op het gebied van wonen en verduurzamen. Zo adviseren we de overheid over de financieringslastpercentages. Op basis van die percentages wordt de norm voor de maximale hypotheeklast bepaald.

We bieden ook een huurtool aan die inzicht geeft in welke huur een huurder kan betalen. Woningcorporaties kunnen deze tool inzetten om kosten aan betalingsachterstanden en eventuele huisuitzettingen te voorkomen.

Onze onderzoeksrapporten

Wat mensen zelf kunnen doen

 • Aankloppen bij instanties. Kun je door de hoge woonlasten en energiekosten rekeningen niet meer betalen? Het is dan belangrijk om op tijd aan te kloppen bij je verhuurder, de bank, de energieleverancier of de gemeente. Je kunt mogelijk afspraken maken over een betaalregeling. Lees meer over schuldregelingen.
 • Bepalen hoeveel je kunt betalen. Ben je benieuwd of je een bepaalde huur of hypotheek kunt betalen? Met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud krijg je inzicht in hoeveel geld je overhoudt. Hou rekening met de huur, energiekosten, eventuele servicekosten en lokale lasten die je moet betalen.
 • Onderzoeken hoe je kunt verduurzamen. Zeker met de huidige energieprijzen kan het verduurzamen van je huis al in relatief korte periode winstgevend zijn. Vaak ga je na een verduurzamende verbouwing namelijk een stuk minder energiekosten betalen. Bekijk de isolatietips van Milieu Centraal.

Samenwerken op dit onderwerp?