Direct naar content

Wonen en verduurzamen

Wonen en verduurzamen

Wonen in Nederland is duur en wordt steeds duurder. De laagste inkomens voelen dat het meest. Het Nibud vindt het belangrijk dat huishoudens stijgende woon- en energielasten kunnen blijven betalen en dat ze niet in de knel komen in de energietransitie.

 • Relevantie

  Vrijwel iedereen heeft te maken met woonlasten. Op het gebied van de energietransitie staat veel te gebeuren en niemand ontkomt daaraan.

 • Actualiteit

  Huizenprijzen, huurprijzen en energielasten stijgen enorm. De betaalbaarheid van deze vaste lasten komt in het gedrang, met name voor mensen met een kleine beurs maar ook vaker voor mensen met een gemiddeld inkomen.

 • Onze focus

  Dat mensen in geldproblemen komen door een te hoge huur of hypotheek. En dat mensen financieel in de knel raken bij het verduurzamen van hun huis.

Feiten en cijfers

Betaalbare woonlasten

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens 40 tot 65 procent van hun netto jaarinkomen kwijt zijn aan woonlasten. Zelfs mensen met een gemiddeld inkomen lopen steeds vaker tegen problemen aan. Hier komt bij dat de energielasten momenteel erg hoog zijn en dat er vanuit de overheid druk wordt uitgeoefend om te verduurzamen.

Het Nibud wil dat woonlasten betaalbaar blijven. Wij vinden het ook belangrijk dat mensen niet in de geldproblemen komen als ze hun huis verduurzamen of als hun huis wordt verduurzaamd door de verhuurder.

Het Nibud pleit voor

 • Betaalbare woonlasten

  Wij vinden het belangrijk dat mensen de woonlasten kunnen betalen, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de huur of hypotheek moet passen bij het inkomen.

 • Meekunnen met energietransitie

  Mensen moeten geen financiële problemen krijgen door de energietransitie. Kwetsbare huishoudens moeten worden beschermd tegen extra lasten als gemeenten aan de slag gaan met het verduurzamen van woningen.

 • Energie moet betaalbaar zijn

  Ook de energielasten moeten betaalbaar zijn. Gemeenten moeten vaart maken met de beloofde 800 euro energiecompensatie voor mensen met lage inkomens.

Actuele ontwikkelingen

 • Nibud: goed dat overheid regie pakt op betaalbaarheid van wonen

  nieuwsbericht

  Meer passende en betaalbare woningen, is het streven van het kabinet. Het Nibud is blij dat betaalbaar wonen bovenaan de agenda is gezet.

  Gepubliceerd op:
 • Vanaf 2026 (flink duurdere) warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

  Update

  Het kabinet wil binnen vier jaar een einde aan de verkoop van cv-ketels, meldt NRC. Een warmtepomp is ‘goed voor de energierekening en voor het klimaat’. Maar de aanschaf is veel duurder. Het Nibud waarschuwde in 2019 al dat huiseigenaren afwachtend zijn bij het verduurzamen van hun woning. Voor een kwetsbare groep van 104.000 huishoudens is lenen voor bijvoorbeeld een warmtepomp onverstandig. Investeren is voor deze mensen dan ook alleen mogelijk met subsidie of een voorschot dat niet zorgt voor hogere maandlasten.

  Gepubliceerd op:
 • CBS: Prijs van energie 86 procent hoger

  Update

  Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder. De stijging van de energierekening komt met name door hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

  Gepubliceerd op:
 • Grootste prijsstijging bestaande koopwoningen in 21 jaar

  Update

  Een bestaande koopwoning was in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. Dit is de grootste prijsstijging na 2000. De prijsindex bestaande koopwoningen steeg naar het hoogste niveau sinds de start van de meting in 1995. In Flevoland was de prijsstijging met 19,2 procent het grootst. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

  Gepubliceerd op:
 • ‘Huurprijzen in vrije sector stijgen naar nieuw record’

  Update

  De vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector klimt verder omhoog. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden nieuwe huurders gemiddeld 5,3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit is de grootste procentuele stijging sinds het derde kwartaal van 2018, toen de huurprijzen stegen met 5,9 procent.

  Gepubliceerd op:
 • Gerichte compensatie energiekosten effectiever voor minima

  nieuwsbericht

  Het Nibud berekende dat voor minima, een verhoging van de huurtoeslag effectiever blijkt te zijn in het tegengaan van de energiekosten.

  Gepubliceerd op:

Projecten van het Nibud

Het Nibud heeft verschillende projecten op het gebied van wonen en verduurzamen. Zo adviseren we de overheid over de financieringslastpercentages. Op basis van die percentages wordt de norm voor de maximale hypotheeklast bepaald.

We bieden ook een huurtool aan die inzicht geeft in welke huur een huurder kan betalen. Woningcorporaties kunnen deze tool inzetten om kosten aan betalingsachterstanden en eventuele huisuitzettingen te voorkomen.

Onze onderzoeksrapporten

Wat mensen zelf kunnen doen

 • Aankloppen bij instanties. Kun je door de hoge woonlasten en energiekosten rekeningen niet meer betalen? Het is dan belangrijk om op tijd aan te kloppen bij je verhuurder, de bank, de energieleverancier of de gemeente. Je kunt mogelijk afspraken maken over een betaalregeling. Lees meer over schuldregelingen.
 • Bepalen hoeveel je kunt betalen. Ben je benieuwd of je een bepaalde huur of hypotheek kunt betalen? Met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud krijg je inzicht in hoeveel geld je overhoudt. Hou rekening met de huur, energiekosten, eventuele servicekosten en lokale lasten die je moet betalen.
 • Onderzoeken hoe je kunt verduurzamen. Zeker met de huidige energieprijzen kan het verduurzamen van je huis al in relatief korte periode winstgevend zijn. Vaak ga je na een verduurzamende verbouwing namelijk een stuk minder energiekosten betalen. Bekijk de isolatietips van Milieu Centraal.

Samenwerken op dit onderwerp?