Direct naar content

Wonen en verduurzamen

Wonen en verduurzamen

Wonen in Nederland is duur en wordt steeds duurder. De laagste inkomens voelen dat het meest. Het Nibud vindt het belangrijk dat huishoudens stijgende woon- en energielasten kunnen blijven betalen en dat ze niet in de knel komen in de energietransitie.

  • Relevantie

    Vrijwel iedereen heeft te maken met woonlasten. Op het gebied van de energietransitie staat veel te gebeuren en niemand ontkomt daaraan.

  • Actualiteit

    Huizenprijzen, huurprijzen en energielasten stijgen enorm. De betaalbaarheid van deze vaste lasten komt in het gedrang, met name voor mensen met een kleine beurs maar ook vaker voor mensen met een gemiddeld inkomen.

  • Onze focus

    Dat mensen in geldproblemen komen door een te hoge huur of hypotheek. En dat mensen financieel in de knel raken bij het verduurzamen van hun huis.

Feiten en cijfers

Betaalbare woonlasten

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens gemiddeld 40 tot 65 procent van hun netto jaarinkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Zelfs mensen met een gemiddeld inkomen lopen steeds vaker tegen problemen aan. Hier komt bij dat de energielasten momenteel erg hoog zijn en dat er vanuit de overheid druk wordt uitgeoefend om te verduurzamen.

Het Nibud wil dat woonlasten betaalbaar blijven. Wij vinden het ook belangrijk dat mensen niet in de geldproblemen komen als ze hun huis verduurzamen of als hun huis wordt verduurzaamd door de verhuurder.

Het Nibud pleit voor

  • Betaalbare woonlasten

    Wij vinden het belangrijk dat mensen de woonlasten kunnen betalen, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de huur of hypotheek moet passen bij het inkomen.

  • Meekunnen met energietransitie

    Mensen moeten geen financiële problemen krijgen door de energietransitie. Kwetsbare huishoudens moeten worden beschermd tegen extra lasten als gemeenten aan de slag gaan met het verduurzamen van woningen.

  • Energie moet betaalbaar zijn

    Ook de energielasten moeten betaalbaar zijn. Gemeenten moeten vaart maken met de beloofde energiecompensatie voor mensen met lage inkomens.

Actuele ontwikkelingen

  • Nibud: Check voor huurverlaging je gegevens

    nieuwsbericht

    Huurders die vanaf 1 juli geen huurverlaging krijgen, doen er goed aan om te controleren of ze toch in aanmerking komen. Het gaat daarbij niet alleen om de gegevens die de Belastingdienst aan de woningcorporatie heeft doorgegeven.

    Gepubliceerd op:
  • Nibud: regelingen voor Amsterdamse jongeren niet genoeg

    nieuwsbericht

    Zelfstandig wonende Amsterdamse jongeren in de bijstand, mbo’ers en jongeren met een minimumloon komen ondanks alle aanvullende regelingen, maandelijks honderden euro’s te kort.

    Gepubliceerd op:
  • Raad van State volgt het Nibud: plan huurtoeslag moet van tafel

    Update

    Het kabinet heeft afgesproken om het systeem van huurtoeslag vanaf 2024 te veranderen. Op dit moment kan 38 procent van de huurders met huurtoeslag de minimaal onvermijdbare uitgaven niet betalen. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat deze groep groeit naar 64 procent als de plannen van het kabinet doorgaan. De Raad van State volgt het Nibud en zegt: ‘Het voorkomen van gevolgen voor de rijksbegroting is in dit wetsvoorstel leidend voor de bepaling van de hoogte van de genormeerde huur, niet de financiële effecten voor burgers.’

    Gepubliceerd op:
  • Nibud: wijzigingen financieringslastpercentages 2023 vallen mee

    persbericht

    Het koopkrachtpakket van het kabinet zorgt ervoor dat het Nibud de financieringslastpercentages minder hoeft te verkrappen dan gedacht.

    Gepubliceerd op:
  • Nibud: goed dat prijsplafond energie is verruimd

    nieuwsbericht

    Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘Het is goed dat er eindelijk duidelijkheid is over het prijsplafond. Tegelijkertijd lost dit lang niet voor iedereen de problemen op.’

    Gepubliceerd op:
  • Nibud: twee derde huurders met toeslag slechter af bij veranderingen huurtoeslag 2024

    nieuwsbericht

    Het Nibud raadt het kabinet af om de veranderingen in de huurtoeslag, zoals voorgesteld in het coalitieakkoord, per 2024 door te zetten.

    Gepubliceerd op:

Projecten van het Nibud

Het Nibud heeft verschillende projecten op het gebied van wonen en verduurzamen. Zo adviseren we de overheid over de financieringslastpercentages. Op basis van die percentages wordt de norm voor de maximale hypotheeklast bepaald.

We bieden ook een huurtool aan die inzicht geeft in welke huur een huurder kan betalen. Woningcorporaties kunnen deze tool inzetten om kosten aan betalingsachterstanden en eventuele huisuitzettingen te voorkomen.

Onze onderzoeksrapporten

Wat mensen zelf kunnen doen

  • Aankloppen bij instanties. Kun je door de hoge woonlasten en energiekosten rekeningen niet meer betalen? Het is dan belangrijk om op tijd aan te kloppen bij je verhuurder, de bank, de energieleverancier of de gemeente. Je kunt mogelijk afspraken maken over een betaalregeling. Lees meer over schuldregelingen.
  • Bepalen hoeveel je kunt betalen. Ben je benieuwd of je een bepaalde huur of hypotheek kunt betalen? Met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud krijg je inzicht in hoeveel geld je overhoudt. Hou rekening met de huur, energiekosten, eventuele servicekosten en lokale lasten die je moet betalen.
  • Onderzoeken hoe je kunt verduurzamen. Zeker met de huidige energieprijzen kan het verduurzamen van je huis al in relatief korte periode winstgevend zijn. Vaak ga je na een verduurzamende verbouwing namelijk een stuk minder energiekosten betalen. Bekijk de isolatietips van Milieu Centraal.

Samenwerken op dit onderwerp?