Het Nibud strijdt ervoor dat mensen kunnen rondkomen, nu en in de toekomst. We zien dat veel mensen geen idee hebben van hoe hun financiën er na pensionering uitzien. We willen dat mensen wél weten hoe hun financiën er later uitzien en op wat voor manier ze die kunnen beïnvloeden.
Relevantie
De meeste mensen willen na hun pensionering hun huidige levens-standaard behouden. Niet genoeg inkomen hebben om alle uitgaven van te betalen is vooral na pensionering schrijnend omdat er dan weinig mogelijkheden zijn om het inkomen aan te vullen.
Actualiteit
Een groeiend aantal mensen spaart niet meer via een pensioenfonds voor geld voor later. We verwachten dat het aantal gepensioneerden dat moeite heeft met rondkomen stijgt. Ook het nieuwe pensioenstelsel heeft effect op de huishoud-portemonnee.
Onze focus
We maken ons zorgen over gepensioneerden die moeite hebben met rondkomen. Daarom vinden we het belangrijk dat hun inkomsten en uitgaven goed in de gaten worden gehouden. Mensen moeten worden ondersteund met goede aanvullende regelingen en met advies.
Feiten en cijfers
Ruim de helft van de Nederlanders onder de 67 jaar weet weinig tot niets over de veranderingen in de nieuwe Pensioenwet.
Het Nibud wil meer aandacht voor de pensioenkeuzes die werkende mensen hebben en de gevolgen van die keuzes voor hun inkomen na pensionering. Gemiddeld krijgen mensen 21 jaar lang pensioen. Het is belangrijk dat zij die tijd zonder geldproblemen kunnen doorbrengen.
Daarom pleiten wij voor een adequaat inkomen na pensionering, een begrijpelijk pensioen en de mogelijkheid om te controleren of wat mensen straks krijgen ook past bij de te verwachte uitgaven.
Het Nibud pleit voor
Voldoende pensioen
We strijden voor meer aandacht voor de noodzaak van voldoende inkomen na pensionering. Mensen moeten voldoende geld hebben om van rond te kunnen komen.
Betere voorlichting over het nieuwe stelsel
Het is belangrijk dat de overheid en de pensioensector vol inzetten op voorlichting en bewustwording, en extra op de doelgroepen die nu het minst weten.
Inkomensondersteuning
Het niet gebruiken van ouderenregelingen moet worden teruggebracht. Daarnaast willen we goede inkomensondersteuning voor ouderen met een laag inkomen.
Pensioen als een abc’tje
Het Nibud pleit ook voor meer aandacht voor de complexiteit van pensioenkeuzes en wil beleidsmakers bewust maken van de inkomsten en uitgaven van mensen na pensionering. We vinden het ook het belangrijk dat beleidsmakers weten welke factoren van invloed zijn op de inkomsten en uitgaven.
We strijden ervoor dat mensen na hun pensioen voldoende inkomen hebben om rond te komen. Pensioen moet een abc’tje zijn: adequaat, begrijpelijk en controleerbaar.
‘Het is belangrijk dat zowel de overheid als de pensioensector vol inzet op voorlichting en bewustwording, en extra op de doelgroepen die nu het minst weten.’
In deze taskforce bundelen zelfstandigenorganisaties, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, het Verbond van Verzekeraars en het Nibud hun krachten.
De gemeenten Katwijk, Almere en Heusden gaan tijdens de Pensioen3daagse proefdraaien met een Nibud-initiatief: inloopspreekuren waar iedereen met pensioenvragen terechtkan.
We pleiten voor goede en gerichte voorlichting vanuit de overheid, pensioenuitvoerders en werkgevers. Tegelijkertijd doen we een beroep op iedereen die ermee te maken krijgt: laat je voorlichten en stel je vragen.
We willen dat het voor mensen duidelijk is wat pensionering op enig moment voor hen betekent. Het Geldplan Bijna pensioen helpt ze daarbij en geeft ze een handig actieplan.
Afgelopen jaar heeft laten zien hoe belangrijk het is om te kijken naar wat mensen kúnnen betalen. Uitgaven kunnen niet oneindig doorstijgen. Daardoor kwamen in 2022 heel veel huishoudens in de problemen.
Als mensen per 1 januari 2023 de keuze krijgen om een groot bedrag ineens uit te laten betalen op hun pensioendatum, moet dit een echte en eerlijke keuze zijn, ook voor lagere inkomensgroepen.
Wetgeving rond de regeling is nog niet definitief, waardoor zo’n 100- tot 150.000 mensen niet weten waar ze aan toe zijn.
Gepubliceerd op:
Nibud: Meer inzicht in kwetsbare groep ouderen
Update
Gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering zien hun koopkracht nauwelijks toenemen. Het is terecht dat er extra aandacht is voor de financiële positie van AOW-gerechtigden, stelt het Nibud in een Position Paper (PDF) aan de Tweede Kamer. Onze belangrijkste boodschap is om de komende tijd vooral meer inzicht te krijgen in de groep ouderen die in een kwetsbare positie zitten of dreigen te raken. Dat kan helpen bij beter onderbouwde beleidskeuzes en gerichte ondersteuning.
Door de koopkrachtdalingen heeft iedereen tot wel tientallen euro’s minder in de maand te besteden. Vooral huishoudens zonder loonstijging kunnen te maken krijgen met een hoge koopkrachtdaling.
Het Nibud is enthousiast over de richting van het nieuwe pensioencontract, en dat er meer duidelijk is over de weg er naartoe. Wel zien we nog open eindjes en pleiten we ervoor dat de gevolgen voor diverse groepen consumenten inzichtelijk worden.
Het inkomen van samenwonenden en gehuwden kan fors dalen als een van beiden overlijdt. De online tool geldwijzernabestaanden.nl geeft een overzicht op maat van de financiële regelingen na overlijden.
Reactie op het pensioenakkoord Nieuwsbericht | 5 juni 2019 Het kabinet, vakbonden, werkgevers en een deel van de oppositie hebben een principe-akkoord gesloten over de toekomst van het pensioenstelsel. Daarin stijgt de AOW-leeftijd minder snel …
Gepubliceerd op:
Projecten van het Nibud
Het Nibud doet verschillende projecten op het gebied van Rondkomen na pensionering. Zo worden onze uitgavencijfers door pensioenfondsen en verzekeraars gebruikt om hun klanten te laten weten of hun pensioen voldoende is om hun uitgaven op te vangen.
Bedrijven en organisaties die hun personeel goed willen voorlichten over hun pensioen, bieden we een financieel adviesgesprek op de werkvloer. We bieden ook workshops aan om werknemers financieel gezond naar hun pensioen te loodsen.
Voor mensen die bijna met pensioen gaan, hebben we het Geldplan Bijna pensioen. Zij krijgen met de tool inzicht in en informatie over de keuzes die ze kunnen maken rondom hun pensionering. Na het invullen van de tool krijg je een overzichtelijk actieplan waarin staat welke acties je moet en kunt ondernemen.
Met dit onderzoek krijgen we meer inzicht in de bekendheid van het nieuwe pensioenstelsel en de wensen en behoeften van mensen als het gaat om begeleiding en keuzes.
Als de hoge inflatie aanhoudt, blijft er van de verwachte koopkrachtstijging weinig over, concludeert het Nibud o.b.v. het coalitieakkoord.
Wat mensen zelf kunnen doen
Bekijken hoeveel pensioen je krijgt. Op de website Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je inzicht in het pensioen dat je al opgebouwd hebt en het verwachte pensioenbedrag na je pensionering. De AOW wordt daar ook in meegenomen.
Voorbereiden op later. De Pensioenschijf-van-vijf helpt je om je inkomsten en uitgaven na je pensioen op een rij te zetten. Zo krijg je in vijf stappen een indicatie of je inkomsten straks voldoende zijn om je uitgaven te betalen. Je weet dan of het slim is om actie te ondernemen voor je pensioen.
Pensioen regelen voor zzp’ers. Als je zelfstandig ondernemer bent, dan is er naast de AOW vanuit de overheid vaak niets geregeld. Je moet dan zelf een pensioen opbouwen. Voor een aantal bedrijfstakken en beroepen is er wél een pensioenfonds voor zzp’ers. Bekijk of dit voor jou geldt.