Direct naar content

Jongeren en hun geld

Jongeren en hun geld

Op de dag dat jongeren 18 jaar worden, zijn ze voor de wet financieel zelfstandig. Bij de meeste jongeren verloopt dat zonder al te veel gedoe. Maar er zijn ook veel jongeren voor wie financieel zelfstandig worden een enorm grote stap is. Voor hen is ondersteuning noodzakelijk, om geldproblemen te voorkomen.

 • Relevantie

  Jongeren moeten kunnen opgroeien zonder financiële problemen en met dezelfde financiële kansen. Financiële problemen belemmeren het welzijn van jongeren en jongvolwassenen.

 • Actualiteit

  We zien dat veel jongeren op hun 18e nog niet financieel redzaam zijn, terwijl ze voor de wet wel financieel zelfstandig zijn. Vanaf die leeftijd nemen schulden toe. Jongeren zonder vangnet zijn extra kwetsbaar.

 • Onze focus

  We willen schulden bij jongeren voorkomen en verminderen. Ze moeten zich financiële vaardigheden kunnen aanleren en de kansen op geldproblemen moeten kleiner worden.

Feiten en cijfers

 • 55%
  van de scholieren komt soms of regelmatig geld tekort.
  [Bron: Nibud (2020)]
 • 70%
  toename van het aantal jongeren onder de 24 jaar met schulden in de afgelopen vijf jaar.
 • één op de drie mbo'ers laat meer dan €1.000 per jaar liggen doordat ze geen zorgtoeslag aanvragen.
  [Bron: Nibud (2021)]

Ingrijpende veranderingen

Vanaf hun 18e kunnen jongvolwassenen (18-27 jaar) onafhankelijk van hun ouders of verzorgers abonnementen en contracten afsluiten, geld lenen, studiefinanciering regelen en toeslagen aanvragen. Van de ene op de andere dag hebben alleen zijzelf nog toegang tot hun bank- en spaarrekeningen en kunnen ze in de vorm van rood staan en creditcards over meer geld beschikken dan ze daadwerkelijk hebben.

Niet iedere jongere (12-18 jaar) heeft omgaan met geld vanzelfsprekend meegekregen, hulp is niet altijd dichtbij en informatie over geldzaken is voor sommige jongeren lastig te begrijpen. Dat maakt ze kwetsbaar. Ook hebben jongeren en jongvolwassenen vaker wisselende inkomsten en minder vaak een vast contract.

Jongeren en jongvolwassenen zijn gevoelig voor verleidingen. Op social media is bijvoorbeeld veel positieve aandacht voor ‘snel geld maken’ met cryptomunten. Jongeren stappen vaker dan eerst in deze vorm van beleggen, zonder voldoende kennis van zaken.

Het Nibud pleit voor

 • Structurele educatie

  Financiële educatie moet structureel deel uitmaken van het onderwijscurriculum, zodat jongeren onafhankelijk van hun thuissituatie met voldoende bagage hun financiële zelfstandigheid tegemoet gaan.

 • Minder complexe systemen

  Het regelen van studiefinanciering, toeslagen en het doen van belastingaangifte is lastig voor veel jongeren en jongvolwassenen. Vereenvoudigde systemen kunnen financiële problemen voorkomen.

 • Bevordering financiële redzaamheid

  We zien dat jongeren langer thuis blijven wonen. Ook dan is het belangrijk dat ze financieel steeds redzamer worden. Hier ligt voor ouders een mooie kans om de financiële zelfstandigheid van hun kind verder te bevorderen.

Actuele ontwikkelingen

 • Nibud: regelingen voor Amsterdamse jongeren niet genoeg

  nieuwsbericht

  Zelfstandig wonende Amsterdamse jongeren in de bijstand, mbo’ers en jongeren met een minimumloon komen ondanks alle aanvullende regelingen, maandelijks honderden euro’s te kort.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud en a.s.r. lanceren vernieuwde workshop Ik krijg nóóóóit wat!

  nieuwsbericht

  Hoe doe je dat eigenlijk, de financiële opvoeding? Dat wordt besproken tijdens de workshop Ik krijg nóóóóit wat!, waarin thema’s als zakgeld, sparen, keuzes maken en (online) veiligheid spelenderwijs aan bod komen.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud draagt met ANGLE bij aan financiële geletterdheid jongeren

  nieuwsbericht

  Het doel van ANGLE is om de financiële geletterdheid onder jongeren te vergroten, zodat zij in staat zijn om tijdens hun leven gezonde financiële beslissingen te nemen.

  Gepubliceerd op:
 • Nieuwjaarsboodschap: ook in 2023 focus houden op wat mensen kúnnen betalen

  blog

  Afgelopen jaar heeft laten zien hoe belangrijk het is om te kijken naar wat mensen kúnnen betalen. Uitgaven kunnen niet oneindig doorstijgen. Daardoor kwamen in 2022 heel veel huishoudens in de problemen.

  Gepubliceerd op:
 • Nibud: terechte zorg AFM om ontbreken regelgeving achteraf betalen

  nieuwsbericht

  Op dit moment gelden voor achteraf betalen niet dezelfde regels als voor andere leningen en kredieten. Dat maakt de kans groot dat mensen meer op afbetaling kopen dan zij (achteraf) kunnen betalen.

  Gepubliceerd op:
 • Geldzorgen in de klas: Nibud en Diversion helpen docenten om erover te praten

  nieuwsbericht

  In de nieuwe Gesprekshandreiking staat welke signalen bij jongeren kunnen duiden op geldproblemen, hoe docenten het gesprek aan kunnen gaan en hoe zij kunnen doorverwijzen naar hulp.

  Gepubliceerd op:

Projecten van het Nibud

Veel van onze projecten richten zich op het cruciale moment dat jongeren 18 jaar worden. Een moment waarop ze goed moeten worden voorbereid. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld het Geldplan Bijna 18 en de Geldwijzer Bijna 18. Scholieren tot 18 jaar kunnen terecht op scholieren.nibud.nl, waar ze veel informatie vinden over geldzaken, bijbaantjes en omgaan met geld.

We doen onderzoek onder kinderen, scholieren en studenten. Die onderzoeken voeren we met regelmaat uit, zodat we resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Onze inzichten gebruiken we onder andere voor de doorontwikkeling van de Nibud-leerdoelen (voor kinderen van 6 tot 18 jaar).

Onze onderzoeksrapporten

Wat kunnen jongeren en ouders zelf doen?

 • Een goede financiële opvoeding. Goede financiële opvoeding tijdens de kinderjaren zorgt voor een goede basis voor financiële zelfstandigheid na de 18e. De Financiële opvoedtest kan je helpen bij lastige dilemma’s. Vraag hulp als je financiële opvoeding lastig vindt.
 • Voorbereiden op 18 worden. Ouders kunnen hun kinderen het beste op tijd voorbereiden op hun 18e jaar. De 18e verjaardag is daarvoor eigenlijk al te laat. Een goede manier om voor te bereiden is het Geldplan Bijna 18.
 • Oefen met zelfstandigheid. Een andere goede manier om je voor te bereiden is door vóór je 18e al zelf ‘volwassenzaken’ te regelen. Bijvoorbeeld door een DigiD, ID-kaart en zorgtoeslag aan te vragen. Zo ontwikkel je vaardigheden die rond je 18e (en daarna) noodzakelijk voor je zijn. Dan kan via Doe je digiding!

Samenwerken op dit onderwerp?