Zorgverzekering: overstappen of niet?

Aan het eind van het jaar kunt u uw zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere aanbieder. Wat is verstandig? En waar moet u op letten? Met deze drie stappen kiest u bewust.

Of u nu uiteindelijk wel of niet overstapt naar een andere zorgverzekering, het loont om uw zorgverzekering jaarlijks goed te bekijken. De juiste keuze maakt u door eerst prioriteiten te stellen. Sta stil bij uw wensen en eventueel die van uw partner en gezinsleden.

Wat is belangrijk voor u?

Wilt u de zekerheid dat alle zorg waar u mee te maken krijgt, wordt vergoed? Of betaalt u liever maandelijks minder en neemt u het risico dat u zelf meer moet betalen? Bepaal voor uzelf:

 • Wel of niet een vrijwillig eigen risico.
 • Wel of niet de garantie dat u naar elke zorgverlener van uw keuze kan.
 • Welke zorg (fysiotherapie, brillen en gehoorapparaten, hulpmiddelen, tandarts en orthodontie, alternatieve geneeskunde et cetera) u vergoed wilt krijgen.
 • Wat u belangrijker vindt: een hogere maandelijkse premie en de zekerheid dat er niet nog veel extra eigen kosten komen versus een lagere maandelijkse premie met de kans op extra zorgkosten gedurende het jaar.
 • Wat vindt u belangrijk: de hoogte van de premie? Neem dan een naturapolis. Of de garantie dat u naar elke zorgverlener toe kan die u wilt? Kies dan voor een restitutiepolis.
 • Maakt u veel gebruik van zorg? Kies dan voor een laag eigen risico. Maakt u weinig gebruik van zorg en heeft u voldoende geld achter de hand? Dan kunt u kiezen voor een hoog eigen risico.
 • Beoefent u een sport met grote kans op blessures? Moet u vaak naar de tandarts? Neem dan een aanvullende verzekering.

Zet voor uzelf op een rij welke zorg u wilt verzekeren.

Polissen en aanbieders vergelijken

U heeft nu op een rijtje gezet welke zorg u wilt verzekeren. De zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Let bij het vergelijken van de basisverzekering van verschillende aanbieders op:

 • Hoe duur is de basisverzekering?
 • Is het een natura- of restitutiepolis?
 • Welke korting krijgt u als u voor een vrijwillig eigen risico kiest?
 • Elke zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan. Wat daarin wordt vergoed, verschilt weer per zorgverzekeraar. Let bij het vergelijken op:
  – Welke zorg wel en niet wordt vergoed en tot welk bedrag. Vergelijk dit met uw wensen uit stap 1.
  – De maandelijkse premie. Hoe uitgebreider de aanvullende verzekering, hoe lager het (vrijwillig) eigen risico en hoe meer garanties dat u bij elke zorgverlener terecht kan, hoe hoger de maandelijkse premie, maar hoe kleiner de kans dat u nog met extra zorgkosten te maken heeft (uitgezonderd het verplichte eigen risico).

Aanbieders vergelijken op vergelijkingssites

Niet iedere vergelijkingssite voor zorgverzekeringen is onafhankelijk. Kijk daarom altijd naar het verdienmodel achter de site: hoe verdient de site zijn geld en beïnvloedt het verdienmodel het advies? Het is daarom altijd slim om uw eigen situatie als uitgangspunt te nemen.

Een paar tips:

Kiezen voor een lage premie?

Vaak bieden zorgverzekeraars een lage premie aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar soms is het uiteindelijk duurder. Er zitten namelijk wel voorwaarden aan. Bedenk dus goed waar u voor kiest:

 • Een hoog eigen risico betekent een lagere premie. Als u het geld voor uw eigen risico apart zet, komt u niet in de problemen. U kunt de kosten dan zelf betalen. Lees bij de informatie over de zorgverzekering wanneer een hoger eigen risico voordelig is.
 • Sommige verzekeraars hebben alleen een contract met bepaalde ziekenhuizen en zorgaanbieders. Ga na of u gemakkelijk naar de zorgaanbieder kunt reizen die een contract met uw zorgverzekeraar heeft.
 • Door de premie in één keer te betalen, bespaart u 1 tot 3 procent per jaar. Als u maandelijks een bedrag opzij zet, kunt u het volgende jaar het bedrag weer in één keer betalen.
 • Sommige verzekeraars zijn niet telefonisch bereikbaar. U kunt dan bijvoorbeeld alleen mailen of chatten.
 • Controleer of er medicijnen zijn die niet worden vergoed door de verzekeraar.
 • Een tand(arts)verzekering vergoedt vaak een bepaald bedrag. Reken de premie per maand om naar een bedrag per jaar. Verwacht u dat de tandartskosten lager zijn dan dit bedrag? Dan is het goedkoper als u zelf de tandarts betaalt.

Opzeggen en afsluiten

In november ontvangt u de nieuwe voorwaarden en de premie van uw zorgverzekeraar. Heeft u de prioriteiten bepaald en verzekeringen vergeleken? Weet u welke u kiest? Dan kunt u de nieuwe zorgverzekering afsluiten en uw oude verzekering opzeggen.

 • Uw nieuwe zorgverzekering moet u vóór 1 februari afsluiten. De startdatum van uw verzekering is dan met terugwerkende kracht 1 januari.
 • Zorg ervoor dat u uw oude zorgverzekering vóór 1 januari opzegt. Doet u dit niet, dan loopt uw verzekering gewoon door. Veel zorgverzekeraars kunnen de oude verzekering voor u opzeggen. Wilt u dit laten doen, dan moet u zich wel vóór 1 januari bij de nieuwe verzekeraar aanmelden. Alleen dan kan de verzekeraar op tijd opzeggen.
 • Wilt u in januari nog nadenken over een nieuwe aanbieder? Dat kan, maar zorg dan dat u vóór 1 januari uw oude zorgverzekering alvast opzegt.

Te laat? U krijgt een boete!

Bent u te laat met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, dan kunt u een boete krijgen. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Niet verzekerd zijn kan grote gevolgen hebben. U krijgt bijvoorbeeld niet meer de medische hulp die niet direct noodzakelijk is. Of u moet zelf de hoge rekening betalen.

Kunt u geweigerd worden?

Een verzekeraar kan u niet weigeren voor het basispakket. Dat is wettelijk geregeld. Verzekeraars mogen ook geen hogere premies vragen aan ouderen of chronisch zieken. Het basispakket dekt alle medisch noodzakelijke kosten.

Voor aanvullende verzekeringen kan een verzekeraar u wel weigeren. U moet soms een medische verklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze u kunnen accepteren. Vraag de nieuwe aanvullende verzekering daarom vóór 1 januari aan. U weet dan op tijd of u goed verzekerd bent in het nieuwe jaar. Ook kunt u uw oude aanvullende verzekering dan nog vóór 1 januari opzeggen.

Als u meer dan zes maanden betalingsachterstand heeft, wordt u als wanbetaler aangemeld. U kunt uw zorgverzekering dan niet opzeggen en niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Pas als de achterstand (Rijksoverheid.nl) is weggewerkt, is overstappen mogelijk.

Meer lezen

Er zijn op internet een aantal vergelijkingssites voor zorgverzekeringen die u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Tip: Vraag naar de premiekorting als u de premie jaarlijks in één keer betaalt. Dit bedrag moet u natuurlijk wel kunnen missen. Aan de andere kant betekent het een verlaging van uw vaste lasten. U kunt het bedrag wel maandelijks opzij blijven zetten en zo reserveert u vast de premie voor het komende jaar.

Tip: Heeft u klachten over het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? U kunt deze doorgeven via het Nationale Zorgnummer van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie.

Ik had al jaren niet gekeken naar mijn zorgverzekering, ik vond het te veel moeite. Nu heb ik er toch eens goed vergeleken en dat bespaart me toch mooi € 50,- per jaar. ”

— Hans Willems, Langedijk

Anderen lezen

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Thema: ziekte en zorg

Met welke kosten kunt u te maken krijgen bij (chronische) ziekte, en wie betaalt wat?

lees meer › Thema

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Langdurig ziek of arbeidsongeschikt

Bereid u voor op wat u financieel te wachten staat.

lees meer › Artikel

Persoonsgebonden budget

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kan er op maat zorg en hulp voor u worden ingekocht.

lees meer › Artikel

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

Minder inkomen

Stappenplan voor grip op geld na een terugval in inkomen.

lees meer › Stappenplan

Kostgeld

Voor thuiswonende werkende kinderen is bijdragen in de woonlasten redelijk. Wat is een richtlijn voor het bedrag?

lees meer › Artikel

Vakantie en verzekeringen

Met een passende reis- en annuleringsverzekering kunt u onbezorgd op vakantie.

lees meer › Artikel