Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van uw zorgverzekering. U heeft tot een bepaald inkomen recht op zorgtoeslag.

U kunt aanspraak maken op zorgtoeslag vanaf 18 jaar. Dit geldt voor zowel alleenstaanden als stellen. Uw inkomen moet wel onder de inkomensgrens vallen. Als alleenstaande heeft u recht op zorgtoeslag bij een inkomen van 30.481 euro of minder.

Voor samenwonenden is deze grens 38.945 euro. U heeft dan een toeslagpartner. Dit kan uw partner zijn, maar u bent ook toeslagpartner als u bijvoorbeeld samenwoont met een kind of ouder en u allebei 27 jaar of ouder bent.

104

bedraagt de maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De zorgtoeslag voor een alleenstaande is maximaal 104 euro per maand. Voor een stel is de zorgtoeslag maximaal 199 euro. Hoe lager uw inkomen, hoe meer toeslag u ontvangt. U heeft recht op de maximale toeslag als het gezamenlijke toetsingsinkomen lager is dan 21.431 euro.

Heeft u recht op minder dan € 24 zorgtoeslag per jaar? Dan wordt dit bedrag niet uitbetaald. Blijkt aan het einde van het jaar dat u toch op meer recht heeft, dan wordt dat alsnog uitbetaald.

Vermogensgrens

Is uw vermogen aan het begin van het jaar meer dan 116.613 euro (voor alleenstaanden) of 147.459 euro (voor paren), dan heeft u geen recht op zorgtoeslag.

Waar moet ik op letten?

Bij het aanvragen van zorgtoeslag wordt naar uw toetsingsinkomen gevraagd. Het toetsingsinkomen is het inkomen van box 1 en box 2 en het belastbaar inkomen van box 3 samen. Hier moet u zelf een schatting van maken.

U kunt hiervoor het verzamelinkomen gebruiken dat op uw laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting staat. Het verzamelinkomen is voor de meeste mensen hetzelfde als het toetsingsinkomen, als ze alleen in Nederland belasting betalen.

Weet u uw verzamelinkomen niet, ga dan uit van uw bruto jaarsalaris. Dit vindt u op uw jaaropgaaf. Heeft u veel spaargeld, dan is het verstandig om het opgegeven inkomen voor de zorgtoeslag te verhogen. Dit voorkomt dat u later zorgtoeslag moet terugbetalen.

Wijzigingen doorgeven

Wijzigt uw inkomen? Dan moet u dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. Uw toetsingsinkomen kan om verschillende redenen wijzigen:

  • Uw bruto inkomen verandert.
  • De hoogte van uw hypotheek verandert en daardoor de hoeveelheid hypotheekrente die u betaalt.
  • U heeft meer of minder specifieke zorgkosten dan een jaar eerder. Deze geeft u op bij de belastingaangifte.
  • U maakt meer of minder gebruik van aftrekposten dan een jaar eerder. Deze geeft u op bij de belastingaangifte.
    (zie aftrekposten op Belastingdienst.nl).
  • Uw vermogenssituatie wijzigt (box 3 vermogen).

Als u bijvoorbeeld minder specifieke zorgkosten heeft dan in het voorgaande jaar, wordt uw toetsingsinkomen hoger. Als u dit niet doorgeeft, ontvangt u mogelijk te veel zorgtoeslag.

De zorgtoeslag kan bij wijzigingen in uw inkomenssituatie tussentijds worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijgt u een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat u dan moet terugbetalen of geld terug krijgt. Houd daar dus rekening mee!

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag krijgt u niet automatisch. U kunt deze aanvragen bij de Belastingdienst. Denkt u dat u in aanmerking komt voor de zorgtoeslag? Vraag de zorgtoeslag aan via toeslagen.nl of via het gratis telefoonnummer 0800 – 0543.

De zorgtoeslag wordt uitbetaald in de voorafgaande maand. Het bedrag voor januari staat dus eind december op uw bankrekening. De zorgtoeslag voor het lopende jaar kunt u op elk moment aanvragen. De toeslag achteraf aanvragen over het voorgaande jaar kan tot 1 september van het jaar erna. De zorgtoeslag voor 2019 kunt u dus tot 1 september 2020 aanvragen. De zorgtoeslag van 2020 kunt u aanvragen tot 1 september 2021.

Hulp en advies

Heeft u moeite of problemen met het invullen van het aanvraagformulier? Dan kunt u terecht bij de belastingkantoren of toeslagservicepunten van de Belastingdienst.

Tips:

  • Verwacht u dat uw inkomen gedurende het jaar gaat stijgen? Zet de zorgtoeslag dan op een aparte rekening. Er is namelijk een kans dat u de zorgtoeslag terug moet betalen. Zo heeft u dat geld direct beschikbaar.
  • Met een automatische overschrijving kunt u de zorgtoeslag elke maand automatisch naar uw zorgverzekeraar laten overschrijven. U heeft er dan geen omkijken naar. De premie die u aan de zorgverzekeraar moet betalen, wordt dan lager omdat de zorgverzekeraar deze verrekent met de ontvangen zorgtoeslag. Informeer bij uw bank hoe u dit kunt regelen.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

De zorgverzekering is elke maand een flinke kostenpost, dus een tegemoetkoming daarin helpt mij enorm. ”

— Frank Peters, Hengelo

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Wat geef ik uit aan voeding?

Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.

lees meer › Artikel

Thema: ziekte en zorg

Met welke kosten kunt u te maken krijgen bij (chronische) ziekte, en wie betaalt wat?

lees meer › Thema

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Kinderbijslag

De overheid betaalt mee aan de kosten die horen bij de opvoeding.

lees meer › Artikel

Persoonsgebonden budget

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kan er op maat zorg en hulp voor u worden ingekocht.

lees meer › Artikel

Berekenuwrecht.nl

Op welke landelijke tegemoetkomingen heeft u recht?

lees meer › Tool

Pleegvergoeding

Als pleegouder kunt in aanmerking komen voor een pleegvergoeding.

lees meer › Artikel

Hoeveel betaal ik de oppas?

Hoeveel u de oppas betaalt, hangt af van de tijden, de werkzaamheden en het soort oppas.

lees meer › Artikel

Naar de middelbare school

Financieel verandert van alles als uw kind naar de middelbare school gaat.

lees meer › Artikel

Vakantie en verzekeringen

Met een passende reis- en annuleringsverzekering kunt u onbezorgd op vakantie.

lees meer › Artikel