Hoe en waar vraag ik zorgtoeslag aan?
De zorgtoeslag krijgt u niet automatisch. U kunt deze aanvragen bij de Belastingdienst. Denkt u dat u in aanmerking komt voor de zorgtoeslag? Vraag de zorgtoeslag aan via toeslagen.nl of via het gratis telefoonnummer 0800 – 0543.
De zorgtoeslag wordt uitbetaald in de voorafgaande maand. Het bedrag voor januari staat dus eind december op uw bankrekening. De zorgtoeslag voor het lopende jaar kunt u op elk moment aanvragen. De toeslag achteraf aanvragen over het voorgaande jaar kan tot 1 september van het jaar erna. De zorgtoeslag voor 2020 kunt u dus tot 1 september 2021 aanvragen. De zorgtoeslag van 2021 kunt u aanvragen tot 1 september 2022.
Wijzigingen doorgeven
Wijzigt uw inkomen? Omdat de hoogte van de zorgtoeslag inkomensafhankelijk is, moet u een verandering in uw inkomen direct doorgeven aan de Belastingdienst. Dit geldt ook als het inkomen van uw toeslagpartner verandert. Uw toetsingsinkomen kan om verschillende redenen wijzigen:
- Uw bruto inkomen verandert.
- De hoogte van uw hypotheek verandert en daardoor de hoeveelheid hypotheekrente die u betaalt.
- U heeft meer of minder specifieke zorgkosten dan een jaar eerder. Deze geeft u op bij de belastingaangifte.
- U maakt meer of minder gebruik van aftrekposten dan een jaar eerder. Deze geeft u op bij de belastingaangifte.
(zie aftrekposten op Belastingdienst.nl). - Uw vermogenssituatie wijzigt (box 3 vermogen).
- Als u bijvoorbeeld minder specifieke zorgkosten heeft dan in het voorgaande jaar, wordt uw toetsingsinkomen hoger. Als u dit niet doorgeeft, ontvangt u mogelijk te veel zorgtoeslag.
De zorgtoeslag kan bij wijzigingen in uw inkomenssituatie tussentijds worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijgt u een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat u dan moet terugbetalen of geld terugkrijgt. Houd daar dus rekening mee!
Te veel zorgtoeslag ontvangen?
Heeft u te veel zorgtoeslag ontvangen? De Belastingdienst zal eerst proberen dit te verrekenen met de resterende uitbetalingen. Dan houden ze een deel van uw nog te ontvangen zorgtoeslag in. Als dat niet mogelijk is, krijgt u een brief met een acceptgiro. U dient de te veel ontvangen zorgtoeslag binnen zes weken te betalen. Betaalt u niet binnen twee maanden? Dan komt er rente bij het verschuldigde bedrag: de belastingrente.
Bent u het niet eens met de terugvordering van de te veel gekregen zorgtoeslag? U kunt een bezwaarschrift indienen. U krijgt dan automatisch uitstel van betaling. De termijn waarbinnen u bezwaar moet maken is zes weken.
Betalingsregeling
Heeft u niet voldoende geld om de Belastingdienst terug te betalen? De standaard betalingsregeling gaat ervan uit dat u in maximaal 24 maanden het bedrag terugbetaalt en dat u minimaal € 20 per maand aflost. Als dit bedrag te hoog is, kan een betalingsregeling op maat worden getroffen. De Belastingdienst kijkt dan welk bedrag u wel per maand kan aflossen.
Tips
- Heeft u moeite of problemen met het invullen van het aanvraagformulier? Dan kunt u terecht bij de toeslagservicepunten van de Belastingdienst.
- Verwacht u dat uw inkomen gedurende het jaar zal stijgen? Zet de zorgtoeslag dan op een aparte rekening. Er is namelijk een kans dat u de zorgtoeslag terug moet betalen. Zo heeft u dat geld direct beschikbaar.
- Met een automatische overschrijving kunt u de zorgtoeslag elke maand automatisch naar uw zorgverzekeraar laten overschrijven. U heeft er dan geen omkijken naar. De premie die u aan de zorgverzekeraar moet betalen, wordt dan lager omdat de zorgverzekeraar deze verrekent met de ontvangen zorgtoeslag. Informeer bij uw bank hoe u dit kunt regelen.
- Verandert uw situatie en voldoet u daardoor niet meer aan een voorwaarde voor toeslag? Zet de toeslag dan binnen vier weken stop. Zo voorkomt u dat u achteraf veel toeslag moet terugbetalen.
De zorgverzekering is elke maand een flinke kostenpost, dus een tegemoetkoming daarin helpt mij enorm. ”
— Frank Peters, Hengelo