WW-uitkering
Het kan altijd gebeuren. U raakt (gedeeltelijk) werkloos. Had u een arbeidsovereenkomst? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW).
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)
Vanwege de coronacrisis is er een nieuwe regeling: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers hun werknemers door te kunnen laten betalen.
Als uw werkgever een beroep gaat doen op de NOW om uw salaris voorlopig te kunnen doorbetalen, dan kunt u geen WW-uitkering krijgen. Uw werkgever is niet verplicht om gebruik te maken van de NOW. U kunt altijd een WW-uitkering aanvragen. Het UWV beoordeelt of u voor een WW-uitkering in aanmerking komt. De NOW heeft geen invloed op uw WW-rechten.
Komt u in aanmerking voor een WW-uitkering?
U kunt werkloos raken om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever failliet gaat of omdat uw tijdelijke contract niet wordt verlengd.
U komt in aanmerking voor deze uitkering als u aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:
- Het verlies van uw baan mag niet uw eigen schuld zijn. Neemt u zelf ontslag? Dan heeft u in alleen in uitzonderingssituaties recht op een WW-uitkering.
- U heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat u een WW-uitkering nodig heeft.
- U verliest minimaal vijf arbeidsuren per week. Werkt u gemiddeld minder dan tien uur per week? Dan geldt dat u minimaal de helft van dit aantal uren kwijtraakt.
- U bent beschikbaar voor ander werk. Dit betekent dat u direct aan een nieuwe baan kunt beginnen. Na een half jaar een WW-uitkering te hebben ontvangen, moet u alle werk aanvaarden.
- U moet voldoen aan de 26 uit 36 weken-eis. Dit houdt in dat u gedurende de 36 weken voor de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst heeft gewerkt. Als u niet regelmatig werkt, tellen alleen de weken mee waarin u daadwerkelijk heeft gewerkt.
Ik heb nog maar een paar jaar gewerkt. Ik wist niet dat ik dan ook al recht had op een ww-uitkering. ”
— Pieter Bakker, Rijswijk