Wonen en werken in het buitenland

Gaat u (enige tijd) in het buitenland wonen of werken? Of gaat u na uw pensioen in het buitenland wonen? Dan kan het zijn dat u geen recht meer heeft op sommige regelingen. Met een goede voorbereiding kunt u tijdig maatregelen nemen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Gevolgen voor regelingen

Als u naar het buitenland verhuist heeft u misschien geen recht meer op bepaalde regelingen. U komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een ziektekostenverzekering en zorg in Nederland. Bij andere regelingen, zoals de AOW en de WW, kan het betekenen dat u geen rechten meer opbouwt voor de toekomst. Wat het precies voor u betekent hangt af van uw situatie.

Soms kunt u er ook voor kiezen om belasting te betalen in Nederland of het land waarin u gaat wonen of werken. Soms bent u verplicht om in het andere land belasting te gaan betalen.

Als u in een ander land gaat wonen, heeft dat gevolgen voor de volgende regelingen:

Lees meer over wat er voor u kan veranderen op de website van de bijbehorende organisaties.

Gaat u in het buitenland wonen of werken? Of beide?

Iemand is sociaal verzekerd in het land waar hij werkt. Dat geldt voor uitkeringen en de zorgverzekering. Woont u in het buitenland en blijft u in Nederland werken? Of gaat u na uw pensioen naar het buitenland? Het kan per type pensioen verschillen waar u belasting moet betalen. Zo zijn er verschillen tussen AOW, aanvullend pensioen, uitkeringen van lijfrentepolissen en andere levensverzekeringen, inkomsten uit eigen vermogen.

Tip: Woont u in België of Duitsland en werkt u in Nederland? Dan bent u een grensarbeider. Op Grensinfo.nl leest u meer over welke regels er gelden en waar u belasting moet betalen.

Tijdelijk of permanent?

Wordt u vanuit Nederland gedetacheerd naar het buitenland en blijft u maximaal een jaar weg? In dat laatste geval verandert er meestal minder.

Naar welk land gaat u?

Gaat u naar een land binnen de EU, EER of naar een land waar Nederland een verdrag mee heeft? Dan heeft u vaak nog recht op Nederlandse uitkeringen, subsidies en verzekeringen. Zo geldt ook dat in de landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft, u kunt kiezen in welk land u belasting betaalt.

Hypotheekrente aftrek

Woont u in het buitenland en werkt u in Nederland?

De gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek van uw buitenlandse woning hangen af van de belastingverdragen met het land waar u woont. En ook of u er voor kiest om in Nederland of in het buitenland belasting te gaan betalen.

Werkt u in het buitenland?

Dan heeft u geen recht op hypotheekaftrek in Nederland, of u nog in Nederland woont of niet. U betaalt immers in beide gevallen in Nederland geen belasting meer.

Zorgkosten tijdens uw pensioen

De Nederlandse zorgverzekering geldt niet als u in het buitenland woont en wel pensioen of een uitkering uit Nederland ontvangt.

Gaat u in een verdragsland wonen? Dan kunt u zich via Nederland verzekeren voor medische zorg. Hiervoor moet u zich aanmelden bij het Zorginstituut. U heeft dan recht op de medische zorg volgens de wettelijke regelingen in het land waar u woont. U heeft geen recht op de vergoedingen uit het basispakket in Nederland. Ook heeft u niet automatisch recht op medische zorg in Nederland. Dit is alleen mogelijk als u in een ander EU-land woont en een uitkering of pensioen vanuit Nederland ontvangt.

Om in aanmerking te komen voor zorg in het land waar u woont, betaalt u een bijdrage. Deze vaste bijdrage hangt af van uw inkomen en betaalt u aan het Zorginstituut. Afhankelijk van het land waar u woont, vindt een correctie op de premie plaats. De zorg is in sommige landen duurder of juist goedkoper.

Woont u niet in een land waar Nederland een verdrag mee heeft? Dan moet u zichzelf in het land waar u woont verzekeren tegen zorgkosten. Controleer op de website van Zorginstituut of u naar een verdragsland verhuist.

Tip: Meer weten over verhuizen naar het buitenland en uw zorgverzekering? Het Zorginstituut geeft u meer informatie over dit onderwerp (pdf).

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Na mijn pensioen willen we permanent in Spanje gaan wonen. Ik vraag me wel af of we daar dezelfde ziektekosten vergoed krijgen als hier. ”

— Johan ten Have, Hooghalen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
10 augustusus 2016

Na de studentenkamer: kopen of huren?

lees meer › Blog

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel
01 juli 2016

Zorgen bij het Nibud om toekomstig gepensioneerden

lees meer › Nieuwsbericht

Test: Rondkomen na uw pensioen

Hoe goed heeft u zicht op uw inkomsten en uitgaven na pensionering? Test uzelf!

lees meer › Tool

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Vakantiegeld: hoeveel krijgen we?

Het vakantiegeld is meestal 8 procent van je bruto loon.

lees meer › Artikel

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u flink besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › Artikel

Pensioenschijf-van-vijf

Krijg inzicht in uw inkomen en uitgaven na uw pensionering.

lees meer › Tool

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool