Werk en zorg verdelen: de financiële gevolgen

Met de komst van kinderen besluiten veel ouders om meer tijd thuis door te brengen. Maar ook op andere momenten kunt u overwegen om meer of minder te gaan werken.

Wat zijn nu de gevolgen van zo’n keuze in uw portemonnee? Dat is niet makkelijk in te schatten omdat er heffingskortingen en toeslagen zijn, die van invloed zijn op uw inkomen. Bereken in zeven stappen met de WerkZorgBerekenaar hoe u er nu financieel voor staat en bekijk wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor de financiële situatie. Zo kunt u een financieel bewuste keuze maken.

De WerkZorgBerekenaar is ontwikkeld door WOMEN Inc. en het Nibud.

Handig om bij de hand te nemen

  • Loonstrookje, of de laatste aangifte inkomstenbelasting
  • Factuur kinderopvang (uren + kosten)
  • Hypotheekoverzicht (hoogte hypotheek + rentepercentage)
  • WOZ-waarde woning (op de aanslag van de gemeentelijke heffingen)

Wist u dat…

Blijven werken loont

Heeft u een partner? Het is gunstiger dat jullie beiden blijven werken dan dat één van beiden niet werkt. Dit komt door de heffingskortingen. De algemene heffingskorting is hoger als u allebei een inkomen heeft. En de inkomensafhankelijke combinatiekorting (als u kinderen jonger dan 12 jaar heeft) krijgt u alleen als u (beiden) werkt. Ook heeft u allebei recht op de arbeidskorting.

Het niet altijd het gunstigst is om de minstverdienende partner minder te laten werken

Het kan zijn dat jullie per maand meer te besteden hebben als de meestverdienende een dag minder gaat werken in plaats van de minstverdienende. Bijvoorbeeld beiden vier dagen in plaats de één vijf dagen en de ander drie dagen. Dit komt door de manier waarop het belastingstelsel in elkaar zit.

Het hangt af van het inkomen van u en uw partner en het aantal dagen dat u beiden werkt, of dit in uw situatie het geval is.

Het goed is om op de gevolgen voor uw pensioenopbouw te letten

Meer of minder werken is ook van invloed op de hoogte van uw pensioen. De WerkZorgBerekenaar maakt alleen de huidige financiële gevolgen inzichtelijk.  De gevolgen voor uw pensioenopbouw is ook een belangrijke factor om mee te nemen in uw keuze.

U een deel van de kinderopvangkosten terug kunt krijgen

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als uw kind naar een officieel geregistreerd kindercentrum gaat. Hoe lager het inkomen, hoe meer u terugkrijgt. Voor het 1e kind krijgt u 33,3 procent tot 96 procent van de kosten vergoed. Voor het tweede of meerdere kind is dat 67,6 procent tot 96 procent.

33-96 %

van de kinderopvangkosten wordt vergoed bij het 1e kind

Meer informatie

We zijn ons sinds kort aan het beraden op een tweede kind en het is echt heel fijn om inzicht te hebben in de financiële gevolgen.”

— Eva

Ik had nooit gedacht dat we het meest erop vooruit zouden gaan als de persoon die het meest verdiend minder gaat werken. ”

— Shanna