Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker
Wetenschappelijk medewerker
Weblog | 21 november 2014
Nibud is 35 jaar en daarom delen we een jaar lang elke week iets van onze kennis over geld en gedrag. Dat doen we in de vorm van een weetje of tip via #nibud35. In dit blog een favoriet over keuzes en kuddegedrag uitgelicht.
Wij mensen zijn kuddedieren. Soms gaan we mee met de groep terwijl we weten dat dat niet het ‘juiste’ gedrag is. Slim om je dit te realiseren en je altijd af te vragen waarom je een bepaalde keus maakt. Is dat omdat anderen het ook doen? Of omdat je denkt dat het de beste optie is?
Het is natuurlijk niemand onbekend dat we ons constant laten beïnvloeden door de mensen om ons heen. Iedereen wil graag het gevoel hebben erbij te horen. De groep volgen is dan ook helemaal niet zo dom, zeker als je zelf weinig of niets van een onderwerp af weet. De keuze van de groep kan dan een goede informatiebron voor je zijn. Maar niet altijd.
Als we een keuze moeten maken krijgen we vaak twee of meerdere mogelijkheden aangeboden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een nieuw koffiezetapparaat gaat kopen. Na al heel wat koffiezetapparaten bekeken te hebben en te hebben weggestreept, zit je nog te twijfelen tussen twee. Ze lijken enorm veel op elkaar, maar eentje is net iets goedkoper. Jij kunt niet ontdekken waarom, daarvoor heb je niet genoeg verstand van koffiezetapparaten. Bij de andere staat: ‘Al 50.000 keer verkocht!’. Je kiest de duurste, want ja, er zal vast een reden zijn waarom al die mensen dat duurdere koffiezetapparaat kiezen.
We gaan, net als in het voorbeeld hierboven, af op wat de meeste mensen kiezen, want dat zal dan wel het beste zijn. Maar dat is echt niet altijd zo. Want in dit geval kan het ook een slimme marketingtruc zijn om mensen te laten kiezen voor dat product dat de aanbieder het meeste oplevert.
Het is dus goed om alert te zijn op het waarom van jouw keuze. Blijf jezelf afvragen of wat de groep doet, ook wel het beste voor jezelf is.
Bekijk ook eens dit filmpje over kuddegedrag:
Toch niet alle weetjes van de afgelopen weken meegekregen? Hieronder staan ze nog een keer allemaal op een rij.
Wist je dat blij zijn tegelijk een valkuil kan zijn als het om geld gaat? Wie blij is zet zijn roze brilletje op! Alles lijkt dan mooier en je wordt minder kritisch in je keuzes. Zelfs je portemonnee lijkt dikker dan hij is! Blijf dus blij … en alert 😉
Wat een goede deal lijkt is niet altijd een goede deal. Marketeers zijn er handig in om de keuze van consumenten te sturen. Bv door aan twee ogenschijnlijk gelijkwaardige keuzeopties een derde onaantrekkelijke toe te voegen. Dat heet het decoy-effect.
Wist je dat veel mensen pensioen laten liggen? Soms heb je in het verleden ergens voor korte tijd gewerkt en ben je dat allang vergeten. Als je destijds wel pensioen hebt opgebouwd, heb je wellicht recht op een tegoed. Controleer het op mijnpensioenoverzicht.nl.
Wil je minder geld uitgeven maar lukt het niet goed? Doe je (te) vaak impulsaankopen? Pas dan eens de time-out strategie toe. Koop het artikel niet meteen, maar beloof jezelf er een nachtje over te slapen. Wil je het de volgende dag nog steeds? Dan kun je altijd nog terug naar de winkel gaan.
Waarom is het zo lastig om te sparen of te bezuinigen? Wat maakt het zo lastig om goede voornemens vol te houden? Dat komt omdat veel van ons gedrag zit ingebakken in vaste gewoontes waar we ons niet van bewust zijn. Een van de manieren om daaruit te komen is het maken van een als-dan plan.
Wetenschappelijk medewerker
Anderen actueel
Voor 1 dag arm
Beleef 1 dag in armoede via serious gaming (op uw eigen locatie)
meer info ›Financiële administratie bewaren
Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.
lees meer › StappenplanLezing Financiële (digitale) administratie
Hoe kunnen mensen hun financiële administratie op orde houden?
meer info ›Pensioen: hoe weet u hoeveel u straks heeft?
Zet in drie stappen op een rij welke inkomsten u na pensionering heeft.
lees meer › ArtikelInkomen na overlijden partner
Welke inkomsten kunt u verwachten na het overlijden van uw partner? Of andersom?
lees meer › ArtikelDeze site gebruikt cookies. Deze maken het mogelijk het gebruik te analyseren en informatie te delen via sociale media. Als u op Akkoord klikt of onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Laat een bericht achter