Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Wekelijks weetje over geldgedrag

Weblog | 21 november 2014

Nibud is 35 jaar en daarom delen we een jaar lang elke week iets van onze kennis over geld en gedrag. Dat doen we in de vorm van een weetje of tip via #nibud35. In dit blog een favoriet over keuzes en kuddegedrag uitgelicht.

Wij mensen zijn kuddedieren. Soms gaan we mee met de groep terwijl we weten dat dat niet het ‘juiste’ gedrag is. Slim om je dit te realiseren en je altijd af te vragen waarom je een bepaalde keus maakt. Is dat omdat anderen het ook doen? Of omdat je denkt dat het de beste optie is?

De groep als informatiebron

Het is natuurlijk niemand onbekend dat we ons constant laten beïnvloeden door de mensen om ons heen. Iedereen wil graag het gevoel hebben erbij te horen. De groep volgen is dan ook helemaal niet zo dom, zeker als je zelf weinig of niets van een onderwerp af weet. De keuze van de groep kan dan een goede informatiebron voor je zijn. Maar niet altijd.

Al die keuzes…

Als we een keuze moeten maken krijgen we vaak twee of meerdere mogelijkheden aangeboden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een nieuw koffiezetapparaat gaat kopen. Na al heel wat koffiezetapparaten bekeken te hebben en te hebben weggestreept, zit je nog te twijfelen tussen twee. Ze lijken enorm veel op elkaar, maar eentje is net iets goedkoper. Jij kunt niet ontdekken waarom, daarvoor heb je niet genoeg verstand van koffiezetapparaten. Bij de andere staat: ‘Al 50.000 keer verkocht!’. Je kiest de duurste, want ja, er zal vast een reden zijn waarom al die mensen dat duurdere koffiezetapparaat kiezen.

We gaan, net als in het voorbeeld hierboven, af op wat de meeste mensen kiezen, want dat zal dan wel het beste zijn. Maar dat is echt niet altijd zo. Want in dit geval kan het ook een slimme marketingtruc zijn om mensen te laten kiezen voor dat product dat de aanbieder het meeste oplevert.

Het is dus goed om alert te zijn op het waarom van jouw keuze. Blijf jezelf afvragen of wat de groep doet, ook wel het beste voor jezelf is.

Bekijk ook eens dit filmpje over kuddegedrag:

Eerdere weetjes op een rij

Toch niet alle weetjes van de afgelopen weken meegekregen? Hieronder staan ze nog een keer allemaal op een rij.

Blij zijn

Wist je dat blij zijn tegelijk een valkuil kan zijn als het om geld gaat? Wie blij is zet zijn roze brilletje op! Alles lijkt dan mooier en je wordt minder kritisch in je keuzes. Zelfs je portemonnee lijkt dikker dan hij is! Blijf dus blij … en alert 😉

Goede deal?

Wat een goede deal lijkt is niet altijd een goede deal. Marketeers zijn er handig in om de keuze van consumenten te sturen. Bv door aan twee ogenschijnlijk gelijkwaardige keuzeopties een derde onaantrekkelijke toe te voegen. Dat heet het decoy-effect.

Vergeten pensioen

Wist je dat veel mensen pensioen laten liggen? Soms heb je in het verleden ergens voor korte tijd gewerkt en ben je dat allang vergeten. Als je destijds wel pensioen hebt opgebouwd, heb je wellicht recht op een tegoed. Controleer het op mijnpensioenoverzicht.nl.

Time-out

Wil je minder geld uitgeven maar lukt het niet goed? Doe je (te) vaak impulsaankopen? Pas dan eens de time-out strategie toe. Koop het artikel niet meteen, maar beloof jezelf er een nachtje over te slapen. Wil je het de volgende dag nog steeds? Dan kun je altijd nog terug naar de winkel gaan.

Als-dan

Waarom is het zo lastig om te sparen of te bezuinigen? Wat maakt het zo lastig om goede voornemens vol te houden? Dat komt omdat veel van ons gedrag zit ingebakken in vaste gewoontes waar we ons niet van bewust zijn. Een van de manieren om daaruit te komen is het maken van een als-dan plan.

  • Volg alle weetjes via #35jaar op Facebook of Twitter

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Pensioenscan

Pensioenscan

lees meer › Artikel
11 juli 2018

Warm afscheid Gerjoke Wilmink

lees meer ›Blog
11 juli 2018

Nibud benadrukt belang zomerpret voor alle kinderen

lees meer ›Nieuwsbericht

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel
27 juni 2018

Nibud: Kwart Nederlanders niet met vakantie

lees meer ›Persbericht
08 juni 2018

Liveblog studiereis financieel gedrag

lees meer ›Blog
01 juni 2018

WerkZorgBerekenaar meer dan 100.000 keer geraadpleegd

lees meer ›Nieuwsbericht
01 juni 2018

Directeur Gerjoke Wilmink verlaat Nibud

lees meer ›Persbericht
25 mei 2018

BKR-registratie nu gratis te checken

lees meer ›Nieuwsbericht
17 mei 2018

Ook last van het ‘what the hell-effect’?

lees meer ›Blog
26 april 2018

Nibud Jaarverslag 2017: iedereen zijn geldzaken in balans

lees meer ›Nieuwsbericht

Voor 1 dag arm

Voor 1 dag arm

Beleef 1 dag in armoede via serious gaming (op uw eigen locatie)

meer info › Opleidingen