Webwinkels moeten schulden aanpakken
Nieuwsbericht | 6 januari 2020
Postorderbedrijven en webwinkels die kredieten aanbieden, hebben nog altijd klanten met te grote betalingsachterstanden die snel en structureel moeten worden weggewerkt, schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën maandag in een Kamerbrief over kredietaanbieders.
Hoekstra vindt dat ze meer moeten doen om te voorkomen dat mensen een betalingsachterstand oplopen. Het Nibud is het daarmee eens. In het Radio1-programma Spraakmakers vertelde Nibud-directeur Arjan Vliegenthart dat hij het merkwaardig vindt dat de regels voor webwinkels minder streng zijn dan voor bijvoorbeeld telefoonabonnementen en hypotheken.
Oplossing
Uiteraard is de consument zelf verantwoordelijk voor zijn eigen aankoopgedrag. Maar ook de samenleving, van overheid tot ondernemer, is medeverantwoordelijk voor het wijzen op de risico’s betalingsachterstanden en het voorkomen van grote problemen.
Vliegenthart vindt dat het rentepercentage dat webwinkels vragen omlaag moet. Nu loopt dat soms op tot 14 procent. Webwinkels zijn vanaf een bepaald aankoopbedrag verplicht om vooraf te kijken of een klant kredietwaardig is.
Een jaar de tijd
Minister Hoekstra geeft webwinkels en postorderbedrijven nog een jaar de tijd om de situatie te verbeteren. Verbetert de situatie niet snel genoeg, dan grijpt de minister zelf in. Hoekstra wil daarmee vooral mensen die al problematische schulden hebben beschermen. Van hen heeft volgens hem namelijk ongeveer een vijfde ook schulden door thuiswinkelen.
Lees hier meer over leningen.
Bij kredieten boven de 1000 euro toetsen verstrekkers de financiële situatie van huishoudens nu met behulp van Nibud-gegevens. Het zou goed zijn als dit ook gaat gelden voor kleinere kredieten die nu vaak via webwinkels worden aangeboden.”
— Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud