Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Wat is uw liftknop?

Weblog | 9 april 2014

Op weg naar mijn werk, wachtte ik in de hal op de lift. Mijn collega kwam binnen en terwijl ze “Goedemorgen!” zei, liep ze de trap op. Ik vroeg me ineens af waarom ik eigenlijk altijd de lift nam… en nam me voor voortaan de trap te nemen. Maar ik had onderschat hoe hardnekkig ingesleten gedragspatronen kunnen zijn!

Hoe was het nu zover gekomen dat ik dagelijks vanzelfsprekend voor de lift koos? Dat kon ik wel verklaren: toen ik met mijn baan begon, werd er verbouwd in het trappenhuis. Regelmatig moesten we over bouwvakkers of materialen klimmen om de trap te kunnen gebruiken. De lift nemen was makkelijker en blijkbaar was dit, zonder dat ik het in de gaten had of wilde, een vaste gewoonte geworden…

Voornemen en realiteit

Oké dacht ik, maar de verbouwing is afgerond en vanaf nu ga ik ook weer met de trap. Een mooi voornemen, maar de uitvoering bleek (helaas) lastiger dan gedacht! Ik bleef automatisch naar de lift lopen en pas na het indrukken van het knopje realiseerde ik me: hè verdorie, ik zou met de trap gaan! Ik weet niet hoe vaak ik heb staan wachten op die lift, om me vervolgens weer om te draaien en de trap te nemen.

Vaste gedragspatronen doorbreken

Een kleine troost: ik ben niet de enige die moeite heeft met het veranderen van vaste gewoontes. Onbewuste en ingesleten patronen zijn voor iedereen moeilijk te doorbreken, maar het kan wel! De eerste stap hiervoor is bewustwording van de gewoontes die je wilt veranderen. Dan pas kun je je gedrag heroverwegen en veranderen.

Zoek uw liftknopje

Gelukkig zijn er trucjes die helpen om gewoontegedrag te veranderen. Ik heb voor mezelf een als-dan plan gemaakt. Hierbij bedenk je vooraf wat je doet als je dreigt te zwichten voor een verleiding. Mijn plan zag er zo uit: zodra ik het liftknopje indruk, draai ik me om en neem ik de trap!

Want, zo blijkt: als je er al over nadenkt voordat de verleiding plaatsvindt, hoef je er op het moment zelf niet meer aan te denken en dat vergroot de kans dat je de verleiding weerstaat.

En nu? Het is mij inmiddels gelukt om dagelijks de trap te nemen en ik sta ik (bijna) nooit meer doelloos op de lift te wachten. En daar ben ik blij mee!

De eerste stap is al gezet

Ik wil u bij deze uitnodigen om ook eens over uw gewoontes na te denken. Als u bijvoorbeeld wilt besparen, kunt u zich afvragen of u ergens ongemerkt veel geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan A-merken in de supermarkt, of aan het dagelijkse glas wijn ’s avonds voor de tv, of aan die cappucino en gevulde koek die u gedachteloos op het station koopt als de trein weer eens vertraging heeft. Het kan van alles zijn!

En niet getreurd als u zich realiseert dat u inderdaad een vaste gewoonte heeft ontwikkeld waar u niet blij mee bent: met bewustwording is de eerste stap tot verandering al gezet!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Pensioenscan

Pensioenscan

lees meer › Artikel
11 juli 2018

Warm afscheid Gerjoke Wilmink

lees meer ›Blog
11 juli 2018

Nibud benadrukt belang zomerpret voor alle kinderen

lees meer ›Nieuwsbericht

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel
27 juni 2018

Nibud: Kwart Nederlanders niet met vakantie

lees meer ›Persbericht
08 juni 2018

Liveblog studiereis financieel gedrag

lees meer ›Blog
01 juni 2018

WerkZorgBerekenaar meer dan 100.000 keer geraadpleegd

lees meer ›Nieuwsbericht
01 juni 2018

Directeur Gerjoke Wilmink verlaat Nibud

lees meer ›Persbericht
25 mei 2018

BKR-registratie nu gratis te checken

lees meer ›Nieuwsbericht
17 mei 2018

Ook last van het ‘what the hell-effect’?

lees meer ›Blog
26 april 2018

Nibud Jaarverslag 2017: iedereen zijn geldzaken in balans

lees meer ›Nieuwsbericht

Voor 1 dag arm

Voor 1 dag arm

Beleef 1 dag in armoede via serious gaming (op uw eigen locatie)

meer info › Opleidingen