Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Wat is uw liftknop?

Weblog | 9 april 2014

Op weg naar mijn werk, wachtte ik in de hal op de lift. Mijn collega kwam binnen en terwijl ze “Goedemorgen!” zei, liep ze de trap op. Ik vroeg me ineens af waarom ik eigenlijk altijd de lift nam… en nam me voor voortaan de trap te nemen. Maar ik had onderschat hoe hardnekkig ingesleten gedragspatronen kunnen zijn!

Hoe was het nu zover gekomen dat ik dagelijks vanzelfsprekend voor de lift koos? Dat kon ik wel verklaren: toen ik met mijn baan begon, werd er verbouwd in het trappenhuis. Regelmatig moesten we over bouwvakkers of materialen klimmen om de trap te kunnen gebruiken. De lift nemen was makkelijker en blijkbaar was dit, zonder dat ik het in de gaten had of wilde, een vaste gewoonte geworden…

Voornemen en realiteit

Oké dacht ik, maar de verbouwing is afgerond en vanaf nu ga ik ook weer met de trap. Een mooi voornemen, maar de uitvoering bleek (helaas) lastiger dan gedacht! Ik bleef automatisch naar de lift lopen en pas na het indrukken van het knopje realiseerde ik me: hè verdorie, ik zou met de trap gaan! Ik weet niet hoe vaak ik heb staan wachten op die lift, om me vervolgens weer om te draaien en de trap te nemen.

Vaste gedragspatronen doorbreken

Een kleine troost: ik ben niet de enige die moeite heeft met het veranderen van vaste gewoontes. Onbewuste en ingesleten patronen zijn voor iedereen moeilijk te doorbreken, maar het kan wel! De eerste stap hiervoor is bewustwording van de gewoontes die je wilt veranderen. Dan pas kun je je gedrag heroverwegen en veranderen.

Zoek uw liftknopje

Gelukkig zijn er trucjes die helpen om gewoontegedrag te veranderen. Ik heb voor mezelf een als-dan plan gemaakt. Hierbij bedenk je vooraf wat je doet als je dreigt te zwichten voor een verleiding. Mijn plan zag er zo uit: zodra ik het liftknopje indruk, draai ik me om en neem ik de trap!

Want, zo blijkt: als je er al over nadenkt voordat de verleiding plaatsvindt, hoef je er op het moment zelf niet meer aan te denken en dat vergroot de kans dat je de verleiding weerstaat.

En nu? Het is mij inmiddels gelukt om dagelijks de trap te nemen en ik sta ik (bijna) nooit meer doelloos op de lift te wachten. En daar ben ik blij mee!

De eerste stap is al gezet

Ik wil u bij deze uitnodigen om ook eens over uw gewoontes na te denken. Als u bijvoorbeeld wilt besparen, kunt u zich afvragen of u ergens ongemerkt veel geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan A-merken in de supermarkt, of aan het dagelijkse glas wijn ’s avonds voor de tv, of aan die cappucino en gevulde koek die u gedachteloos op het station koopt als de trein weer eens vertraging heeft. Het kan van alles zijn!

En niet getreurd als u zich realiseert dat u inderdaad een vaste gewoonte heeft ontwikkeld waar u niet blij mee bent: met bewustwording is de eerste stap tot verandering al gezet!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

22 januari 2018

Nibud waarschuwt voor te veel optimisme: koopkracht blijft achter

lees meer ›Persbericht
19 januari 2018

Mijn kleine pensioen gaat in de grote pot

lees meer ›Blog

SNS – Voor boven de 18

lees meer › Artikel
21 december 2017

Goede #geldvoornemens? Het Nibud helpt!

lees meer ›Nieuwsbericht
19 december 2017

Nibud-experiment leidt tot nieuwe werkwijze bij Groningse Kredietbank

lees meer ›Persbericht
11 december 2017

Trouwen in 2018: beperkte gemeenschap van goederen

lees meer ›Nieuwsbericht

Trouwen, bezittingen en schulden

Als u niets regelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

lees meer › Artikel
07 december 2017

Oproep Nibud & NVVK: laat de schuld niet oplopen

lees meer ›Persbericht
29 november 2017

Vergeet-mij-nietjes op het graf

lees meer ›Blog

De kosten van een uitvaart

Hoe wilt u uw uitvaart financieren?

lees meer › Artikel
29 november 2017

Nibud: Nederlander schat kosten uitvaart te laag in en weet niet wat verzekering dekt

lees meer ›Persbericht

Max Poortermans

Max Poortermans

Productmanager licenties & online applicaties

Medewerker