Wat kost studeren?
Naast de keuze welke opleiding je gaat doen, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Dan is het handig om eerst na te gaan wat op jezelf wonen eigenlijk kost.
Naast de keuze welke opleiding je gaat doen, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Dan is het handig om eerst na te gaan wat op jezelf wonen eigenlijk kost.
Behalve collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (Nibud Studentenonderzoek 2017):
Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2018/2019 is 2.060 euro. Dit komt neer op een bedrag van 172 euro per maand.
Denk je dat je (te) veel kamerhuur betaalt? Dat kun je controleren met behulp van het puntensysteem voor huurwoningen (Rijksoverheid.nl). Je vindt op deze website ook de volgende handige informatie:
is het collegegeld voor het hoger onderwijs voor studiejaar 2018-2019
Ga je dit jaar (studiejaar 2018–2019) voor het eerst studeren? In dat geval kan het zijn dat je collegegeld het eerste jaar wordt gehalveerd. Het collegegeld voor eerstejaars studenten bedraagt dan 1.030 euro in plaats van 2.060 euro. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
Let op: het collegegeldkrediet is (nog) niet aangepast aan deze halvering. Dit betekent dat eerstejaarsstudenten voor het aankomende studiejaar (2018–2019) nog wel het maximale bedrag van 2.060 euro aan collegegeldkrediet kunt lenen. We adviseren je alleen het bedrag dat je daadwerkelijk nodig hebt, te lenen. Het geleende, hogere leenbedrag moet uiteindelijk gewoon worden terugbetaald!
Als je 18 wordt of op jezelf gaat wonen moet je een aantal zaken zelf regelen. Verzekeringen bijvoorbeeld. Waarvoor moet je als student verzekerd zijn?
Vanaf je 18e ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je studeert, kun je je eventueel via je ouders verzekeren. Veel zorgverzekeringen bieden echter voordelige studententarieven. Het kan dus goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten. Vergeet niet om ook zelf zorgtoeslag aan te vragen als je 18 jaar of ouder bent.
Als je op jezelf woont, is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan al vanaf een paar euro per maand. Afhankelijk van je verzekering is de schade door brand, inbraak en vernieling en bijvoorbeeld glasschade gedekt.
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade die je toebrengt aan anderen. Schade kan lichamelijk letsel en / of materiële schade zijn. Misschien hebben je ouders voor jou deze verzekering afgesloten. Vraag hen hoe je verzekerd bent. Kijk ook in de polisvoorwaarden wat wel en niet gedekt is.
Wil je weten of het in jouw situatie nodig is om te lenen? Met de Rekenhulp berekening studiefinanciering (duo.nl) bereken je op basis van jouw uitgaven en andere inkomsten, hoeveel je nog nodig hebt om rond te komen.
Kijk ook eens op Wijzeringeldzaken.nl/studeren. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het Ministerie van Financiën. Verschillende partners (waaronder het Nibud) werken hierin samen aan financiële voorlichting aan consumenten.
Anderen lezen
Geldplan Studie (klein)kinderen
Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.
lees meer › Tool18-min, studeren en geld
Gaat uw kind studeren maar is het nog geen 18 jaar? Dan is er een aantal financiële zaken dat u moet weten.
lees meer › ChecklistWat geeft u uit aan voeding?
Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.
lees meer › ArtikelVoor boven de 18 en Tabbladenset
Een slimme start voor wie meerderjarig wordt!
bestel ›Een studieschuld bij DUO
Terugbetalen: wat zijn de regels en voorwaarden en wat kun je doen om de kosten te beperken?
lees meer › ArtikelHoeveel betaal ik de oppas?
Hoeveel u de oppas betaalt, hangt af van de tijden, de werkzaamheden en het soort oppas.
lees meer › ArtikelRondkomen van je studentenbudget
Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.
lees meer › ArtikelNaar de middelbare school
Financieel verandert van alles als uw kind naar de middelbare school gaat.
lees meer › ArtikelZorgtoeslag
Vanaf 18 jaar kunt u een bijdrage krijgen voor de kosten van uw zorgverzekering.
lees meer › Artikel
Ik schrok toen ik zag wat ik uitgaf aan eten. Nu eet ik vaker samen met mijn huisgenoten, dat scheelt een stuk.”
— Joris Veenstra, Delft