Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Wat als ….

Weblog | 30 oktober 2019

Onze wijk werd deze zomer opgeschrikt door het bericht dat de fysiotherapeut waar veel mensen patiënt zijn, ernstig ziek was en niet meer beter zou worden. Een man van nog geen 40 met een jong gezin.

Buurtgenoten startten de week erna een crowdfundingactie. Want nu de inkomsten van de fysiotherapeut waren weggevallen, kon de hypotheek niet meer betaald worden. En natuurlijk had het gezin nu wel wat anders aan hun hoofd dan op stel en sprong een verhuizing regelen. Een trieste situatie, die me aan het denken zette. Hoe zou ik er zelf voor staan bij zo’n nare gebeurtenis?

Hoe zou ik er zelf voor staan?

In dezelfde periode was ik bij het Nibud betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe tool: de Geldwijzer Nabestaanden. Waarmee je kunt nagaan wat er financieel geregeld is voor de nabestaanden mocht jij of je partner overlijden. Het Nibud weet namelijk dat dat een moment is waarop makkelijk geldproblemen kunnen ontstaan, en wil helpen die te voorkomen. Natuurlijk is dit een onderwerp waar niemand graag mee bezig is. Ikzelf ook niet. Maar het verhaal van de fysiotherapeut drukte me met de neus op de feiten: het is echt wel belangrijk om je eens in zo’n situatie te verdiepen voordat de narigheid zich aandient.

Tegelijk dringt tot me door: ik heb zelf eigenlijk ook geen idee wat me te wachten zou staan als mijn man onder een bus zou komen. Terwijl ik besef dat ik wel in een ‘risicogroep’ val, met een man die vaak van baan is gewisseld en op dit moment ondernemer is. Zodat ‘later’ niet vanzelf geregeld is. Ik heb weliswaar een eigen inkomen maar ons leven is nu ingericht als tweeverdieners.

Wat zegt de Geldwijzer Nabestaanden?

Ik vul de tool dus gewoon eens voor mezelf in. Om een beeld te krijgen uit welke van drie mogelijke regelingen ik als nabestaande inkomen zou kunnen krijgen. Wat leer ik?

Eén ding wordt al snel duidelijk: recht op een Anw-uitkering heb ik niet. Ik heb weliswaar een kind jonger dan 18, maar mijn eigen inkomen is net iets te hoog om in aanmerking te komen.

Hoe zit het dan met de nabestaandenregelingen vanuit de pensioenregelingen van de vroegere banen van mijn man? Dat hangt er vanaf, zo lees ik. Want het verschilt per type pensioenregeling. Soms is het zo geregeld dat als de werknemer uit dienst gaat, het recht op nabestaandenpensioen vervalt. Hoe zit dat in ons geval? Ik zou het niet weten!

Een derde mogelijke bron van inkomsten is een overlijdensrisicoverzekering. Heeft mijn man die? We hebben er ooit een gehad, maar is dat nu nog zo? Ik twijfel erover.

Met mijn man om de tafel

De tool geeft in mijn geval dus een begin van een antwoord. Maar laat direct zien dat ik ook nog veel moet uitzoeken om erachter te komen hoe het precies zit. Ik moet duidelijk met mijn man om de tafel. We zullen moeten inloggen in zijn pagina op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zal duidelijk worden of er voor mij als nabestaande uit die bron al dan niet geld te verwachten valt. Ook moet ik bij hem checken hoe het nu zit met die overlijdensrisicoverzekering: hebben we die nog? En zo ja, wat zou mij die dan opleveren?

Als we dat weten kunnen we die bedragen eens optellen bij mijn eigen inkomen, en nagaan of ik voldoende geld zou hebben om rond te komen als hij zou wegvallen. Of dat er voldoende spaargeld is, wat mij tijd zou geven om rustig maatregelen te treffen (Meer gaan werken? Kleiner gaan wonen?) zonder meteen al in de geldproblemen te raken. Zijn die reserves er niet, dan is het wel zaak om daaraan te gaan werken! Want ik besef natuurlijk ook wel dat ik, als ik ooit alleen achterblijf, ik vast niet vanaf dag 1 in staat zal zijn om met mijn volle aandacht bij het herinrichten van mijn financiën te zijn.

Ik weet nu wat ik (nog) niet weet

Het doel van de tool is bij mij dus wel bereikt: ik weet nu hoeveel er is dat ik niet weet over de hypothetische situatie dat mijn man overlijdt. En ik heb handvatten gekregen om dat uit te gaan zoeken; ik weet nu wel waar ik moet beginnen.

Een gezellig klusje wordt het niet wat mijn man en ik gaan doen op een komende regenachtige zondagmiddag. Maar wel eentje waar ik met wat meer rust en een gevoel van grip weer uit zal komen. Ik weet dan dat, als ons iets naars overkomt, we ons kunnen richten op belangrijkere dingen dan geld. Dat had ik mijn fysiotherapeut ook hard gegund.

Reacties (5)

 • Siemen Nijmeijer op 31 maart 2020, 23:25

  Beste Nibud, beste mevrouw Zeelenberg. Ik wilde u gewoon een compliment maken omdat ik vind dat u helder, prettig en 'belevend' schrijft. Dank voor uw columns. vr.gr. Nijmeijer

  Beantwoorden
 • bert huizinga op 24 november 2019, 13:50

  Ik heb een Word document gemaakt en daarin staat letterlijk wat mijn vrouw moet doen als ik onverwachts kom te overlijden. Dat is een levend document wat ik steeds bij houdt. Je komt er zo achter dat er altijd wat in je prive situatie veranderd en daar moet je op inspelen. Hierdoor weet ik dat ik mijn vrouw goed achterlaat. Ik kan het iedereen adviseren dit te toen. Bij overlijden staat je hoofd er niet na om alle paperassen die je hebt door te nemen nu heb je 1 document en dat is voldoende/

  Beantwoorden
 • Paul op 21 november 2019, 18:10

  Ik meen gelezen te hebben dat men bezig zou zijn om een speciaal Fonds op te zetten voor dit soort gevallen. Er komen veel nabestaanden goed in de problemen en voornamelijk vrouwen. Mij is bekend dat toch weinigen weten hoe hun pensioen is geregeld zeker als er scheidingen zijn.

  Beantwoorden
 • R. Ouahid-Alaoui op 21 november 2019, 16:21

  Dag,ik werk alleen (dus een inkomen ) welke verzekering voor overlijdensrisico kunt u mij adviseren. graag reactie. mvg, R.

  Beantwoorden
  • nibud op 22 november 2019, 08:38

   Hallo R., bedankt voor je vraag. Welke verzekering in jouw situatie geschikt is, hangt af van een hoop factoren. Het Nibud is echter geen adviseur of verzekeraar, dus hierover kunnen wij je niet adviseren. Wel hebben we informatiepagina’s over verzekeren en waar je op kunt letten: https://www.nibud.nl/consumenten/verzekeringen-kies-bewust/ En hier lees je meer algemene informatie over overlijdensrisico verzekeringen: https://www.nibud.nl/consumenten/verzekeringen-voor-huiseigenaren/ Succes met het maken van een keuze!

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Ik weet nu hoeveel ik niet precies weet over mijn financiën als mijn man zou overlijden. Maar ik heb ook handvatten om dat uit te gaan zoeken.”

Anderen actueel

Geldwijzer Nabestaanden

Inzicht in financiële regelingen voor nabestaanden na een overlijden.

lees meer › Tool

Uitvaartberekenaar

Welke kosten kunt u ongeveer verwachten voor een uitvaart van uw keuze?

lees meer › Tool

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van uw begrafenis of crematie.

lees meer › Artikel
01 november 2019

Nibud, SVB en Pensioenfederatie wijzen consumenten op financiële gevolgen na overlijden

lees meer › Persbericht