Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Vijf en financieel wijs?

Weblog | 9 september 2020

‘Mama, ik wil liever de Paw Patrol tandpasta, want die heeft leukere plaatjes.’ Gedachteloos antwoord ik: ‘Ja dat snap ik lieverd, maar je betaalt extra voor het plaatje op de tube en dat vind ik het niet waard.’ Verbaasd kijkt mijn vijfjarige me aan en ik realiseer me dat mijn antwoord te ingewikkeld is. Hoe kan ik dit duidelijk uitleggen?

‘Kijk eens met me mee’ zeg ik, terwijl ik voor het tandpasta-schap door mijn knieën ga. ‘Dit is de Paw Patrol tandpasta, welk cijfertje staat daarbij?’ Mijn dochter zit in groep 2 en kan prima tellen. Hardop noemt ze het cijfer op. De tube kost € 1,99. Daarna vraag ik haar welke cijfers er bij de Woezel & Pip tandpasta staan. Dat is € 1,79. Tot slot laat ik haar de cijfers opnoemen van de kindertandpasta die in ons winkelmandje zit. Dat is tandpasta van het huismerk, waar een onbekend rupsje op staat. De prijs is € 0,99.

Liever ijs dan tandpasta

We bespreken samen welke cijfers hoger zijn en dan zetten we ze op volgorde van prijs van laag naar hoog. Met onze vingers – iedere vinger vertegenwoordigt een euro – concluderen we dat je van de goedkopere tandpasta twee tubes kunt kopen in plaats van één dure. Ik probeer uit te leggen dat wij goedkopere tandpasta kopen, omdat we onze centjes liever uitgeven aan iets anders dan de duurdere tandpasta. ‘Zoals een ijsje!’ roept ze enthousiast. Ik denk even na. Dan vraag ik haar wat ze zou kiezen: de Paw Patrol tandpasta met leukere plaatjes en geen ijsje of de tandpasta met het rupsje en een ijsje. Het antwoord is niet verrassend. Natuurlijk kiest ze voor het ijsje.

Als we na het afrekenen de winkel uitlopen, vraag ik me direct af wat mijn Nibud-collega’s van mijn uitleg op kleuterniveau vinden. Want ik ben ook maar een mens, een moeder en bij het Nibud werken betekent niet automatisch dat je alle kennis beheerst en perfect met je financiën omgaat. Een kok zal thuis ook wel eens iets laten aanbranden, toch? 😉

Geldvragen van een kleuter

Het Nibud adviseert om vanaf zes jaar zakgeld te geven. Maar ik merk als moeder van een vijfjarige –  zonder zakgeld – dat ook zij op haar leeftijd al vragen en ideeën heeft over geld. Of waarom iets wel of niet kan. Waarom moeten we sparen voor een nieuwe badkamer, maar kunnen we tandpasta wel direct kopen? Hoe het kan dat je met geld wat je niét ziet – zoals bij haar kinderkassa met muntjes – tóch kunt betalen? Waarom betaal je als er een pakketje thuis wordt bezorgd niet zoals in de winkel? Hoe betaal je dan de pakketjes?

Zo laagdrempelig mogelijk proberen we eerlijk antwoord te geven op haar vragen. Heel anders dan mijn eigen financiële opvoeding van huis uit. We hadden het thuis niet breed en op was op. ‘Daar hebben we geen geld voor’ was de uitleg die ik kreeg. Als er bij ons thuis überhaupt over geld gepraat werd. Dat mijn ouders zorgen en ruzie hadden over geld, dat had ik als kind trouwens wél donders goed door.

Samen laagdrempelig praten over geld

Het was ook een andere tijd. Geldzaken waren een (nog) groter taboe en met kinderen praatte je niet over geld. Terwijl ik persoonlijk denk dat samen van jongs af aan laagdrempelig over geld praten juist een hoop voordelen biedt voor later. Ik schat in dat mijn ouders ons wilden beschermen en niet belasten met hun zorgen over geld. Maar omdat er zelden over geld werd gepraat, wist ik er bijzonder weinig vanaf.

In de Volkskrant stond onlangs een artikel dat over dit onderwerp ging. Hoe praat je over geld met je kinderen? Als ik de reacties op social media doorlees, laten zowel voor- als tegenstanders zich horen. Zo vertelt een moeder dat wanneer je transparant en open bent naar je kinderen, zij meer begrip zullen hebben. En dat scheelt een hoop frustratie. Een ander vindt juist dat je niet alles hoeft uit te leggen; als het niet gaat, kan het niet, basta. Een vader reageert dat zijn kind best mag weten waarom iets financieel niet kan. Daardoor kunnen ze de situatie beter begrijpen én er bovendien van leren.

Jong geleerd is oud gedaan

Het onderwerp roept verschillende reacties op en dus denk ik terug aan alle keren dat mijn kleuter geldvragen stelde. En hoe wij daar als ouders mee omgaan. Ik geloof dat een zekere mate van openheid nuttig kan zijn voor kinderen. Geld en alles wat daarbij komt kijken, mag wat mij betreft meer bespreekbaar worden. Op een laagdrempelige manier, zonder het te ingewikkeld te maken. Praten over geld is toch (nog) vaak een taboe of spannend, zelfs voor volwassenen onder elkaar. Vaak praten we pas over geld als het niet goed gaat of het te laat is.

Jong geleerd is oud gedaan. Dus probeer ik in de winkel met vingers en tellen uit te leggen dat ik het zonde vind om duurdere tandpasta te kopen. Om een vergelijking te maken die ze snapt, zoals met de ijsjes. Om haar van jongs af aan uit te leggen dat bewust geld uitgeven, keuzes maken is. Wat is geld waard? Wat kost iets? Waar wil ze voor sparen? Wat zijn in ons gezin prioriteiten? Kortom: welke keuzes maken wij met onze portemonnee en waarom doen we dat precies?

Praten over geld wordt vaak onnodig ingewikkeld gemaakt, maar wij proberen het – zelfs voor een vijfjarige – begrijpelijk te maken. Luchtig en op een laagdrempelige manier die past bij haar leeftijd. Zo hopen we dat praten over geld geen beladen onderwerp wordt, maar dat je daar gemakkelijk over durft te praten binnen je huishouden of gezin. Dan durft mijn dochter hopelijk ook naar ons toe te komen als ze iets spannend of moeilijk vindt, wat betreft geldzaken. En daar heeft ze de rest van haar leven iets aan.

Hoe zit dat bij jou? Praat je in je huishouden makkelijk over geld of vind je het geen onderwerp om met (jonge) kinderen te bespreken? Ik ben benieuwd!

Reacties (2)

  • Margreet op 26 september 2020, 07:55

    Onze kinderen zijn nu zelf ouders en wij zijn zelf altijd open geweest over geld en kosten. Wel op een wijze die aangepast aan de leeftijd van de kinderen was. Zij gaan prima met hun budget om! Zelf heb ik van mijn ouders weinig gehoord over geldzaken. Wel dat je zuinig moest zijn en goed moest sparen.

    Beantwoorden
  • mendy op 25 september 2020, 09:54

    leuk uitgelegd inderdaad... herkenbaar ook, want merk bij mijn kids dat ze ook soms vragen hebben als iets niet kan en dat zeg ik ook gewoon zo simpel mogelijk.. lijkt me beter dat ze dingen over geld snappen voor later ook... jong geleerd is oud gedaan toch??

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Praten over geld is toch (nog) vaak een taboe of spannend, zelfs voor volwassenen onder elkaar. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

21 september 2021

Koopkracht 2021-2022: Stilte voor de storm?

lees meer › Blog

Koopkracht 2021-2022: de belangrijkste veranderingen

Welke effecten van beleid, prijs- en inkomensveranderingen spelen dit jaar een rol in de koopkrachtberekeningen?

lees meer › Artikel
21 september 2021

Nibud: somber beeld koopkracht 2022

lees meer › Persbericht

Rapport Thuiswerkkosten 2021

lees meer › Onderzoeksrapport
21 september 2021

Nibud-cijfers basis wetsvoorstel onbelaste thuiswerkkostenvergoeding

lees meer › Nieuwsbericht

Nibud Agenda 2022: Welk geldtype ben jij?

lees meer › Artikel
02 september 2021

Nibud bezorgd over stapeling van leningen bij koopstarters

lees meer › Nieuwsbericht

Met het geldplan Scheiden naar een financieel actieplan

Mediator en vrijwilliger Peter Dinkla vertelt wat het geldplan Scheiden oplevert in de praktijk.

lees meer › Praktijkverhaal
09 augustus 2021

Nibud: Bufferbedrag is persoonlijk, maar wel belangrijk

lees meer › Nieuwsbericht
15 juli 2021

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

lees meer › Persbericht

Vierde coronapeiling: De coronacrisis en ons geld

Wat is de invloed van de lockdowns op de portemonnee geweest?

lees meer › Onderzoeksrapport

Organisaties die u verder kunnen helpen

Welke instanties kunnen u helpen met vragen over uw individuele situatie?

lees meer › Artikel