Vervangen inventaris

Misschien houdt u van design, of koopt u juist pas een nieuwe bank als de oude echt versleten is. Hoe dan ook zijn uitgaven aan uw interieur niet altijd gepland. Hoe zorgt u ervoor dat u genoeg geld heeft om meubels en apparatuur te vervangen als het nodig is?

Het is handig als u weet wanneer u deze vaak hoge kosten kunt verwachten. Zo heeft u genoeg geld als het nodig is. Het is verstandig om op tijd geld opzij te zetten. Dit zijn reserveringsuitgaven. Van welk bedrag kunt u uitgaan? Met de volgende stappen weet u beter waar u aan toe bent.

5

jaar is de afschrijving van een computer en printer

Maak eerst een overzicht van uw inventaris. Denk aan het meubilair, apparatuur, stoffering, servies et cetera. Noteer ook het bedrag dat u ervoor heeft betaald.

Hierna schat u de levensduur. Wanneer denkt u dat het meubel aan vervanging toe is? Spullen die u veel gebruikt slijten sneller, bijvoorbeeld een matras. Houd ook rekening met uw persoonlijke wensen. Houdt u van afwisseling, of laat u liever alles zo lang mogelijk hetzelfde? Voor de meeste meubels kunt u uitgaan van een levensduur van tien jaar.

Deel het aankoopbedrag door het aantal maanden van de resterende verwachte levensduur. U ziet dan het bedrag dat u maandelijks voor het meubel zou moeten reserveren. Zo weet u zeker dat u het geld beschikbaar heeft om een gelijkwaardig meubel aan te schaffen, op het moment dat uw oude spullen aan vervanging toe zijn.

Tip: Past de uitgave in uw budget? Het Persoonlijk Budgetadvies geeft inzicht in uw inkomsten en uitgaven.

Onverwachte uitgaven

Naast het potje voor reserveringsuitgaven is het ook aan te raden om geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die het begeeft vlak na het aflopen van de garantie. Met de Nibud BufferBerekenaar kunt u berekenen welk bedrag u achter de hand zou moeten houden voor de onverwachte en reserveringsuitgaven.

Als u alle afschrijvingen bij elkaar optelt, weet u het totale maandelijkse bedrag aan reserveringen voor inventaris. U kunt er ook voor kiezen om het bedrag uitgesplitst te laten, bijvoorbeeld naar kamer of type. Denk aan een bedrag voor meubilair, apparatuur, stoffering et cetera.

Het is slim om het geld apart te zetten op een (gezamenlijke) spaarrekening. Kies voor een spaarrekening waar u op elk moment bij kunt.

Smaken verschillen en prioriteiten veranderen. Wat eerst belangrijk voor u was, is dat een paar jaar later misschien niet meer. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een goedkoper meubel. Of overweeg een tweedehands meubel uit de kringloopwinkel of via een advertentiewebsite. Houd dan wel rekening met een (mogelijk) kortere levensduur.

Beslis verder niet te snel over grote uitgaven. Kijk bijvoorbeeld eerst rond op internet voor aanbiedingen. Of probeer over de prijs te onderhandelen. Vaak kunt u meer voor uw geld krijgen dan u eerst had verwacht.

Tip: Denk ook aan reserveringsuitgaven voor de tuin en het onderhoud van uw huis.

Totaalbedrag inventaris

Het kan voorkomen dat het nodig is om in één keer een compleet nieuwe inventaris aan te schaffen. Bijvoorbeeld door een onverwachte verhuizing, of omdat u uit elkaar gaat. Het Nibud kan hiervoor geen precies bedrag geven. Per huishouden zijn er grote verschillen, afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Zo is een richtlijn voor een alleenstaande €6.672. Voor twee volwassenen met twee kinderen is een richtlijn € 9.740.

Buffer opbouwen

Om onverwachte reparaties aan uw spullen te betalen is het handig om altijd een buffer achter de hand te hebben. Meer over sparen voor een buffer én advies over een goed bedrag in uw situatie vindt u op onze pagina over de buffer.

Nu ik een spaarplan heb opgezet om mijn inventaris te vervangen als dat nodig is, voel ik me een stuk rustiger. Ik ben nu op alles voorbereid. ”

— Greta de Jong, Amstelveen

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren bij verduurzaming van woning?

lees meer › Onderzoeksrapport

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel

Wisselende inkomsten

Krijg grip op uw inkomsten en uitgaven met dit stappenplan voor een jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel

Trouwen, bezittingen en schulden

Als u niets regelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Een gezamenlijke administratie

Hoe richt u dat in en welke afspraken maakt u samen? Een checklist.

lees meer › Checklist

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Jaarlijks inkomsten en uitgaven plannen

Invulschema en stappenplan: aan de slag met uw eigen jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan