Veilig online betalen

Winkelen en bankieren via internet: het kan altijd en overal. U heeft direct inzicht in uw bankzaken en aankopen zijn zo afgerekend. Dit is makkelijk, maar er zijn ook risico’s. Met deze tips kunt u veilig betalen en bankieren.

Online bankzaken regelen kan eenvoudig op uw computer of via een app op uw smartphone. Om dit veilig te laten verlopen, hanteren banken verschillende methodes.  Zo moeten transacties altijd verlopen via een beveiligde internetverbinding. Zo zijn uw gegevens altijd veilig.

Check

Check wekelijks uw afschrijvingen. Zo kunt u direct aan de bel trekken, mocht uw rekening worden misbruikt door criminelen. Veilig bankieren heeft u zelf in de hand. Geef uw bankgegevens, net als in het echt, niet zomaar weg.

Risico’s in het betalingsverkeer

De Nederlandsche Bank houdt de veiligheid van het betalingsverkeer in de gaten. Toch kunnen er zich altijd problemen voordoen. Een cyberaanval of storing kan ervoor zorgen dat het betalingssysteem niet werkt. Denk hierbij aan een pinstoring of een storing bij internetbankieren.

Door skimming, phishing of een kapot pasje kunt u ook misschien even niet bij uw geld. Een creditcard of pas van een andere rekening kan dan uitkomst bieden. U heeft dan altijd meerdere betaalmiddelen tot uw beschikking.

De bank zal u nooit vragen om uw pincode en ook niet om in te loggen via een email. Krijgt u dit soort mailtjes, dan wordt u opgelicht door een illegale bedrijf dat op deze manier geld van u rekening probeert te halen. Deze manier van diefstal noemt men ‘phishing’. Geef dus nooit uw persoonlijke gegevens af.

Een bank kan ook failliet gaan. Het depositogarantiestelsel treedt dan in werking. Dat is een garantie dat u uw geld terugkrijgt wanneer een bank failliet gaat. Het kan wel even duren voordat u bij uw geld kan.

Zorg dat u een kleine hoeveelheid contant geld in huis heeft voor dit soort situaties.

Veilig online winkelen

Webwinkels van bekende ketens zijn meestal wel te vertrouwen. Bij kleinere, onbekende winkels is dit lastiger. Ook op websites als eBay of Marktplaats weet u niet altijd of de verkoper te vertrouwen is.

Wilt u weten of een verkoper betrouwbaar is? Check dan de volgende punten:

  • Vergelijk de prijzen tussen verschillende verkopers. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
  • Lees de meningen en waarderingen van anderen. Heeft iemand een slechte of juist goede ervaring met deze verkoper? Op vergelijkingssites voor consumenten kunt u dit teruglezen.
  • Heeft de winkel het Thuiswinkelwaarborg? Thuiswinkel.org is de belangenvereniging voor webwinkels. Aangesloten verkopers moeten zich aan een aantal belangrijke regels houden.
  • Ziet de website er amateuristisch uit? Kunt u nergens contactgegevens vinden? Dan is het verstandiger om het product ergens anders te kopen.
  • Oplichting via internet gebeurt vaak met een debetcard. Een debetcard is anoniem bij aanschaf. Als u betaalt naar een debetcard, kunt u de identiteit van een ontvanger niet achterhalen (dat kan wel bij een gewone bankrekening of creditcard).

Het is belangrijk om bewust om te gaan met betalen. Door bijvoorbeeld verzekerd of achteraf te betalen, bent u uw geld niet kwijt als er iets mis gaat. Met de Online Shop Check van Consuwijzer kunt u in vier stappen controleren of een webshop betrouwbaar is of niet.

58 %

werkt wekelijks zijn administratie bij

Bron: Geldzaken in de Praktijk, 2015

Betalen

Betalen met een acceptgiro of onder rembours (betalen bij levering) is veilig. U kunt ook betalen met een creditcard, digitale acceptgiro of via de eigen bankrekening (iDeal). Er zijn ook systemen voor kleine betalingen (micro-payments). Deze betaalwijzen zijn niet altijd gratis en worden ook niet altijd aangeboden.

Waar moet u op te letten als u betaalt via het internet?

  • Lees de privacy-, leverings- en betalingsvoorwaarden. Wanneer wordt het product geleverd? Wat zijn de verzendkosten? Als u dit weet komt u niet voor verrassingen te staan.
  • Geef alleen uw creditcardnummer als u daadwerkelijk iets wilt kopen. Zo voorkomt u misbruik.
  • Controleer of u via een beveiligde verbinding uw betaling doet. U betaalt veilig als de URL begint met HTTPS. De S staat in dit geval voor secure (veilig). Ook ziet u een icoontje van een sleutel of hangslot.
  • Print de betaalpagina uit voor uw administratie en/of sla de digitale (e-mail)bevestiging op. Zo heeft u altijd een bewijs van betaling.

Een veilige computer

Is uw computer goed beveiligd tegen hackers en virussen? Als dit niet het geval is, kunt u slachtoffer worden van internetoplichting. Een veilige computer is aan te raden als u geregeld via internet bankiert of aankopen doet. Maak uw computer veilig en gebruik een firewall, virusscanner en anti-spyware. Zorg ook dat u de nieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Controleer regelmatig of er updates zijn.

Komt u er zelf niet uit? Vraag iemand om hulp of maak gebruik van professionele computerhulp. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn. Een goed beveiligde computer kan u veel ellende en kosten besparen.

Een veilig wachtwoord kiezen

Veilige wachtwoorden bestaan uit hoofdletters, kleine letters én getallen. Kies voor een moeilijk te raden wachtwoord. Uw postcode, geboortedata of namen van uw kinderen zijn makkelijk te raden. Ga zorgvuldig om met uw wachtwoord en (pin)codes. Leen deze niet uit en bewaar ze nooit bij elkaar. Zo voorkomt u misbruik.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Vroeger was ik nogal terughoudend met online transacties. Maar nu ik weet hoe ik veilig kan betalen, vind ik het vooral gemakkelijk. ”

— Henk Kuipers, Vlaardingen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Grip op abonnementen

Stappenplan met tips bij afsluiten, administreren en opzeggen van abonnementen.

lees meer › Checklist

Financiële administratie bewaren

Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

E-mailcoaching Bewaar

Acht weken lang tips en informatie via e-mail. Doe mee!

lees meer › Tool

Bewaarwijzer

Uw persoonlijke overzicht van al uw belangrijke documenten.

lees meer › Tool

Wat geef ik uit aan voeding?

Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.

lees meer › Artikel

Een gezamenlijke administratie

Hoe richt u dat in en welke afspraken maakt u samen? Een checklist.

lees meer › Checklist

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Wekelijks saldo en uitgaven checken

Zo houdt u grip op uw geld en u kunt ingrijpen als dat nodig is. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

In 4 stappen grip op geld

Uw financiën op orde krijgen én houden? Dit stappenplan biedt houvast.

lees meer › Stappenplan