Maand van het Budget bij Vara Kassa

Nieuwsbericht | 3 april 2017

De maand april staat bij het Vara-programma Kassa in het teken van budgetteren, met aandacht voor ons uitgavenpatroon en mogelijkheden om te besparen. Het Nibud werkt mee aan deze maand door het aanbieden van informatie, tools en tips.

Het Nibud ziet dat mensen van nature erg optimistisch zijn en zij schatten doorgaans hun inkomsten hoger  en uitgaven lager in. Deze maand kan door consumenten daarom goed worden gebruikt om een realistisch beeld van je inkomsten en uitgaven te krijgen, waardoor je niet meer wordt overvallen door onverwachte rekeningen en meer grip krijgt op je geld en daardoor meer rust in je hoofd.

Meedoen met Kassa

Mensen kunnen zelf ook meedoen aan deze ‘Maand van het Budget’ door zich aan te melden bij de Kassa-facebookgroep ‘De Maand Van’. Hier kunt u onder andere ervaringen, filmpjes, tips en meer delen. In het dossier van Kassa vindt u de spelregels, artikelen, video’s en alles uit de uitzending.

De Spelregels van het Nibud voor deze maand

 1. Check wekelijks je saldo en je uitgaven, je ziet waar je geld blijft, en kunt tijdig actie ondernemen als er iets niet klopt.
 2. Maak je onbewuste uitgaven helder! Schrijf iedere dag je kleine, tussendoor, uitgaven op (dagboek, notities op je telefoon, in je agenda). Denk aan de koffie op het station. Dit soort uitgaven worden ook wel ‘geldlekkers’ genoemd, zonder dat je het door hebt,  lekt je geld weg. Door je hier bewust van te worden, geef je vanzelf minder uit.
 3. Vul het Nibud Persoonlijk Budgetadvies in (eerlijk). Deze tool is een handig en compleet hulpmiddel om snel inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Wat geef je iedere maand uit? En is dat veel of weinig, vergeleken met anderen? Waar geeft je veel geld aan uit?
 4. Bepaal waar je deze maand minder aan wilt uitgeven. Maak je eigen bespaarplan.
 5. Bepaal een maximaal week bedrag voor de boodschappen, en schrijf iedere zondag op hoeveel geld er naar de boodschappen is gegaan, lukt het weekbedrag?
 6. Geef jezelf wekelijks een vast maximaal bedrag voor extraatjes en leuke dingen, zoals de lunch op kantoor, tussendoortjes bij benzinepomp en uitgaan. Check 1 x per week of je meer of minder hebt uitgegeven.
 7. Maak deze maand een jaarlijkse check up. Planmatig omgaan met geld helpt om financiële problemen te voorkomen. Een Nibud-vuistregel is daarom om jaarlijks een overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. We noemen dat ook wel een begroting.
 8. Check de vaste lasten, hoeveel betaal je aan verzekeringen, telefoon, gas water en licht en kijk waarop je kunt bezuinigen, en zoek goedkopere aanbieders. Mensen die regelmatig hun vaste lasten checken houden meestal meer geld over dan mensen die daar nooit naar omkijken.
 9. Bepaal een maandelijks bedrag om opzij te leggen (Het Nibud adviseert minimaal 10% van je inkomen apart te leggen), en gebruik dit bedrag voor het vervangen en onderhoud van noodzakelijke spullen in je huis. Laat dit bedrag maandelijks automatisch op de spaarrekening zetten.
 10. Maak de financiële administratie op orde: Welke rekeningen komen digitaal binnen, welke rekeningen worden automatisch en wanneer afgeschreven? Wanneer verloopt welke abonnement? Zie ook : een administratie inrichten.
 11. Neem deze maand samen met uw partner de (gezamenlijke) administratie door. Bespreek waar u de wachtwoorden voor gemeenschappelijke zaken kunt terugvinden.
 12. Doe de belastingaangifte vóór 1 mei. Doordat het meeste al is ingevuld door de Belastingdienst, kun je heel snel bepalen of het voor u zinvol is om aangifte te doen. Ben je het verplicht? Doe het dan vóór 1 mei, anders krijg je een boete.
 13. Bepaal uw financiële buffer: De wasmachine begeeft het of de apk-keuring van uw auto valt duurder uit dan u dacht. Dergelijke uitgaven komen meestal onverwacht en kunnen iedereen overkomen. Dan is het fijn als u een financiële reserve heeft. Met de Nibud BufferBerekenaar kunt u berekenen hoeveel in uw geval zinvol is om apart te hebben.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel
20 augustus 2019

Nieuwe streamingsdienst met abonnement

lees meer ›Nieuwsbericht
19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Student? Maak een begroting!

Ben je student? Gebruik het Nibud-begrotingsformulier en hou overzicht over je geldzaken.

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Een spaarrekening kiezen

Waar moet u op letten als u een spaarrekening kiest?

lees meer › Artikel
04 juli 2019

Blog Bewust op budget 10: Buffer behaald!

lees meer ›Blog
04 juli 2019

Nibud: Vakantie voor meer mensen te duur

lees meer ›Persbericht
02 juli 2019

GeldChecker: een geldkrant voor jongeren

lees meer ›Nieuwsbericht
02 juli 2019

Overheid verlaagt leeftijd volledige minimumloon

lees meer ›Nieuwsbericht
19 juni 2019

Koopkrachtstijging minder hoog dan verwacht

lees meer ›Nieuwsbericht