Vakantiegeld: wat is slim?
U krijgt vakantiegeld als u in loondienst bent. Dit is meestal 8 procent van uw brutoloon. Ook met een uitkering heeft u recht op vakantiegeld. Dan is het meestal een vast bedrag. Hoe werkt het, en hoe kunt u er slim mee omgaan?
Uitbetaling vakantiegeld
Meestal krijgt u het vakantiegeld eind mei uitbetaald. Over de periode van 1 juni tot 1 juni van het volgende jaar bouwt u vakantiegeld op. Bij het beëindigen van uw dienstverband wordt het opgespaarde bedrag over de afgelopen periode direct uitbetaald.
Jaarlijks of per maand?
Jongeren met een bijbaan en uitzendkrachten krijgen meestal iedere maand het vakantiegeld uitbetaald. Ook sommige werknemers kunnen ervoor kiezen het vakantiegeld per maand te ontvangen. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat mensen die het vakantiegeld één keer per jaar in één keer uitgekeerd krijgen, het bewuster besteden. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om te sparen. Voor wie het maandelijks ontvangt, is het geen extraatje meer, maar wordt het ‘gewoon’.
Haal meer uit uw vakantiegeld
- Gaat u niet of later pas op vakantie? Zet uw vakantiegeld dan apart, bijvoorbeeld op een spaarrekening. Zo geeft u het vakantiegeld minder makkelijk ‘zomaar’ uit.
- Heeft u uw financiële buffer voor noodzakelijke, onverwachte kosten op peil? Zoals bijvoorbeeld een reparatie? Zo niet, dan kan het vakantiegeld helpen deze aan te vullen.
- Verwacht u een grotere uitgave, zoals onderhoud aan uw auto of woning? Dan kan het slim zijn uw vakantiegeld hiervoor te reserveren.
- Het vakantiegeld kan ook helpen een investering in de energiezuinigheid van uw woning te betalen, zoals in isolatie of zonnepanelen. Dit kan op de langere termijn een besparing in energiekosten opleveren.
- Heeft u schulden of een betalingsachterstand? Dan kunt u (een deel) van het geld gebruiken om dit weg te werken (zie rekenvoorbeeld verderop).
Jaarbegroting
Om te beslissen wat u het best kunt doen met uw vakantiegeld, is het slim om een jaarbegroting te maken. Dat is een overzicht van uw verwachte inkomsten en uitgaven in een jaar, dat inzicht geeft in ‘duurdere en goedkopere’ maanden. U ziet dan of het slim is uw vakantiegeld voor een bepaalde uitgave verderop in het jaar apart te zetten, of dat u het als een extraatje kunt besteden.
Het Nibud heeft een handig excel-sjabloon mét stappenplan om zo’n jaarbegroting op te stellen.
Mijn vakantiegeld gaat altijd rechtstreeks naar mijn spaarrekening. In de loop van het jaar besteed ik het dan aan een grotere uitgave.”
— Leonie de Vries, Utrecht