Geschreven door

Jasja Bos

Jasja Bos

Sr. Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Vakantiegeld: ouderwets?

Weblog | 24 mei 2016

Ik kon dit jaar voor het eerst kiezen: wil ik het vakantiegeld gewoon in mei uitgekeerd krijgen, of op een ander moment? Of wil ik misschien gewoon elke maand iets extra’s?

Onze cao is veranderd en daardoor hebben we meer invloed op de uitkering van het vakantiegeld. Wil ik het voor opleiding gebruiken, in vrije dagen uitgekeerd krijgen, of in geld? En wanneer dan?

Niet alleen voor de vakantie

Mei is voor veel mensen een fijne maand omdat het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Oorspronkelijk is het vakantiegeld bedoeld om mensen op vakantie te kunnen laten gaan (zie ook het blog: ‘Waarom krijgen we vakantiegeld?’). Maar is het nog wel zo van deze tijd om het vakantiegeld in één keer uit te keren? Dat is een vraag die elk jaar weer opnieuw gesteld wordt. Het gaat dan vaak ook om een aardig bedrag

Natuurlijk gaan de meeste mensen nog steeds in de zomermaanden op vakantie. Maar daarnaast is het gebruikelijk om vaker op vakantie te gaan. Of juist buiten het hoogseizoen, omdat het dan veel goedkoper of rustiger is. De meest gewilde bestemmingen moeten al het jaar daarvoor vastgelegd worden. Of anders uiterlijk aan het begin van het jaar. En dan volgt er gelijk al een forse aanbetaling.

Geef mensen de keuze

Dus zouden mensen niet meer de keus moeten krijgen of ze het vakantiegeld in één keer willen hebben of dat het elke maand wordt uitgekeerd? Of op een ander moment, bijvoorbeeld voor de dure decembermaand? Op die manier krijgen mensen meer regie over hun eigen verdiensten. In sommige cao’s (zoals de onze dus…) bestaat die mogelijkheid sinds kort. Maar in de meeste gevallen is er (nog) geen keuze.

Maar… wat is de goede keuze?

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders spaart niet. Of spaart onregelmatig. Dat blijkt uit het onderzoek Geldzaken in de praktijk (Nibud, 2015). Slechts 32 procent van de Nederlanders spaart een vast bedrag per maand.

Juist voor de mensen die niet sparen, kan het vakantiegeld uitkomst bieden om toch op vakantie te kunnen of schulden mee af te lossen. Als je mensen de vrije keus geeft, dan ontstaat misschien het risico dat dit extraatje dat die mensen goed kunnen gebruiken, verdwijnt. Mensen zijn van nature niet geneigd om vooruit te kijken. Ze zullen misschien eerder kiezen om elke maand iets extra’s te krijgen in plaats van een keer per jaar iets meer.

En ik? Ik laat het maar even zoals het was

Aan de andere kant zijn we ook gewoontedieren. Als ze de keus krijgen zullen veel mensen het waarschijnlijk laten zoals ze gewend zijn. Namelijk in één keer per jaar. En misschien is dat maar goed ook. De oorspronkelijke gedachte achter het vakantiegeld is daarom zo gek nog niet.

Ik heb het voorlopig ook bij het oude gelaten: gewoon het vakantiegeld in mei. De vakantie is al lang geboekt en de aanbetaling is al lang gedaan. Van het vakantiegeld kan ik mooi het restant betalen. En wat bewaren voor de uitgaven ter plaatse.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (7)

 • Jannie op 25 mei 2016, 10:10

  WWBers ontvangen het vakantiegeld halverwege juni en is geen "aardig" bedrag....Voor een alleenstaande is dat rond de vierhonderd Euro. Aangezien een WWB uitkering is van: net niet/net wel de vaste lasten te kunnen betalen, wordt dit bedrag gebruikt om het nadelig banksaldo voor een paar maanden iets minder in de min te laten staan. Wordt niet gebruikt voor vakantie/dagje uit!

  Beantwoorden
 • Appie Schel op 25 mei 2016, 14:22

  Volgens mij zitten bij jullie alleen maar mensen,die hele dagen over dingen zitten te bomen die al jaar in en uit goed werken. Ik zou zeggen : En nu als de sodemieter aan je werk !!!

  Beantwoorden
 • Marie op 25 mei 2016, 16:32

  ik ben een net niet minima. In de afgelopen jaren zijn alle extratjes verdwenen. Ik kan me prima redden, maar ik geniet van dat moment eind mei, als ik me even niet arm hoef te voelen. Niet dat ik het als een gek uit ga geven, er word gebufferd, er wordt opzij gezet voor een midweekje buiten het seizoen, er wordt (met bij elkaar gesprokkelde kortingskaartjes) dagjes uit gegaan in de zomer. Maar het is ook het moment dat de tweedehandskledingkast aangevuld wordt en dat leuke jurkje op Marktplaats dat je niet echt nodig hebt er ook nog van af kan. Mei is die maand dat je een keertje even een beetje meer kleur aan je leven kunt geven. Dat je je geen zorgen hoeft te maken om het eind van de maand te halen. Neem dat mensen met een kleine beurs niet af. Krijg je die paar tientjes per maand, dan verdwijnt het op de grote hoop.

  Beantwoorden
 • Opadre op 25 mei 2016, 18:33

  Ik vind de benaming "mei is een fijne maand"eigenlijk bedoeld voor vakantie best wel een pijnlijke opmerking. De opmerking dat veel mensen daarvan op vakantie gaat is en lees de bladen en meldingen van het cpb maar na, niet meer van deze tijd. Zou nu moeten staan, "veel mensen gebruiken hun vakantiegeld ( wat dus eigenlijk niet meer genoemd mag worden) voor betalen van schulden. Dat JULLIE cao is veranderd is niet relevant in dit artikel jullie als (semi) instantie hebben nooit te klagen. Persoonlijk vind ik dit artikel een stoot onder de gordel voor de velen die NIET op vakantie kunnen en als NIBUD wrijven jullie dit er nog even duidelijk in. Sorry, voor mij en velen is dit een pijnlijk artikel in de wetenschap dat ik mijn vakantie al ruim 15 jaar vier in mijn tuin met niks extra's - met geen BBQ - Sorry mijnheer Bos maar ik had alles anders geformuleerd, iets minder pijnlijk voor vele gezinnen zeker voor die met kinderen.

  Beantwoorden
 • Georgina op 25 mei 2016, 18:56

  Ik laat het zoals het is. Ik zet mijn vakantiegeld altijd al op mijn spaarrekening en gebruik het niet voor mijn vakantie.

  Beantwoorden
 • Petra op 08 november 2016, 15:28

  Nee, vakantiegeld is niet ouderwets maar noodzakelijk. En nee ik ga er niet van op vakantie. Dat is al lang geleden dat ik geweest ben. Met een wwb uitkering kan er niets. Ik heb dat geld dus hard nodig voor andere noodzakelijke dingen o.a. zorgkosten en veel meer. Dus het moet zo blijven als het is. Elke verandering is geen verbetering. Dit is er 1 van.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Jasja Bos

Jasja Bos

Sr. Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht
16 mei 2019

Blog Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer ›Blog
16 mei 2019

Nibud: Huiseigenaren wachten met verduurzamen op overheid

lees meer ›Persbericht

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren in de weg naar verduurzaming van hun woning.

lees meer › Onderzoeksrapport

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel
29 april 2019

Nibud-agenda 2020: Deel jouw ervaringen én tips

lees meer ›Blog

Koningsdag: royaal een zakcentje bijverdienen?

Slimme Nibud-tips die meer geld in het laatje brengen voor wie wil bijverdienen op Koningsdag.

lees meer › Artikel
25 april 2019

Terugblik op het Nibud Jubileumcongres Geld & Gedrag

lees meer ›Nieuwsbericht
18 april 2019

Nibud: Kwart van huishoudens weet niet of ze recht hebben op toeslagen

lees meer ›Persbericht

Wisselende inkomsten

Krijg grip op uw inkomsten en uitgaven met dit stappenplan voor een jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan
16 april 2019

Nibud Jaarverslag 2018 – Terug naar de basis: administratie op orde!

lees meer ›Nieuwsbericht
16 april 2019

Bijna 18: het Nibud bereidt jongeren voor

lees meer ›Nieuwsbericht