Vakantie en verzekeringen

Op vakantie kan er van alles gebeuren. Uw bagage raakt kwijt of u moet uw reis door omstandigheden annuleren. Ook kunt u ziek worden of pech onderweg krijgen. Met een reisverzekering bent u voor bepaalde kosten op vakantie verzekerd.

Reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht.  Of een reisverzekering in uw situatie aan te raden is, hangt af van het soort vakantie dat u maakt en of u bepaalde kosten zelf kunt en wilt betalen als er iets gebeurt tijdens uw vakantie.

6 - 10

kost een reisverzekering met werelddekking voor een alleenstaande

Een passende reisverzekering

Stel: u gaat zonder waardevolle spullen backpacken met het openbaar vervoer. Of u gaat kamperen tijdens een fietsvakantie in Nederland. Het bedrag dat de reisverzekering zal uitkeren als uw bagage gestolen wordt, is in deze gevallen lager dan wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat en waardevolle spullen meeneemt.

Ga voor uzelf na of u het belangrijk vindt dat bepaalde kosten worden vergoed als er iets gebeurt op vakantie. En zo ja, welke kosten dit dan zouden moeten zijn. Op basis daarvan kunt u nagaan wat voor uw situatie een passende reisverzekering is.

Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen. Zoek voordat u op vakantie gaat de best passende reisverzekering uit. Vaak moet u naast de basisdekking een keuze maken uit verschillende modules voor extra dekking.

Let op de volgende punten bij het afsluiten van een reisverzekering:

  • Controleer of u niet dubbel verzekerd bent. Een zorgverzekering dekt vaak ook medische kosten in het buitenland. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering goed door.
  • Als u binnen Europa reist is een werelddekking niet nodig. En wie geen dure spullen meeneemt, heeft aan een lage dekking vaak voldoende.
  • Gaat u op wintersport, controleer dan of skiën en snowboarden binnen uw reisverzekering vallen. En let er bij de aankoop van een skipas op dat u niet nog eens een verzekering betaalt!
  • De hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren: uw gezinssituatie, de dekking, de hoogte van uw eigen risico en het aantal dagen dat u op vakantie gaat.
  • Lees de polisvoorwaarden goed door. Zo weet u wat wel en niet is verzekerd. Neem de voorwaarden ook altijd mee op vakantie, dan heeft u belangrijke telefoonnummers direct bij de hand.
  • Vergelijk verschillende aanbieders, bijvoorbeeld met behulp van vergelijkingswebsites. Let daarbij niet alleen op de premie. Ook de dekking en het eigen risico zijn belangrijk.

Doorlopende reisverzekering

Als u meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. U hoeft dan maar één keer polis- en administratiekosten te betalen. De premie hangt af van uw gezinssituatie, welk pakket u kiest, het eigen risico en het dekkingsgebied.

Tabel: Gemiddelde maandpremie reisverzekering (exclusief annuleringsverzekering)*

EuropadekkingWerelddekking
Alleenstaand4,506,00
Alleenstaand met kinderen7,5010,00
Paar7,009,50
Paar met kinderen9,0012,00

* Er is uitgegaan van een reisverzekering met dekking van bagage, medische kosten en ongevallen met een maximum eigen risico voor geld en cheques van € 150. De premie is inclusief 21 procent assurantiebelasting, exclusief poliskosten.

Bron: berekeningen Nibud 2020

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer uw reis onverwacht niet door kan gaan of als u deze eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval als u ernstig ziek bent of een zwaar ongeluk heeft gehad. Of als familieleden (1e of 2e graad) ernstig ziek worden of overlijden. Vaak geldt er een maximaal bedrag per persoon per reis. Ga voor uzelf goed na welke hoogte bij u past.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Voor een kortlopende annuleringsverzekering betaalt u ongeveer 5 procent van de totale kosten van de reis. Voor een doorlopende annuleringsverzekering is de premie onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling.

Tabel: Gemiddelde maandpremie reisverzekering (inclusief annuleringsverzekering)*

EuropadekkingWerelddekking
Alleenstaand9,0010,00
Alleenstaand met kinderen15,0017,50
Paar14,5016,50
Paar met kinderen18,0021,00

* Er is uitgegaan van een reisverzekering met dekking van bagage, medische kosten en ongevallen met een maximum eigen risico voor geld en cheques van € 150. De premie is inclusief 21 procent assurantiebelasting, exclusief poliskosten.

Bron: berekeningen Nibud 2020

Autoverzekering en pechhulp op vakantie

In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Gaat u met de auto naar het buitenland op vakantie dan kan het verstandig zijn om naast uw verzekering een service voor pech onderweg in het buitenland af te sluiten.

Ga daarbij eerst na wat de reisverzekering en de autoverzekering al dekken aan kosten voor reparaties en vervangend vervoer in het buitenland. Zo voorkomt u dat u voor dezelfde kosten meerdere dekkingen heeft afgesloten. Zonder deze service zijn de kosten van reparaties of vervangend vervoer voor u.

Tijdens mijn vlucht naar Jakarta is mijn bagage kwijtgeraakt. Gelukkig was ik goed verzekerd en kon ik een vergoeding krijgen. ”

— Inge de Hoogh uit Oosterhout

Anderen lezen

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

Kostgeld

Voor thuiswonende werkende kinderen is bijdragen in de woonlasten redelijk. Wat is een richtlijn voor het bedrag?

lees meer › Artikel

Bij elkaar intrekken

Bij samenwonen moeten de woonlasten onderling worden verdeeld. Wat is slim?

lees meer › Artikel

Lokale lasten: kwijtschelding voor lagere inkomens

Met een laag inkomen kunnen uw heffingen (gedeeltelijk) worden kwijtgescholden.

lees meer › Artikel

Zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar kunt u een bijdrage krijgen voor de kosten van uw zorgverzekering.

lees meer › Artikel

Vakantiegeld: wat is slim?

Hoe haalt u zo veel mogelijk uit uw vakantiegeld?

lees meer › Artikel