Vakantie en verzekeringen

Op vakantie kan er van alles gebeuren. Uw bagage raakt kwijt of u moet uw reis door omstandigheden annuleren. Ook kunt u ziek worden of pech onderweg krijgen. Met een reisverzekering bent u voor bepaalde kosten op vakantie verzekerd.

Reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht.  Of een reisverzekering in uw situatie aan te raden is, hangt af van het soort vakantie dat u maakt en of u bepaalde kosten zelf kunt en wilt betalen als er iets gebeurt tijdens uw vakantie.

6 - 13

kost een reisverzekering met werelddekking

Een passende reisverzekering

Stel: u gaat zonder waardevolle spullen backpacken met het openbaar vervoer. Of u gaat kamperen tijdens een fietsvakantie in Nederland. Er is dan minder dat een reisverzekering zal uitkeren dan wanneer u met de auto naar Zuid-Frankrijk gaat en veel waardevolle spullen meeneemt.

Ga voor u zelf na of u het belangrijk vindt dat bepaalde kosten worden vergoed als er iets gebeurt op vakantie. En zo ja, welke kosten dit dan zouden moeten zijn. Op basis daarvan kunt u nagaan wat voor uw situatie een passende reisverzekering is.

Er zijn grote verschillen tussen verschillende reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen. Zoek voordat u op vakantie gaat de best passende reisverzekering uit.

Let op de volgende punten bij het afsluiten van een reisverzekering:

  • Controleer of u niet dubbel verzekerd bent. Een zorgverzekering dekt vaak ook medische kosten in het buitenland. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering goed door.
  • Als u binnen Europa reist is een werelddekking niet nodig. En wie geen dure spullen meeneemt of niet op wintersport gaat, heeft aan een lage dekking vaak voldoende.
  • De hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren. Uw gezinssituatie, de dekking, de hoogte van uw eigen risico en het aantal dagen dat u op vakantie gaat hebben hier invloed op.
  • Lees de polisvoorwaarden goed door. Zo weet u wat wel en niet is verzekerd. Neem de voorwaarden altijd mee op vakantie, dan heeft u belangrijke telefoonnummers direct bij de hand.
  • Vergelijk verschillende aanbieders, bijvoorbeeld met behulp van vergelijkingswebsites. Let daarbij niet alleen op de premie. Ook de dekking en het eigen risico zijn belangrijk.

Doorlopende reisverzekering

Als u meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. U hoeft dan maar één keer polis- en administratiekosten te betalen. De premie hangt af van uw gezinssituatie, welk pakket u kiest, het eigen risico en het dekkingsgebied.

Globale maandpremie reisverzekering*

EuropadekkingWerelddekking
Alleenstaand€ 5,-€ 6,-
Alleenstaand met kinderen€ 9,-€ 10,-
Paar€ 8,-€ 11,-
Paar met kinderen€ 10,-€ 13,-

* Er is uitgegaan van een reisverzekering met dekking van bagage, medische kosten en ongevallen met een maximum eigen risico voor bagage van 50 euro. Er is geen annuleringsverzekering meegenomen. De premie is inclusief 21 % assurantiebelasting, exclusief poliskosten. Bron: berekeningen Nibud 2016

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer uw reis onverwacht niet door kan gaan of eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Dit is bijvoorbeeld als u ernstig ziek bent of een zwaar ongeluk heeft gehad. Of als familieleden (1e of 2e graad) ernstig ziek worden of overlijden.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Voor een kortlopende annuleringsverzekering betaalt u ongeveer 5 procent van de totale kosten van de reis. Voor een doorlopende annuleringsverzekering is de premie afhankelijk van de gezinssamenstelling en het te annuleren bedrag. Hoe hoger dat bedrag, des te hoger de premie.

Voor een verzekerd bedrag van 1500 euro per persoon per reis met werelddekking, staat hieronder een indicatie van de kosten (exclusief poliskosten):

  • alleenstaande: 40 euro per jaar
  • stel: 70 euro per jaar
  • ouders met 2 kinderen: 80 euro per jaar

Autoverzekering en pechhulp op vakantie

In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Gaat u met de auto naar het buitenland op vakantie dan kan het verstandig zijn om naast uw verzekering een service voor pech onderweg in het buitenland af te sluiten. Ga daarbij eerst na wat de reisverzekering en de autoverzekering al dekken aan kosten voor reparaties en vervangend vervoer in het buitenland.  Zo voorkomt u dat u voor dezelfde kosten meerdere dekkingen heeft afgesloten. Zonder deze service zijn de kosten van reparaties of vervangend vervoer voor u.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Tijdens mijn vlucht naar Jakarta is mijn bagage kwijtgeraakt. Gelukkig was ik goed verzekerd en kon ik een vergoeding krijgen. ”

— Inge de Hoogh uit Oosterhout

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Een administratie inrichten

Grip op uw geld begint bij uw administratie: digitaal en/of op papier.

lees meer › Artikel
23 augustusus 2016

Kiezen aan de pomp

lees meer › Blog

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel
21 juni 2016

Nibud: Vakantie weer populair

lees meer › Persbericht

Test: vakantie en geld

Vergelijk uw keuzes rond vakantie en geld met die van anderen!

lees meer › Tool
02 november 2015

Boosheid, twijfel en vragen bij bezitters beleggingsverzekeringen

lees meer › Blog

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel
23 juni 2015

Nibud: Helft lage inkomens niet op vakantie

lees meer › Persbericht

Vakantiegeld-enquête (2015)

De helft van de huishoudens met een inkomen < € 1.750 euro p.m. gaat dit jaar niet op vakantie.

lees meer › Onderzoeksrapport

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u flink besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › Artikel

Waardescan

De Waardescan laat zien welke waarde u op de einddatum van uw beleggingsverzekering kunt verwachten.

lees meer › Tool