Hoe leert u uw kind veilig online kopen?
Kijk de eerste paar keren dat uw kind online iets wil kopen mee. Leg uit hoe je kunt zien of de webwinkel betrouwbaar is. Leer je kind de voorwaarden van verzenden, ruilen en retourneren te checken (zijn hier extra kosten aan verbonden?) en help beoordelen of de betaling online veilig gebeurt.
Maak afspraken voor het vervolg. Mag uw kind zelf online kopen of moet hij of zij altijd eerst toestemming vragen? Een bedrag afspreken waarboven overleg nodig is kan natuurlijk ook. Bespreek ook de verschillende online betaalmethodes, zoals iDeal, Paypal, of Afterpay, en op welke manier uw kind mag betalen.
Leer uw kind tenslotte dat het altijd de bankrekening controleert na een aankoop. Klopt het bedrag dat is afgeschreven? En als uw kind een aankoop heeft teruggestuurd, wordt het bedrag dan ook binnen de juiste termijn teruggestort?
Reclame en in-game aankopen
Reclametrucs zoals ‘vanaf-prijzen’ komen online vaak voor. Of een ‘korting’ geldt pas bij besteding van een minimumbedrag. De aankoop kan daardoor duurder uitvallen dan het eerst lijkt.
Veel kinderen spelen gratis games waarbij ze verleid worden om al spelend aankopen te doen om beter te worden of het leuker te maken. Bespreek eens met uw kind wat het verdienmodel is van dergelijke games: gratis bestaat niet.
Tips voor veilig online kopen op een rij
- bekende winkels zijn het veiligst
- check altijd of een winkel het Thuiswinkel Waarborg heeft
- vraag vrienden en familie naar hun ervaringen
- vergelijk prijzen en lees meningen van anderen, bijvoorbeeld via vergelijkingssites of gebruikersbeoordelingen
- blijf alert: zijn de prijzen te mooi om waar te zijn, ziet de website er amateuristisch uit of ontbreken contactgegevens? Zit er een spelfout in de naam van de site? Dan is het verstandig om verder te kijken
- controleer of er verbinding is met een beveiligde webserver. Dit is te zien aan de browser: hier staat een sleuteltje of een gesloten hangslotje
- controleer of het webadres begint met https in plaats van http. De ‘s’ staat voor ‘secured’ (in het Nederlands: beveiligd).
De game downloaden is gratis, maar dan begint het pas. Mijn zoon heeft al tientallen euro's uitgegeven aan gadgets binnen die game!”
— Jasper Daalman, 's Hertogenbosch