Uit elkaar: de inboedel verdelen

Een scheiding heeft ook praktische gevolgen. U beslist bijvoorbeeld of een van beiden in het huis blijft wonen. En u gaat de inboedel verdelen. Welke stappen kunt u volgen?

Onder inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van u samen zijn. Was u getrouwd in gemeenschap van goederen, of gold een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Gaat u scheiden, dan krijgen u en uw partner allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.

1/3

van de huwelijken eindigt in een echtscheiding

Gezamenlijk bezit

Was u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of heeft u een samenlevingscontract? Dan is vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor de spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Er is één uitzondering: verknochte goederen. Deze persoonlijke goederen zijn geen gemeenschappelijk bezit. Ook niet als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Voorbeelden zijn sieraden en kleding. Ook een erfenis of schenking die u of uw partner heeft gekregen is niet altijd automatisch ook voor de ander.

Inboedel verdelen

Bij een scheiding is er al genoeg te regelen. De inboedel verdelen is een vervelende klus. Met deze stappen gaat u gestructureerd aan de slag.

Start met het maken van een lijst. Hierop zet u alle spullen die verdeeld moeten worden. Van de auto en televisie tot boeken, dvd’s en bestek.

Laat ieder afzonderlijk opschrijven wat hij of zij graag wil hebben. Bekijk daarna wat jullie beiden willen hebben. Hier zult u over moeten onderhandelen. Gemeenschappelijke spullen kunt u verdelen. Geef bijvoorbeeld ieder iets mee wat hij of zij ooit op een verjaardag heeft gekregen. Of wat oorspronkelijk van zijn of haar familie is. Een persoonlijke verzameling of de spullen voor een hobby gaan naar de betreffende persoon.

Komt u er samen niet uit? Dan bepaalt de rechter wie wat krijgt. De rechter kijkt dan eerst naar de waarde van de hele inboedel. Een taxateur stelt deze waarde vast. Daarna verdeelt de rechter de inboedel.

Er is een verschil tussen de emotionele en de werkelijke waarde van spullen. Heeft u afgestemd wie wat krijgt, bepaal dan hoeveel alles in euro’s waard is. Dat kan lastig zijn. Oudere spullen, zoals een laptop van een paar jaar oud, zijn minder waard. Maar als u alles opnieuw moet aanschaffen kost dat veel meer geld.

Weet u de oorspronkelijke prijs niet meer? Neem dan als richtprijs de nieuwprijs van een relatief goedkoop product, of een tweedehands product dat nog goed is. Zo krijgt u een bedrag dat de gemiddelde waarde goed weergeeft. Voor het bepalen van de waarde van bijvoorbeeld een magnetron kijkt u naar de prijs van de op één of twee na goedkoopste nieuwe magnetron.

Zet nu achter elk product op de inboedellijst de prijs. Tel de bedragen van de inboedel die u en uw partner krijgt apart bij elkaar op. Dit is de totale waarde per persoon. Dit bedrag moet voor beiden ongeveer even hoog uitkomen. Als dat niet zo is, zijn er twee oplossingen:

  • Bekijk of degene met minder waarde toch meer inboedel kan krijgen.
  • Laat degene die de meeste waarde krijgt hier voor betalen. Zo krijgt u beiden evenveel aan waarde mee. Bijvoorbeeld: persoon A krijgt voor 10.000 euro aan goederen en persoon B voor 6.000 euro. Dan moet persoon A nog 2.000 euro aan persoon B betalen.

Voorbeeld

Marcel en Simone waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Marcel’s hobby is sleutelen aan hun oldtimer. Bij de scheiding wil hij graag de auto meenemen. De waarde van de auto is 16.000 euro. Omdat het officieel een gemeenschappelijk bezit is, betaalt Marcel 8.000 euro aan Simone. Zo verdelen ze de waarde gelijk.

Als u bepaald heeft wie wat krijgt en of er nog geld betaald moet worden, legt u de verdeling vast in een echtscheidingsconvenant. Als de rechter dit heeft goedgekeurd, kunt u de spullen definitief verdelen.

Verhuiskosten

Blijft u of uw ex-partner in het huis wonen? Dan heeft degene die verhuist extra kosten. Bijvoorbeeld omdat het nieuwe huis geverfd moet worden. Of er zijn nog een vloer en gordijnen nodig. Probeer deze kosten ook te delen. De kosten van inrichting, zoals meubels, hoeft u niet te verdelen. Daar heeft u al rekening mee gehouden bij het verdelen van de inboedel. Krijgt de blijvende partner alle meubels? Dan moet deze een vergoeding aan de ander betalen.

Kinderen en inboedel

Uw kinderen kunnen zelf bepalen waar ze welke spullen willen hebben. Krijgt uw kind zowel bij u als bij uw partner een kamer? Dan kunt u ervoor kiezen om de kosten van de nieuwe kamer te delen.

Handig boekje

Het Nibud heeft een boekje over alle gevolgen van een echtscheiding voor het inkomen van beide partners. Deze Geldwijzer Scheiden is te bestellen in de Nibud-webwinkel.

Meer informatie

De inboedel verdelen was een hele klus. Ik ben blij dat we met behulp van het stappenplan van het Nibud zo min mogelijk ruzie hadden hierover.”

— Sjaak Zoet, Amstelveen

Anderen lezen

Met het geldplan Scheiden naar een financieel actieplan

Mediator en vrijwilliger Peter Dinkla vertelt wat het geldplan Scheiden oplevert in de praktijk.

lees meer › Praktijkverhaal

Terugblik lancering geldplan Scheiden

Tijdens het webinar Scheiden zonder schulden werd het geldplan Scheiden gelanceerd.

lees meer › Artikel

Geldplan Scheiden

Breng uw inkomsten en uitgaven na scheiding in balans met het geldplan Scheiden.

lees meer › Tool

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren bij verduurzaming van woning?

lees meer › Onderzoeksrapport

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel

Scheiden en pensioen

U heeft mogelijk recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. En andersom. Wat moet u regelen?

lees meer › Artikel

Trouwen, bezittingen en schulden

Als u niets regelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › Artikel