Belangrijk: bewijs van eigendom
Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke spullen tóch tot het gemeenschappelijk vermogen gerekend. Het is daarom belangrijk dat u een bewijs van eigendom vastlegt, bijvoorbeeld als u geld investeert, of als u een erfenis of schenking ontvangt en dit geld gebruikt voor aflossing van de hypotheek op de gezamenlijke woning.
Checklist: wat te regelen
- Noteer vóór het huwelijk wat uw privébezittingen en schulden zijn.
- Beschrijf wat er met dit privébezit gebeurt tijdens het huwelijk, bijvoorbeeld als u uw spaargeld inzet voor de gezamenlijke inboedel.
Let op: als u bij een scheiding geen bewijs heeft van wat er met uw persoonlijke vermogen is gebeurd, zal dit in de gemeenschappelijke boedel vallen. - Open een persoonlijke spaarrekening voor uw privévermogen, zodat duidelijk is dat dit vermogen niet bij de gezamenlijke boedel hoort.
- Maak afspraken over hoe u omgaat met eventuele waardestijging van vermogen, spaarrekening of eigen huis, en leg dit vast.
- Leg veranderingen die plaatsvinden tijdens het huwelijk ook vast.
Tip: houd naast uw eigen administratie óók de gezamenlijke administratie goed bij.
Let op bij een eigen woning en schulden
Als u tijdens het huwelijk in het huis van uw partner intrekt, heeft u bij een eventuele echtscheiding geen recht op de (over)waarde van de woning. De woning dateert immers van vóór het huwelijk en blijft eigendom van uw partner.
Als u vóór uw trouwen samen een huis hebt gekocht met een eigendomsverhouding van bijvoorbeeld 30 – 70 procent, wordt bij het opnemen van de woning in de gemeenschap van goederen deze verhouding automatisch omgezet naar 50 – 50 procent. Wilt u dit niet, leg dit dan vóór uw huwelijk vast bij de notaris.
Schuldeisers van een privéschuld, kunnen – als er niet voldoende geld is – de schuld innen op (de helft van) het gemeenschappelijke vermogen. Daarom is het belangrijk om uw privébezit goed vast te leggen. Zo voorkomt u dat dit in de gemeenschap valt en naar schuldeisers gaat.
Afwijkende afspraken vastleggen
U kunt er samen voor kiezen om zelf andere afspraken vast te leggen. Wilt u bijvoorbeeld liever in volledige gemeenschap van goederen trouwen? Of uw bezittingen of schulden juist uitsluiten van de gemeenschappelijke boedel? Laat dit dan vastleggen bij een notaris. Let op: de tarieven die notarissen hanteren kunnen sterk verschillen, het is aan te raden om verschillende kantoren met elkaar te vergelijken.
Als u ongehuwd samenwoont
Voor stellen die ongehuwd samenwonen is de situatie ongewijzigd. De wet heeft voor samenwoners niets geregeld. U kunt zelf een samenlevingsovereenkomst laten opstellen waarin u uw afspraken vastlegt.
Als u getrouwd bent vóór 2018
Deze wetswijziging is niet van toepassing voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen die vóór 1 januari 2018 zijn gesloten. Daarvoor geldt, als u zelf niets heeft geregeld, ‘de algehele gemeenschap van goederen’.
Dat betekent dat alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd gezamenlijk eigendom zijn. Dat geldt ook voor een schenking of erfenis zonder uitsluitingsclausule. Na een scheiding moeten de partners al het geld en bezittingen in principe in tweeën verdelen. Hetzelfde geldt voor de schulden. Ook als u niet weet dat uw partner schulden heeft gemaakt, moet u daar toch aan meebetalen.
De erfenis die ik kreeg toen mijn vader overleed, heb ik op een aparte spaarrekening gezet. ”
— Sylvia Berendse, Almere