Vergunning
Alle financiële dienstverleners in Nederland, zoals adviseurs en banken, moeten een vergunning hebben van de AFM. Onderstaande vergunningen kunnen verleend worden zodat een dienstverlener (een product) kan:
Een aanbieder levert een product, bijvoorbeeld een bankspaarrekening of een koopsompolis.
Een adviseur zoekt uit wat voor uw situatie een goede oplossing is.
U moet zelf aangeven wat u een goede oplossing vindt. Een bemiddelaar sluit alleen de overeenkomst.
- Optreden als gevolmachtigd agent
Dit is een bemiddelaar die namens een aanbieder een product mag afsluiten.
Hier heeft u als consument niet mee te maken.
Voorwaarden AFM-vergunningen
De AFM-vergunningen gelden voor bepaalde diensten. Voor hypotheken is een andere vergunning nodig dan voor verzekeringen. Om een vergunning te krijgen, toetst de AFM de financiële dienstverlener op de volgende wettelijke eisen:
- betrouwbaarheid;
- deskundigheid;
- financiële zekerheid;
- adequate en integere bedrijfsvoering;
- transparantie;
De zorgplicht houdt in dat de financiële dienstverlener informatie over u inwint en een product adviseert dat bij u past. Financiële dienstverleners moeten een klachtenregeling hebben en aangesloten zijn bij een geschillencommissie.
De eisen voor de dienstverlener zijn bij advisering strenger dan bij bemiddeling. Bij dat laatste speelt u immers zelf een grotere rol. In principe doet een financiële dienstverlener aan advisering. Als hij alleen bemiddelt, moet hij dat vooraf uitdrukkelijk aangeven.
Dienstverleners controleren
U kunt zelf op de website van de AFM registers raadplegen. Zo controleert u of een dienstverlener de juiste vergunning heeft en welke diensten zij mag verlenen. Ook vindt u op deze website waarschuwingslijsten met onbetrouwbare instellingen. De AFM adviseert om geen zaken te doen met deze instellingen.
Ik wilde gaan beleggen, maar vond het spannend om het advies van een financieel adviseur te volgen. Kan ik hem wel vertrouwen? Toen ik op de website van AFM zag dat hij de juiste vergunningen had, was ik er wel gerust op. ”
— Michael Kok, Nijmegen