Geschreven door

Gerjoke Wilmink

Gerjoke Wilmink

Directeur-bestuurder

medewerker

Terugblik op 2016

Weblog | 23 december 2016

Het is de week van de laatste loodjes, ook bij het Nibud. Tussen de kerstborrel en de goede wensen door worden de laatste projecten afgerond. En we zijn natuurlijk ook al erg druk met onze plannen en ambities voor 2017. Toch is het goed om niet alleen naar voren te rennen, maar ook eens stil te staan en terug te kijken.

In 2016 hebben wij weer diverse projecten gedaan. Het doel? Consumenten inzicht geven in hun financiën en organisaties bewust maken van hoe zij invloed hebben op bestedingspatronen. Enkele van die projecten willen we graag nog eens met u delen. Daarom: de highlights van 2016 op een rijtje.

BufferBerekenaar vernieuwd

De vernieuwde Bufferberekenaar is in januari gelanceerd. Ruim 90.000 bezoekers maken gebruik van deze vernieuwde tool.
Dorian Kreetz – Productmanager Licenties & Online applicaties 

Oratie Wilco van Dijk

Het Nibud heeft samen met de Universiteit Leiden een bijzondere leerstoel ingesteld: ‘Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag’. Op vrijdag 1 april aanvaardde Prof. dr. Wilco van Dijk zijn hoogleraarsambt en sprak zijn oratie ‘Grip op mentaal budget’ uit aan de Universiteit Leiden.
Gerjoke Wilmink – Directeur

Studiereis Kopenhagen

Het Nibud organiseert jaarlijks masterclasses rondom thema ‘Het bevorderen van gezond financieel gedrag’. In 2016 ging de Nibud Masterclass naar Kopenhagen. Daar bezochten we onder meer het Mind Lab, Sille Krukow, de Copenhagen Behavioural Economics Network en de Deense toezichthouder Finanstilsynet.
Gabriëlla Bettonville – Hoofd communicatie

Trainingen voor vrijwilligers

Het Nibud heeft voor vrijwilligersorganisaties de gratis basistraining ‘Helpen met de thuisadministratie’ ontwikkeld. Daarmee krijgt de vrijwilliger een gedegen basiskennis om aan de slag te gaan. Dit jaar hebben inmiddels ruim 500 startende vrijwilligers de training gevolgd. Het aantal trainingen voor gevorderde vrijwilligers is ook toegenomen: alle trainingen voor vrijwilligers op een rij.
Marion Weijers – Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

Digitale Geldwijzer Studenten

Na de lancering van onze prachtige Geldwijzer Studenten in 2015, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap ervoor gekozen deze Geldwijzer in het studiejaar 2016-2017 als pdf gratis beschikbaar te stellen voor studenten. Mooi dat er zo een nog grotere groep (ouders van) studenten bereikt wordt!
Annemarie Koop, communicatieadviseur & persvoorlichter

Lancering Geldplan ‘Kom uit de geldzorgen!’

Zo’n 150 enthousiaste vrijwilligers die hulpvragers ondersteunen in hun thuisadministratie kwamen in september naar de Geertekerk in Utrecht. Dit was de locatie van de kick-offbijeenkomst van het Geldplan ‘Kom uit de geldzorgen!’ dat vanuit het Nibud is ontwikkeld door Startpunt Geldzaken.
Brigitte ter Laak – Adviseur projectfinanciering en fondsen

Kostenscan personeel met schulden

Bijna de helft van de mensen met een schuldregeling heeft een baan. Werkgevers hebben dus veel te maken met personeel met schulden. Wat veel werkgevers niet beseffen: dit brengt ook kosten met zich mee. Daarom hebben we in 2016 de kosten van personeel met schulden in kaart gebracht en omgezet naar een tool: de Kostenscan personeel met schulden. Hiermee willen we werkgevers activeren om een rol van betekenis te spelen voor hun werknemers met financiële problemen. De interventies die het Nibud aanbiedt zijn in 2016 geactualiseerd en uitgebreid met een gratis helpdesk voor werkgevers.
Martine Broere – Business developer opleidingen

Zorghuishoudens in Apeldoorn

Zelfstandig wonen en extra zorgkosten, daar hebben steeds meer verstandelijk beperkte mensen mee te maken. Wat zijn dan die kosten en op welke manier ziet hun begroting eruit? De gemeente Apeldoorn vroeg zich dat af. Vervolgens hebben wij onze referentiecijfers over wonen en minima gekoppeld aan de kennis uit interviews onder de doelgroep (uitgevoerd door Zorgbelang Gelderland). Met het resultaat kan de gemeente duidelijker maatwerk voor haar inwoners leveren.
Sanne Lamers – Sr. Wetenschappelijk medewerker

Startpunt Geldzaken

Inmiddels hebben zich meer dan 100 gemeenten aangesloten bij Startpunt Geldzaken van het Nibud. Steeds meer gemeenten richten zich op het voorkomen van financiële problemen bij haar inwoners. Startpunt Geldzaken speelt voor veel gemeenten hierin een voorname rol.
Chris Schwencke  – Startpunt Geldzaken

Nibud-vuistregels: Check, Plan, Spaar

Uit Nibud-onderzoek (Kans op financiële problemen) blijkt dat mensen die een geordende administratie hebben, regelmatig hun afschriften checken en spaargeld hebben, minder kans hebben om ernstige financiële problemen te krijgen. Het Nibud heeft een e-mailcoachingsprogramma ontwikkeld waarin mensen worden begeleid naar financieel gezond gedrag. In drie maanden tijd krijgen ze per sms en e-mail tips en trucs om de Vuistregels Check, Plan, Spaar onder de knie te krijgen. Ook hebben we bijbehorende stappenplannen en filmpjes gemaakt om deelnemers te ondersteunen bij het planmatig omgaan met hun geld.
Gabriëlla Bettonville – Hoofd communicatie en woordvoerder

De én-én-én aanpak in Weert

Inwoners informeren, inspireren en activeren over omgaan met geld: dat wil de gemeente Weert. Daarom heeft zij het Nibud in de arm genomen om hier gezamenlijk krachtig en professioneel mee aan de slag te gaan. Hoe? De gemeente Weert maakt gebruik van de én-én-én aanpak!
Anne-Mart Kuipers – Adviseur communicatie

Financiële opvoeding in de Kuip

In samenwerking met Feyenoord en ASR hebben we een spel ontwikkeld waarin de Nibud-leerdoelen zijn verwerkt. Het spel (in een speciaal ‘voetbaljasje’) werd in november gespeeld met 70 ouders in de Kuip in Rotterdam. Van de ouders kregen we veel positieve reacties en zelf vonden we het ook hartstikke leuk.
Gea Schonewille – Wetenschappelijk medewerker

Betaalbaar wonen

Het Nibud wordt door tal van partijen gezien als dé onafhankelijke expert op het gebied van betaalbaarheid voor huishoudens. Ook in 2016 zijn we op allerlei manieren (blog) betrokken geweest bij het verbeteren van de betaalbaarheid van wonen.
Marcel Warnaar – Sr. Wetenschappelijk medewerker

Onderzoek gedragsinterventies

Het Nibud is met behulp van Delta Lloyd Foundation een onderzoek gestart. We onderzoeken welke gedragsinterventies het meest effectief zijn om in te zetten om mensen uit de schulden te helpen én te houden. Met de uitkomsten verwachten we kennis in handen te hebben die beleidsmakers weer kunnen gebruiken om mensen in de schulden beter te begeleiden en te motiveren naar financieel zelfredzaam gedrag.
Minou van der Werf – wetenschappelijk medewerker 

Fijne feestdagen!

Wat ons betreft een mooie lijst om op terug te kijken en vooral ook weer genoeg inspiratie om vooruit te kijken! We wensen u hele fijne feestdagen en een heel goed 2017. Wij staan dan weer voor u klaar om er opnieuw samen met u een mooi jaar van te maken.

Graag tot dan!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Geschreven door

Gerjoke Wilmink

Gerjoke Wilmink

Directeur-bestuurder

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Andere Actueel

Nibud Trainingsdag vrijwilligers thuisadministratie

lees meer › Special
19 oktober 2017

Nibud: Hypotheeknormen 2018 – hogere leencapaciteit door loonstijging

lees meer ›Persbericht
12 oktober 2017

Wat betekent het regeerakkoord voor u?

lees meer ›Nieuwsbericht
12 oktober 2017

Nibud Trainingsdag voor vrijwilligers: 4 november 2017

lees meer ›Nieuwsbericht
11 oktober 2017

Online tool Berekenuwrecht geheel vernieuwd

lees meer ›Nieuwsbericht
10 oktober 2017

Nibud analyseert 10 jaar betaalgedrag in Nederland

lees meer ›Nieuwsbericht
05 oktober 2017

Kasboekje van Nederland

lees meer ›Nieuwsbericht

De kosten van huisdieren

Handig overzicht als u overweegt een huisdier aan te schaffen: de uitgavenposten op rij.

lees meer › Artikel
02 oktober 2017

Zakgeld: een jaarlijks bedrag

lees meer ›Blog
19 september 2017

Nibud: Koopkracht blijft nagenoeg gelijk in 2018

lees meer ›Persbericht
13 september 2017

Nibud: Oplossingen voor woningtekort mogen niet leiden tot hogere woonlasten

lees meer ›Nieuwsbericht
11 september 2017

‘Maximaal lenen is maximaal leven’

lees meer ›Blog