Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Sparen voor de studie van je kind

Weblog | 3 maart 2015

Een veelgestelde vraag aan het Nibud luidt: “Hoeveel moet ik sparen voor de studie van mijn kind?” In de ‘oude’ situatie, met het vangnet van studiefinanciering, luidde het advies: “dat is niet echt nodig”.

Natuurlijk weet je niet of je pasgeboren kind later überhaupt kan of wil studeren. Maar dat vangnet van de overheid was er in ieder geval om die studie te bekostigen. En nu… niets is minder waar!

Uit eigen ervaring

Toen mijn zoon 16 jaar geleden werd geboren, wist ik ook niet of hij later zou gaan studeren. Nu werd er destijds flink geadverteerd met studieverzekeringen en spaarrekeningen met fiscale mogelijkheden. Je hoefde pas belasting te betalen als het gespaarde bedrag werd uitgekeerd. De overheid stimuleerde met deze fiscale regelingen (groot)ouders om te sparen voor hun kinderen. En de banken speelden daar gretig op in met een breed aanbod aan spaarproducten.

Ondanks het feit dat ik me niet zo snel laat verleiden, hebben we toen toch twee spaarproducten geopend en het eindbedrag vastgezet tot ons kind 18 jaar zou worden. Mocht hij niet gaan studeren, dan was het in ieder geval een mooie start voor een zelfstandig leven.

Goed voorbereid

We rekenden alles na: hoeveel is er nodig voor een studie? Hoeveel kunnen wij maandelijks missen? Vanaf toen werd er iedere maand automatisch 50 gulden overgemaakt naar beide spaarrekeningen (later werd dat 23 euro). Een bedrag dat we goed konden missen en waarmee het spaarbedrag op zijn 18e verjaardag voldoende zou zijn voor een studie (in aanvulling op de basisbeurs). Wij zouden dan jaarlijks het collegegeld betalen en een studielening zou niet nodig zijn. En mocht hij meer geld nodig hebben, dan kon hij altijd een bijbaantje zoeken. Goed voor elkaar! Dacht ik…

Van een koude kermis

De ene spaarrekening was een ‘Groeirekening’, met de belofte van een extra (aantrekkelijke) bonusrente op zijn 5e, 10e en 18e verjaardag. Mijn zoon is nu 16, maar die extra bonus op zijn 18e krijgt hij niet meer. Een afspraak die eenzijdig door de bank werd gecanceld.

Het andere product was een fiscaal aantrekkelijke spaarrekening, wat later een zogenaamde woekerpolis bleek te zijn. Dit bedrag hadden we net zo goed in een sok kunnen stoppen. Niets verloren, maar ook geen cent rente ontvangen. Deze rekening heb ik opgeheven en het saldo op een spaarrekening bij een andere bank geparkeerd. En daar moest nu natuurlijk wel weer gewoon belasting over worden betaald…

Valse zekerheden

En nu de tijd gekomen is dat mijn zoon inderdaad wil gaan studeren, heeft de overheid de basisbeurs afgeschaft! Terwijl ik wilde voorkomen dat mijn kind werd opgezadeld met een studieschuld, wordt hij nu toch ‘gedwongen’ om een studielening aan te gaan.

Helaas blijkt wederom: eerder behaalde resultaten vormen geen garantie voor de toekomst…

Met de kennis en wijsheid van nu zou ik zeker weer gaan sparen voor later, maar ik zou daarbij vooral vertrouwen op mijn eigen portemonnee en niet op regelingen van de overheid en producten van financiële instellingen. Ik zou mijn geld niet meer vastzetten in zo’n product, maar zelf in eigen beheer gaan sparen.

De overheid geeft de boodschap af: een studielening is een investering in je toekomst. Nu maar hopen dat die toekomst voor mijn zoon en alle andere aankomende studenten rendabel genoeg is om die investering terug te betalen, want die zekerheid heeft niemand….

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (4)

 • Roy van de Meene op 19 oktober 2016, 17:05

  Hoi,We hebben 3 kids van 3, 8 en 10 jaar. Iedere maand sparen we 25 euro pp. Zitten we dan een beetje goed voor evt studie later?En maart dit jaar hebben we een andere auto gekocht vsn 9000 euro. Nu nog 5000 op de spaarrekening. Zelf heb ik een auto van de zaak. Samen hebben we een koophuis.Graag zou ik weten of we er een beetje goed voor staan. Omdat de duren tijden nog moeten komen zegt men. Het is nu al duur vinden we.Gr Roy van de Meene

  Beantwoorden
  • R. Steuten op 04 november 2016, 10:02

   Beste heer van de Meene, op het moment studeer ik (3e jaars HBO) en wat in de eerdere reactie staat klopt. Een hbo-studie kost ieder jaar ongeveer 2000 euro (het eerste jaar komen er nog veel kosten voor studie boeken bij, deze worden meestal in de latere jaren ook nog gebruikt). Mijn ouders hebben mij en mijn zussen vanaf onze 12e gestimuleerd om geld te verdienen met baantjes; bosbessen plukken, krantjes bezorgen, auto's wassen bij een bedrijf en noem maar op. Dit raad ik iedere ouder aan. In die 6 jaar tot hun 18e hebben ze niet alleen een redelijke spaarrekening opgebouwd maar ook een mooi CV én werkervaring. Heel netjes van jullie dat jullie iedere maand zoveel opzij zetten voor jullie kinderen. Echter zou ik als ik jullie was dit bedrag beperken naar 20 of 15 euro in de maand. En van het overige bedrag een keer naar een speeltuin of de bios gaan etc. Verder is het altijd goed om wat extra's achter de hand te hebben. Er kunnen altijd onverwachts extra kosten zijn. Met vriendelijke groet, R. Steuten

   Beantwoorden
 • Marion Weijers op 21 oktober 2016, 11:33

  ALs u 25 euro per maand zou sparen gedurende een periode van 18 jaar, dan heeft u (bij een rente van 1%) een bedrag van 6.000 euro gespaard. (Bij een rente van 2%, maakt dit na 18 jaar 6500 euro). Dit bedrag is een mooie start voor uw kinderen, maar niet voldoende om bijvoorbeeld een gehele HBO studie te betalen. Wilt u inzage in de studiekosten, dan kunt u gratis de volgende pdf downloaden: http://www.startstuderen.nl/actueel/nieuws/2016/7/4/geldwijzer-nibudWat betreft uw vraag over uw spaargeld. Met behulp van de tool: https://www.nibud.nl/consumenten/bufferberekenaar/ kunt u zelf uw buffer bepalen.

  Beantwoorden
 • ... op 03 januari 2017, 01:03

  Hallo, ik ben een alleenstaande moeder van drie kids in dezelfde leeftijdscategorie (iets ouder). Ik probeer de kinderbijslag voor de helft te sparen (350 euro per kwartaal) Dat valt niet altijd mee. Maar, het zal moeten. Als ze alle drie willen en kunnen studeren (wat ik echt hoop) is dat niet genoeg. Bijbaantjes vind ik zeker een goed idee. Af en toe een uitje ook. Moeilijk allemaal. Het ziet er naar uit dat studeren weer voor de elite wordt. Een auto en een huis heb je nodig. Spaargeld ook. Zelf vind ik 10.000 een veilig bedrag. Maar ook dat... Het is makkelijker als je samen bent. Dus als het nu kan: doen! Je weet nooit wat je te wachten staat..... Maar: ook genieten natuurlijk. Succes!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

22 januari 2018

Nibud waarschuwt voor te veel optimisme: koopkracht blijft achter

lees meer ›Persbericht
19 januari 2018

Mijn kleine pensioen gaat in de grote pot

lees meer ›Blog

SNS – Voor boven de 18

lees meer › Artikel
21 december 2017

Goede #geldvoornemens? Het Nibud helpt!

lees meer ›Nieuwsbericht
19 december 2017

Nibud-experiment leidt tot nieuwe werkwijze bij Groningse Kredietbank

lees meer ›Persbericht
11 december 2017

Trouwen in 2018: beperkte gemeenschap van goederen

lees meer ›Nieuwsbericht

Trouwen, bezittingen en schulden

Als u niets regelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

lees meer › Artikel
07 december 2017

Oproep Nibud & NVVK: laat de schuld niet oplopen

lees meer ›Persbericht
29 november 2017

Vergeet-mij-nietjes op het graf

lees meer ›Blog

De kosten van een uitvaart

Hoe wilt u uw uitvaart financieren?

lees meer › Artikel
29 november 2017

Nibud: Nederlander schat kosten uitvaart te laag in en weet niet wat verzekering dekt

lees meer ›Persbericht

Max Poortermans

Max Poortermans

Productmanager licenties & online applicaties

Medewerker