Bijdragen in de studiekosten van uw kind

Studeren is niet goedkoop. Veel ouders leveren graag een financiële bijdrage aan de studie van hun kind. Aan welk bedrag kunt u denken en hoe kunt u uw studerende kind ondersteunen?

De hoogte van de maandelijkse bijdrage

68 procent van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind door (onregelmatig) een financiële bijdrage te geven. De hoogte van de bijdrage die deze ouders geven is wisselend.

Zo krijgen uitwonende studenten gemiddeld 339 euro per maand van hun ouders en thuiswonende studenten 109 euro per maand (Nibud Studentenonderzoek 2021). Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen, zoals collegegeld, zorgverzekering of huur. Het verschil tussen bijdragen aan uit- en thuiswonende studenten komt voort uit het gegeven dat de begroting van een student op kamers er anders uitziet dan die van de student die nog bij zijn ouders woont.

Zelf een bedrag bepalen

Er is echter geen pasklaar antwoord te geven op de vraag hoeveel u zou moeten bijdragen. Dat hangt onder andere af van de studie die uw kind volgt (en de kosten die daarbij horen) en uw persoonlijke financiële situatie. De studiebelasting kan ook een rol spelen. De studiebelasting varieert, de ene studie biedt meer ruimte voor een bijbaan dan de andere.

Om erachter te komen hoeveel uw kind nodig heeft, kunt u ook samen met uw kind een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat de uitgaven en inkomsten zijn. De rekentool Studiefinanciering van DUO is hiervoor een goed hulpmiddel.

Op basis hiervan kunt u beslissen wat u bij wilt dragen en wat uw kind zou kunnen lenen bij DUO. Afhankelijk van uw inkomen kan uw kind ook recht hebben op een aanvullende beurs.

68 %

van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind

Bron: Nibud Studentenonderzoek 2021

Laat student zoveel mogelijk zelf betalen

Zoveel mogelijk betalingen via de student laten lopen: dat raadt het Nibud ouders aan. Zo leert een student met vaste lasten om te gaan. En met financiële verantwoordelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld de zorgverzekering of het telefoonabonnement vergoeden, dan is het verstandiger om de maandelijkse bijdrage te verhogen. Het kind kan dan zelf de kosten betalen.

Lenen en een studieschuld

45 procent van de studenten heeft een rentedragende lening. Studenten lenen:

 • Om mijn studie te kunnen betalen
 • Om mijn kosten om te leven te kunnen betalen (bijv. eten/huur)

Sparen met geld van DUO?

Veel studenten sparen ook deels van het bij DUO geleende geld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, of om een reservepotje na de studie te hebben. Ondanks dat de rente op de lening momenteel 0% is, kleven er wel risico’s aan het sparen van geleend geld. De studieschuld wordt hoger dan noodzakelijk. Het blijft een schuld die terugbetaald moet worden. Verstandig lenen blijft ook bij een renteloze lening belangrijk. Attendeer uw kind op de volgende aandachtspunten:

 • De studieschuld is een langlopende (35 jaar) financiële verplichting. Gedurende deze periode kan er veel veranderen. Zo kan de rente van DUO weer stijgen, maar ook het inkomen, waardoor de aflossing per maand steeds hoger zal worden.
 • Is de verleiding niet te groot om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven?
 • De hoogte van de studieschuld is van invloed op wat een student na de studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.

Lenen wordt onder studenten steeds normaler gevonden. Lenen hoeft ook geen probleem te zijn. Het is wel slim om (samen) te kijken naar het benodigde leenbedrag. Door inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijgen studenten inzicht in wat ze nodig hebben om rond te komen.

Onnodig veel lenen is niet verstandig. Maar: te weinig lenen ook niet… Want bijna continu rood staan, is duurder dan lenen bij DUO.

Maak je eigen studiebegroting

Meer inkomen

Naast lenen, kan het inkomen van uw kind ook op andere manieren worden aangevuld:

 • baantje of vakantiewerk
 • Verjaardagsgeld opzij zetten of spaargeld gebruiken
 • Zorgtoeslag aanvragen
 • Belastingteruggave vragen
 • Gebruik maken van studentenkortingen
 • Besparen op je uitgaven

Voor thuiswonende kinderen die 16 of 17 jaar zijn en die studeren (universiteit, hbo en mbo), krijgen ouders vanaf 1 januari 2020 kinderbijslag en kindgebonden budget.

Tip: Vraag ook af en toe aan uw kind hoe het financieel gaat. Hebben ze vragen of misschien wel behoefte aan hulp? De ouders zijn voor studenten een belangrijke bron van informatie en hulp

Studiesparen voor uw kind

Veel ouders leggen al geld apart voor een studie later als hun kind nog jong is. Een richtbedrag voor de kosten van een studie is ongeveer 1000 euro per maand. Het hangt er ook vanaf of studenten uit of thuiswonen en of ze een studie doen op mbo, hbo of wo-niveau.

Ik ben blij dat we vroeg zijn begonnen met een studiespaarpotje. Nu kunnen we een maandelijkse bijdrage geven zonder zelf te veel in te leveren. ”

— Mariska Gielen, Rosmalen

Anderen lezen

Afgestudeerd, en nu?

Wat komt er op financieel gebied allemaal kijken bij afstuderen?

lees meer › Artikel

Meerderjarig en je geldzaken goed regelen

Tips voor je geldzaken als je 18 wordt, en daarna. Wat moet je, wat mag je en hoe hou je grip?

lees meer › Artikel

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Hoe hou je je financiële administratie opgeruimd en overzichtelijk? Het Nibud geeft tips.

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

18-min, studeren en geld

Gaat uw kind studeren maar is het nog geen 18 jaar? Dan is er een aantal financiële zaken dat u moet weten.

lees meer › Checklist

Uw inkomen als uw kind 18 wordt

Als uw kind 18 wordt, heeft dat ook gevolgen voor úw inkomen. Een checklist.

lees meer › Checklist

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Een slimme start voor wie meerderjarig wordt!

bestel › Product

Een studieschuld bij DUO

Terugbetalen: wat zijn de regels en voorwaarden en wat kun je doen om de kosten te beperken?

lees meer › Artikel

Lenen bij DUO

Studiefinanciering: wie hebben er recht op en hoeveel heb ik nodig?

lees meer › Artikel

Rondkomen van je studentenbudget

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.

lees meer › Artikel

Wat kost studeren?

Huur, studieboeken en levensonderhoud zijn niet de enige uitgavenposten.

lees meer › Artikel
12 april 2019

18 worden moet je leren

lees meer › Blog