Studerende kinderen… wie gaat dat betalen?

Gastblog door Ronald Sminia (FitVermogen)

Weblog | 19 maart 2018

Een studie is een goede investering. Dat staat vast. Alleen krijgen studenten tegenwoordig geen steun van de overheid meer om die studie te bekostigen. Lenen is het devies.

Weinig ouders vinden het leuk als hun kind een studieschuld van tienduizenden euro opbouwt, maar hoe moet het anders? Met vier kinderen thuis, is dat ook voor mijzelf een actuele vraag.

Kinderen helpen bij het bekostigen van de studie

Want binnen een jaar of drie gaat de eerste alweer studeren en misschien wel uit huis. Dat valt voor mij wel op te vangen. Maar daarna ook nummer twee, drie en vier? Gemiddeld kost vier jaar studeren inmiddels meer dan 60.000 euro (per kind), heeft het Nibud berekend.

Een heel bedrag en ik ben zeker niet de enige die zich afvraagt hoe je het beste je kind(eren) helpt bij het bekostigen van een studie. En dan heb ik samen met mijn vrouw nog een bovenmodaal inkomen.

Hoe realiseer je mooie plannen?

Nu de basisbeurs is afgeschaft, denken steeds meer mensen er over na hoe zij financieel aan de studie van hun kind kunnen bijdragen. Zet je hiervoor geld opzij, wanneer begin je daarmee en hoe doe je dat precies?

Het Geldplan Studie (klein)kinderen, een online geldplan van Startpunt Geldzaken van het Nibud, laat zien hoeveel geld er nodig is voor een studie. Met deze rekentool kun je berekenen hoeveel je wilt bijdragen, hoeveel je opzij wilt zetten en hoeveel dit gaat opleveren.

Partner in Geldplan

Het bedrijf waar ik aan ben verbonden, FitVermogen, heeft dit Geldplan financieel mogelijk gemaakt. Wij hebben dit gedaan omdat wij mensen willen helpen om hun plannen vorm te geven en hun financiële toekomst zeker te stellen.

Samenwerken met het Nibud is voor ons een fantastische manier om mensen te bereiken met een belangrijke boodschap: met een overheid die steeds minder bijdraagt, moeten we steeds meer zelf nadenken over onze financiële doelen en verantwoordelijkheid nemen om die te bereiken. De studie van je kind of (klein)kind is daar vaak een van.

Meer rendement voor een studiepotje?

Bij FitVermogen hebben we ook onderzocht welke wensen mensen hebben bij het opbouwen van een studiepotje en aan welke voorwaarden zo een opbouw moet voldoen. Het blijkt dat men voor een studiepotje meer rendement wil zien dan de spaarrente. Beleggen is dan een mogelijkheid.

Wij zijn allemaal opgevoed met sparen, maar met de huidige lage spaarrente hoef je daar geen gouden bergen van te verwachten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is echter wel een interessante manier om voor de langere termijn geld opzij te zetten, waarbij het risico dat je loopt over de jaren wordt gespreid.

Meer of minder risico

Uit ons onderzoek blijkt verder dat er voor studiekapitaal zeker niet te veel risico mag worden genomen: meer dan voor het afbetalen van een huis, maar aanzienlijk minder dan als je belegt voor een reis of grotere auto.

Mensen geven ook de voorkeur aan een alles-in-een oplossing, maar wel transparant en tegen relatief lage kosten. Terechte wensen die de aanbieders van beleggingsproducten ook ter harte moeten nemen.

Dit blog is geschreven op persoonlijke titel.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (9)

 • arna van der sloot op 06 augustus 2020, 17:26

  Dit is een fictieve vraag, maar wil het gewoon graag weten. Stel ik heb drie goed lerende kinderen. Alledrie zitten ze op de Universiteit. Dat kost veel geld, dat weten we allemaal. Ik heb maar een klein (basis) inkomen. Wat moet / kan ik doen om dit te bekostigen? Moet ik meer gaan werken? Moet ik mijn kinderen laten stoppen? Kan ik belastinggeld terugvragen? Ik hoor het graag

  Beantwoorden
  • nibud op 13 augustus 2020, 12:08

   Beste Arna, Bedankt voor je (fictieve) vraag. Studeren is niet goedkoop. Veel ouders leveren graag een financiële bijdrage aan de studie van hun kind. Er is echter geen pasklaar antwoord te geven op de vraag hoeveel je zou moeten bijdragen. Dat hangt onder andere af van de studie die je kind volgt (en de kosten die daarbij horen) en jouw persoonlijke financiële situatie. Zie ook: https://www.nibud.nl/consumenten/studiekosten-bijdragen-als-ouder/ Er zijn daarnaast een aantal aanvullende dingen die invloed hebben op je vraag. Zo kunnen we niet in de toekomst kijken hoe het studieleenstelsel er uit ziet op het moment dat je 3 (fictieve) kinderen gaan studeren. Stel: als kinderen nu (op dit moment anno 2020) zouden gaan studeren aan het WO of HBO, dan kunnen ze gebruik maken van studiefinanciering (DUO). Afhankelijk van het eventuele inkomen van de ouder(s) kan er ook een aanvullende beurs worden aangevraagd. Maar stel dat je (fictieve) kinderen nu nog klein zijn, dan kun je ook nadenken over sparen, hoe klein het bedrag ook, vanaf nu tot het moment dat zij willen studeren. Het Nibud heeft een geldplan ontwikkeld waarmee ouders inzicht krijgen op welke manier je geld apart kunt zetten voor de studie van je kinderen: https://www.startpuntgeldzaken.nl/nibud/alle-geldplannen/geldplan-studie/ Kijk ook eens op de site van DUO.nl voor meer informatie over studiefinanciering. Greot, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Wilmar op 12 mei 2020, 09:13

  Hoelang doen HBO/WO studenten er in NL gemiddeld over om af te studeren?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 13 mei 2020, 08:32

   Beste Wilmar, deze gegevens hebben wij niet onderzocht. Ik denk dat je dit het best bij DUO kunt navragen.

   Beantwoorden
 • A.M.Harmsen op 15 januari 2020, 14:25

  Kan een 27- jarige zoon een gedeelte van de kosten van zijn studie verhalen op zijn ouders.

  Beantwoorden
  • nibud op 15 januari 2020, 15:30

   Bedankt voor je vraag. Sommige ouders dragen bij aan de studiekosten van hun kind door (onregelmatig) een financiële bijdrage te geven. De hoogte van de bijdrage die ouders geven is echter wisselend. Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag hoeveel je als ouders zou moeten bijdragen, als je dat überhaupt wil en kan. Dat hangt onder andere af van de studie die je kind volgt (en de kosten die daarbij horen) en jouw persoonlijke financiële situatie. Meer over bijdragen aan de studie van je kind kun je lezen op onze webpagina: https://www.nibud.nl/consumenten/studiekosten-bijdragen-als-ouder/ Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Maart op 04 januari 2019, 13:32

  goed studiegedrag en chronisch ziek worden, is niet zo goed geregeld als de kinderbijslag

  Beantwoorden
 • Rob Theeuwes op 07 augustus 2018, 23:04

  Beste mensen Studeren is investeren om later in je leven te renderen. Investeer je studiegeld in een opleiding die later een baan oplevert wat je leuk vindt én een goed salaris geeft. Neem je tijd voor een studie en vervolgopleiding, dat mag ook geld kosten, je mag namelijk steeds langer werken tot de pensioendatum. Met een goede baan verdwijnt de studielening als sneeuw voor de zon Kies dus geen opleiding voor werk wat je ook als hobby of vrijetijdsbesteding kan doen, dat levert geen goede baan op. Voorbeeld: als hobby kun je altijd nog kunstgeschiedenis, archeologie, tekenen, schilderen of muziek maken. Heel veel succes Rob Theeuwes

  Beantwoorden
  • Lola op 30 juni 2020, 22:55

   Jammer alleen dat er hierdoor juist, met name de laatste jaren, massaal wordt gekozen voor veelal dezelfde studies. Wat moet ons land met de overbodige toename van bedrijfseconomen en juristen, die ook nog eens veelal iets studeerden wat hen niet interesseerde?

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Met een overheid die steeds minder bijdraagt, moeten we steeds meer zelf nadenken over onze financiële doelen en verantwoordelijkheid nemen om die te bereiken.”

— Ronald Sminia, FitVermogen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Afgestudeerd, en nu?

Wat komt er op financieel gebied allemaal kijken bij afstuderen?

lees meer › Artikel

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Een spaarrekening kiezen

Waar moet u op letten als u een spaarrekening kiest?

lees meer › Artikel

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

Minibook Zakgeld

Minibook Zakgeld

Een handleiding voor ouders met kinderen van 6 - 14 jaar (e-book).

bestel › Product

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Studiekosten: bijdragen als ouder

Uw studerende kind financieel steunen.

lees meer › Artikel

18-min, studeren en geld

Gaat uw kind studeren maar is het nog geen 18 jaar? Dan is er een aantal financiële zaken dat u moet weten.

lees meer › Checklist

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel