Geschreven door

Gea Schonewille

Gea Schonewille

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Na de studentenkamer: kopen of huren?

Weblog | 10 augustus 2016

Eindelijk klaar met studeren en een baan gevonden? Of ben je het nu wel echt zat bij je ouders thuis? Dan wordt het misschien tijd om op jezelf te gaan wonen. Wat ga je doen, een huis kopen of huren? Twee jaar geleden stond ik voor deze keuze.

Ik was klaar met mijn studie in Tilburg en had een net een baan in Utrecht: bij het Nibud. In mijn studentenhuis mochten alleen studenten wonen, dus ik moest eruit! Wat te doen? Ik wilde graag in Utrecht wonen, lekker op de fiets naar het werk. Ik kwam er al gauw achter dat huren in Utrecht duur was. Dus ik onderzocht ook mijn mogelijkheden om een huis te kopen. Ik zette eerst de voor- en nadelen op een rij:

KopenHuren
VoordelenVoordelen
- Ik bouw vermogen op- Ik kan misschien huurtoeslag krijgen
- De hypotheeklasten zijn stabiel- Ik kan gemakkelijk opzeggen als Utrecht niet bevalt
- Ik kan het huis aanpassen zoals ik het wil- De eigenaar betaalt groot onderhoud
NadelenNadelen
- Verhuizen is minder makkelijk- Minder vrijheid in het aanpassen van de woning
- Het huis kan dalen in waarde, dan heb ik een restschuld- Ieder jaar huurverhoging
- Bijkomende kosten (zoals bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen)- Lange wachttijden

Wat kost het?

Ook iets wat ik mezelf moest afvragen, aangezien ik bij het Nibud was gaan werken:  wat kost het eigenlijk? Een rekenvoorbeeld voor twee woningen in Amsterdam:

Foto woning Amsterdam

Foto2

Een huurwoning voor € 650 per maand of een koopwoning van € 109.000. Wat kost dat nou eigenlijk? De maandlasten voor de hypotheek bedragen € 358 netto per maand, en de maandlasten voor de huurwoning zijn dus € 650 per maand. Simpel toch? Kopen is veel goedkoper. Maar is dat wel zo?

Wat kost kopen nog meer?

 • Hypotheek: 358 euro
 • VVE (vereniging van eigenaren): 98 euro
 • Onderhoud: 83 euro
 • Verzekeringen: 50 euro
 • Belastingen (OZB): 67 euro
 • Totaal: 656 euro

Eigenlijk is kopen en huren in dit geval even duur dus. Maar kon ik het ook echt betalen? Op wat voor andere kosten moet je rekenen en wat betekent dat voor andere uitgaven (kan ik nog op vakantie? Of lekker shoppen?). Dat bereken je heel gemakkelijk met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Lenen én sparen

Stel dat ik ga kopen, kan ik dan al zoveel geld lenen bij de bank? Ik dacht dat dat nooit zou lukken. Ik was immers pas net aan het werk. Toch keek ik op de website van een bank, daar kun je een schatting van je maximale hypotheek laten maken. Het bleek dat ik toch al een aardig hypotheekbedrag kon krijgen. Om ook daadwerkelijk een hypotheek toegewezen te krijgen, moet je trouwens vaak wel een werkgeversverklaring of vast contract hebben.

Voor het kopen van een woning heb je zelf extra geld nodig. Vroeger kon je 120 procent van de waarde van je huis lenen bij de bank, tegenwoordig is dat nog maar 102 procent en dat wordt nog verder afgebouwd naar 100 procent. Dat betekent dus dat je het bedrag voor notariskosten, taxatie et cetera uit eigen zak moet betalen.

Verkocht!

Ik heb uiteindelijk besloten om een appartement te kopen! Een vriendin van mij huurt een kamer, zo is het financieel gemakkelijk te doen en ook nog gezellig.

En… weet jij het al?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (6)

 • Paul op 22 augustus 2016, 10:39

  Als je koopt, betaal je een stuk minder maandelijkse lasten dan als je huurt, zeker als de huren harder stijgen dan de inflatie. Maar wees je wel bewust van de flinke transactiekosten bij koop, verkoop en verandering: als je relatie op de klippen loopt, is er vaak ook een dure gang langs hypotheekadviseur en notaris nodig.

  Beantwoorden
 • May op 23 augustus 2016, 08:17

  Voor veel mensen die net zijn afgestudeerd is kopen bijna onmogelijk. Die beginnen met een laag startsalaris (b.v in de zorg of onderwijs) en zullen een maximale hypotheek (lees: onverstandig) moeten afsluiten om een huis van 80.000 te betalen, waar koop je zo'n woning?.. niet in Amsterdam of Utrecht... en als dat wel zo is... in welke staat is deze woning?! Over een paar jaar kan geen enkele student meer aan een hypotheek komen, vanwege een geregistreerde studieschuld. Tenzij je ouders hebt die je studie hebben betaald of een bedrag schenken. Maar die hulp hebben helaas maar weinig mensen. Laat staan kosten voor de aankoop van een woning betalen! Hoe dan? Je hebt pas gestudeerd. Je spaart echt geen 15.000 euro in die periode. Studeren is al duur genoeg! Huren in de stad is ook bijna onmogelijk. Je moet toch een x-aantal jaren ingeschreven staan. Tenzij je vrije sector gaat huren. Dat is minimaal 700 euro. Daar komt bij dat deze huurwoningen schaars zijn dus je moet wel voor 900 euro huren. Er blijft weinig geld over om te sparen voor die koopwoning en studieschuld af te lossen. Wonen word zowat onmogelijk gemaakt voor onze nieuwe generatie! Dus ik irriteer me mateloos aan bovenstaande blog. Het leven is geen rozegeur en manenschijn bij de meeste van ons. De keuzevrijheid is zeeeer beperkt.

  Beantwoorden
  • Chris op 26 augustus 2016, 12:23

   Hey May, ik sluit me volledig bij jouw verhaal aan. Ik ben ex-student en net begonnen met een nieuwe baan in Den Haag. Een degelijke woonruimte (voor niet studenten) ligt al snel boven de 650 euro. Veel studio's zijn in het beheer van scholen/universiteiten en die laten alleen studenten toe. Een makelaar kost maar liefst 500-600 euro + huur + borg van 1 maand huur... Wat nu??

   Beantwoorden
 • Ria Buijs op 31 augustus 2016, 16:07

  Als je een kamer verhuurd van jouw huis of appartement, krijg je geen hypotheek-aftrek van de belasting meer, heb je daar ook aan gedacht?

  Beantwoorden
 • Kelly op 07 september 2016, 09:14

  Ik (23 jr) ben net klaar met mijn mbo Bouwkunde en ik woon nog thuis bij mijn ouders. Nu heb ik net een 1e baan waar ik fulltime werk, maar een woning huren is niet te betalen. Aangezien mijn vriend en ik samen een fractie boven het inkomen uitkomen waarvoor je op sociale huurwoningen kunt reageren, zijn wij genoodzaakt om te zoeken in de vrije sector (vanaf 710 kale huur!)... Een koopwoning daar dromen wij van, maar ik ben net begonnen aan mijn proeftijd, dus dat gaat nog een jaartje duren voordat ik weet hoe ik ervoor sta.De enige optie die overblijft is om thuis te blijven wonen en minimaal 1000 netto per maand te sparen om later toch voor die koopwoning te gaan. Het is jammer dat het jonge starters zo duur wordt gemaakt en dat de nieuwe huren voor nieuwbouw woontorens ook de pan uit reizen (700 kale huur excl.) Geduld en inzet wordt hopelijk beloond, maar je moet er wel engelengeduld voor opbrengen om tegenwoordig te kunnen samenwonen.

  Beantwoorden
 • Pim op 11 april 2018, 16:36

  Als je in de luxepositie verkeert om te kopen zou ik dat zeker doen in Utrecht. Mits de woningmarkt gunstig is natuurlijk. Vooral in groeiende studentensteden zoals Utrecht kun je flink winst maken door te verhuren. Vriendelijke groeten, Pim

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Gea Schonewille

Gea Schonewille

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel
13 september 2019

Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

lees meer ›Persbericht

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Humanitas geeft Startpunt Geldzaken ruim baan

lees meer › Praktijkverhaal

Interview met Tamar Strietman, Humanitas

lees meer › Special
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer ›Blog
29 augustus 2019

De scholen zijn weer begonnen

lees meer ›Nieuwsbericht
20 augustus 2019

Bijhouden van abonnementen op streamingdiensten

lees meer ›Nieuwsbericht
19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Student? Maak een begroting!

Ben je student? Gebruik het Nibud-begrotingsformulier en hou overzicht over je geldzaken.

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel