Student? Maak een begroting!

Kom je elke maand geld tekort? Of wil je meer sparen? Dan helpt het om een overzicht te maken van geld dat je maandelijks krijgt en de uitgaven die je hebt.

Begroten: makkelijker dan je denkt!

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven noem je begroten. Wij maken het je makkelijk met een begrotingsformulier in Excel.

Kom je geld tekort?

Kijk eens naar uitgaven van andere studenten. Geef je meer of minder uit dan anderen? Misschien kan je besparen of beslissen minder uit te geven? Zijn er goedkopere alternatieven?

Heb je geld over?

Zet het geld dat je niet direct nodig hebt op een spaarrekening.

Nibud-maandbegroting voor studenten

Maak gebruik van het Nibud-begrotingsformulier (Excel).

Wisselend

Je inkomsten en uitgaven zijn niet elke maand gelijk. Een vakantiebaantje heb je in de zomer. En in september en december geef je juist meer uit. Hoe verwerk je dit in een begroting?

Er zijn twee manieren:

  1. Maak voor iedere maand apart een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Voordeel is dat je precies weet wat je in die maand hebt binnengekregen en uitgegeven. Je kunt maanden met elkaar vergelijken en zien wat bijvoorbeeld een ‘dure’ maand is waarin je veel uitgeeft.
  2. Maak een gemiddelde begroting. Reken hiervoor al je uitgaven en inkomsten in een jaar om naar een gemiddeld bedrag per maand. Deel bijvoorbeeld het geld van je vakantiebaantje door 12. Een gemiddelde begroting laat zien of je over het hele jaar uitkomt. Je kunt met anderen vergelijken of het veel of weinig is. Ook kun je dit bedrag gebruiken als houvast om te plannen met je geld.

Verwacht je bijvoorbeeld dat je minder gaat verdienen? Of wil je iets duurs kopen? Dan kun je met een gemiddelde begroting zien of dat gaat lukken.

Overzicht over je uitgaven

Heb je geen idee waar je geld blijft? Houd dan eens een tijdje je uitgaven bij. In een schrift, op je telefoon of op je computer noteer je iedere keer als je geld uitgeeft, wat je hebt gekocht en voor welk bedrag. Zo’n schrift of document heet een kasboek. Na twee maanden heb je al een duidelijk beeld van waar je geld aan opgaat.

Tip: wees eerlijk! Schrijf echt alles op, ook die koffie op het station….

Houd een tijdje je uitgaven bij. Schrijf alles op. Ja, ook die koffie(s) op het station. Dat geeft inzicht in waar het geld blijft ....”