Starten op de arbeidsmarkt

Je gaat voor jezelf beginnen of bent op zoek naar je eerste baan. Misschien ben je al begonnen. Wat komt daar allemaal bij kijken, wat moet je regelen en waar moet je op letten?

Arbeidsvoorwaarden

In dienst gaan bij een werkgever begint met vacatures zoeken en solliciteren. Na één of meer succesvolle sollicitatierondes volgt als laatste het arbeidsvoorwaardengesprek.

De meeste branches hebben een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Daarin staat wat je kunt verwachten qua salaris, werktijden, uren en regelingen. Zorg ervoor dat je weet wat je kunt verwachten en vragen, en wat er van jou verwacht wordt. Bereid je dus goed voor op het arbeidsvoorwaardengesprek.

Vaak begin je met een tijdelijk contract, bijvoorbeeld voor een jaar. Daarna zou je een vast contract kunnen krijgen, maar ook een nieuw tijdelijk contract. Ook hanteren werkgevers vaak een proeftijd. In die tijd kunnen jij en je werkgever het contract per direct opzeggen. Afhankelijk van je contract en cao mag de proeftijd maximaal 1 of 2 maanden duren. Lees daar meer over op de website van de Rijksoverheid.

Je eerste salaris

Je hebt een baan gevonden en ontvangt je eerste loonstrook. Bewaar je loonstroken altijd goed. Tegenwoordig krijg je je loonstrook meestal digitaal. De kans is groot dat je al eens een loonstrook ontvangen hebt. Maar wat staat er eigenlijk allemaal op je loonstrook, en wat betekent dat? Dat lees je hier.

Let op! De hoogte van je salaris heeft invloed op de toeslagen die je ontvangt. Geef een wijziging binnen vier weken aan bij de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je teveel ontvangen toeslagen later terug moet betalen.

Ben je net afgestudeerd en kun je niet meteen een baan vinden? Dan kun je in sommige gevallen een uitkering aanvragen. Lees daarover meer op de website van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Voor jezelf beginnen

In plaats van in dienst gaan bij een werkgever, kun je ook je eigen onderneming starten. Je bent dan zelfstandig ondernemer. Als zelfstandig ondernemer kunnen je inkomsten per maand wisselen. Je moet ook meer (geld)zaken zelf regelen. Tips en tools om daarmee om te gaan vind je hier.

Omgaan met meer inkomsten

Nu je werkt, zijn je inkomsten (waarschijnlijk) hoger dan tijdens je studie. Wat ga je daarmee doen? Sparen, schulden aflossen of uitgeven aan dingen die je eerst niet kon betalen?

Nu je inkomenssituatie veranderd is, kan het handig zijn om eerst je financiën op een rijtje te zetten. Door een begroting te maken, zie je hoeveel geld je hebt en hoe je het kunt besteden. Vervolgens kun je kiezen hoeveel je wilt sparen, aflossen of uitgeven. Stel doelen voor jezelf. Wat wil je en wat vind je belangrijk?

  • Door te sparen kun je financiële problemen op de korte termijn voorkomen, en je daarnaast voorbereiden op leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst. Het Nibud adviseert minimaal 10 procent van je netto inkomen opzij te zetten. Zo bouw je een buffer op. Dan ben je voorbereid op onvoorziene kosten, zoals een kapotte telefoon of laptop.
  • Door alvast te beginnen met je studieschuld aflossen, ben je er ook eerder vanaf.
  • Je kunt natuurlijk ook geld uitgeven aan dingen die je eerst misschien niet kon betalen. Dat is prima, zolang je maar geld overhoudt voor vaste lasten en andere noodzakelijke uitgaven.
  • Het is nog ver weg, maar je zou zelfs kunnen overwegen maandelijks een klein bedrag opzij te zetten voor je pensioen. Met Nibuddy heb je dat zo geregeld.

Belasting

Over je inkomsten betaal je belasting. Daar ben je waarschijnlijk al bekend mee, want inkomstenbelasting betaalde je bijvoorbeeld ook al als je een bijbaantje had. Daarnaast moet je waarschijnlijk belastingaangifte doen, want je wilt natuurlijk niet te veel (of te weinig) betalen. Je krijgt een aangiftebrief van de Belastingdienst en/of een melding in je Berichtenbox op mijnoverheid.nl als je aangifte moet doen. Als je geen brief of melding ontvangen hebt, raadt de Belastingdienst aan zelf te controleren of je misschien toch aangifte moet doen

Tip: Aan het begin van elk jaar krijg je een jaaropgave van je werkgever met hoeveel je het afgelopen jaar verdiend hebt. Bewaar je jaaropgave altijd goed. Die heb je nodig bij het doen van de belastingaangifte.

Grip op je financiën

Wil je hulp bij grip op je financiën houden of krijgen? Probeer dan eens de Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar. De vuistregels zijn duidelijk en makkelijk uit te voeren. Om je te helpen, heeft het Nibud allerlei hulpmiddelen ontwikkeld, zoals e-mailcoachingprogramma’s, stappenplannen en video’s.

Nu ik werk, heb ik meer geld om te sparen, maar ook om leuke dingen van te doen!”

— Ehsan Fatehi, Utrecht