Sparen
Een deel van uw inkomsten opzij zetten in plaats van het direct uit te geven, noemen we sparen. Dit is belangrijk om financiële problemen op de korte termijn te voorkomen, maar ook om voorbereid te zijn op leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst.
Lage rente? Toch sparen
Ook als de rente op een spaarrekening laag is, is het voor iedereen verstandig om wat geld apart te hebben staan. Zo bent u namelijk voorbereid op onverwachte tegenvallers of wisselende inkomsten en brengt zoiets u niet meteen in de financiële problemen. Dat is een rustig idee. Heeft u maandelijks wat meer over, dan kunt u sparen voor later en voor bijzondere wensen zoals een reis.
Zet het apart
Het is een goed idee om spaargeld op (een) aparte spaarrekening(en) te zetten:
- in een apart ‘potje’ is de verleiding om het geld uit te geven kleiner
- u kunt de hoogte van uw spaarbedrag(en) gemakkelijker checken
- als u geld opzij zet op een vaste plek en met een vaste regelmaat, maakt u van sparen een ‘vaste maandelijkse uitgave’. Dat is een goede gewoonte die geldproblemen helpt voorkomen.
Eerst bouwen aan een buffer
Het eerste en belangrijkste doel om geld voor opzij te zetten is om een buffer op te bouwen. Een buffer is belangrijk om onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen. Denk aan het vervangen van apparaten, onderhoud aan uw huis en auto of het betalen van het eigen risico voor zorgkosten.
- Wilt u weten wat in uw situatie een passend bufferbedrag is? Bereken het met onze BufferBerekenaar.
Andere spaardoelen
Heeft u uw buffer op peil en kunt u maandelijks wat meer opzij zetten? Dan kunt u sparen voor andere doelen:
- voor het aanvullen van uw pensioeninkomen op de langere termijn
- voor doelen zoals de aankoop van een huis, een verbouwing, een bruiloft, een verre reis, enz.
- voor (de studie van) uw kind of kleinkind
Hoeveel geld opzij zetten?
Om de buffer op te bouwen en daarna op peil te houden, adviseert het Nibud elk huishouden om 10% van het maandelijks inkomen opzij te zetten. Zo kunt u steeds de noodzakelijke uitgaven doen, en daarna het bedrag weer aanvullen.
Als u deze 10% niet maandelijks overhoudt, ga dan op zoek naar extra ruimte in uw begroting. Doe wat binnen uw mogelijkheden ligt om naar het bufferbedrag toe te werken. Een handig hulpmiddel hierbij is de Nibud-rekentool Persoonlijk Budgetadvies. Hiermee maakt u een overzichtelijke begroting maar ziet u ook aan welke posten u veel uitgeeft in vergelijking met andere huishoudens.
Mijn eindejaars-uitkering heb ik apart gezet voor de reis die ik volgend jaar wil maken.”
— Remco Pasveer, Groningen