Sparen voor uw (klein)kind
Veel ouders en grootouders openen een spaarrekening voor hun (klein)kinderen. Bijvoorbeeld voor een studie, rijles of hun 18e verjaardag.
Welke manier van sparen past het best bij u en uw financiële situatie?
Hoeveel wilt u opzij zetten?
Wat kunt u missen?
De allereerste vraag bij sparen voor een (klein)kind is: welk bedrag kunt en wilt u missen voor dit doel? Met de online tool Persoonlijk Budgetadvies krijgt u inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Zo krijgt u een beeld van uw mogelijkheden.
Als u ervoor kiest om maandelijks een vast bedrag te sparen, kan dat betekenen dat u dat langere tijd (jarenlang) doet. U kunt in die periode meer gaan verdienen, maar er is ook een kans dat u juist minder inkomsten heeft. Hou hier rekening mee bij het vaststellen van een spaarbedrag. U kunt natuurlijk flexibel sparen en geld apart zetten wanneer het u uitkomt. Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderbijslag voor hun kind opzij te zetten.
Sparen voor de studie
Wilt u een spaarpot aanleggen als een bijdrage in de toekomstige studiekosten? Weet dan dat studeren ongeveer 1000 euro per maand kost. Dit is een richtbedrag omdat u nog niet weet of het kind gaat studeren, of het uit- of thuis gaat wonen, en of het een mbo, hbo of wo-studie gaat volgen. Hou er ook rekening mee dat uw kind tijdens de studie zelf inkomsten heeft, bijvoorbeeld door studiefinanciering of door te werken. Het geldplan Studie (klein)kinderen helpt u keuzes te maken en geeft inzicht in het eindbedrag dat u kunt bereiken.
Ik was vergeten rekening te houden met de schenkbelasting. Als ik daar beter op had gelet, had ik de schenkingen over meerdere jaren verspreid. ”
— Dorinde de Berg, Maastricht