Andere spaarmethodes
U kunt behalve via een spaarrekening ook op andere manieren geld opzij zetten, bijvoorbeeld door banksparen of beleggen. Wat slim is, hangt af van uw financiële situatie en uw doelen. Het Nibud heeft een overzicht gemaakt van spaardoelen en de zaken waarmee u dan rekening moet houden.
Hoe kiest u een spaarrekening?
Stel uzelf de volgende vragen:
- wilt u altijd geld van de spaarrekening kunnen halen op een moment naar keuze? Of wilt u juist zorgen dat u niet bij uw geld kunt?
- hoe lang kunt u uw geld missen? Hoe groot is de kans dat u tussendoor een bedrag nodig heeft?
- kunt u in één keer een groter bedrag opzij leggen?
- wilt u elke maand een vast bedrag sparen? Of wilt u flexibel sparen?
Bekijk op basis van deze antwoorden welke soort spaarrekening het best aansluit.
Tip: Meerdere soorten spaarrekeningen gebruiken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld één gewone rekening en één of meer deposito’s (met verschillende looptijden).
Bij welke bank?
Er zijn heel veel aanbieders van spaarrekeningen. U kunt sparen bij de bank waar u ook een betaalrekening heeft, maar dat hoeft niet. Tip: Een spaarrekening bij een andere bank maakt het misschien juist gemakkelijker om ‘van het geld af te blijven’. Maak gebruik van een vergelijkingssite om uit het aanbod van spaarrekeningen een passende te vinden voor uw situatie.
Keuze gemaakt? Check dan nog dit:
- Is de aanbieder betrouwbaar? Doe de betrouwbaarheidscheck van de AFM.
- Valt de aanbieder onder het depositogarantiestelsel? Dit is belangrijk voor het geval dat de aanbieder failliet gaat; u krijgt dan spaargeld tot een bedrag van € 100.000 terug van DNB.
Voor het geld dat ik apart wil zetten voor de studie van mijn kinderen, gebruik ik een spaardeposito. Zij gaan toch pas over 5 jaar studeren. ”
— Jan Kamp, Noordscheschut