Uitkomen na uw pensioen

U bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar komt u er straks mee uit? Met de rekentool Pensioenschijf-van-vijf krijgt u inzicht in uw inkomen én uitgaven na uw pensioen.

Vijf bronnen van inkomsten

Als u met pensioen gaat, kunt u uit vijf verschillende bronnen inkomen krijgen:

  1. AOW.
  2. Uitkeringen uit pensioenfondsen, ofwel werknemerspensioen. De bedragen bouwt u op via uw werkgever, of voor bepaalde beroepsgroepen in een zogenaamd beroepspensioenfonds.
  3. Zelf afgesloten regelingen: lijfrentes via verzekeraars of banken, bankspaartegoeden.
  4. Vermogen: spaargeld, beleggingen, een hypotheekvrije woning.
  5. Inkomsten uit werk na pensionering.

Kom ik uit met mijn inkomen na mijn pensioen?

Om een beeld te krijgen van of u genoeg inkomen heeft na uw pensioen, is het belangrijk dat u alle inkomsten en uitgaven na pensionering op een rijtje zet. De Pensioenschijf-van-vijf helpt daarbij.

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven

De tool berekent voor u de maandelijkse inkomsten van de vijf verschillende schijven. U krijgt een indicatie van uw besteedbaar maandinkomen na uw pensioen. Ook de uitgaven die u in uw situatie kunt verwachten worden met de tool duidelijk. Zo ziet u in één oogopslag of u straks voldoende inkomen heeft om alle uitgaven te kunnen betalen.

Hoe veranderen uw uitgaven?

Het is lastig om vast te stellen hoeveel u verwacht uit te geven na uw pensionering.

Toch zullen niet alle uitgaven gelijk blijven. U reist niet meer, of minder, naar uw werk, dus de reiskosten worden waarschijnlijk lager. Kinderen zijn misschien de deur uit, dus de kosten daarvoor zijn ook lager. Als u een eigen woning heeft, is de hypotheek dan misschien (grotendeels) afgelost. Dat scheelt veel in de woonlasten.

Naast besparingen komen er vaak andere uitgaven bij. Misschien heeft u wensen op het gebied van hobby’s en reizen. De kosten hiervoor verschillen per persoon. Boeken lezen is bijvoorbeeld goedkoper dan het maken van een verre reis. Ook wilt u misschien extra zorg(kosten) goed kunnen betalen.

Tip: Wilt u een idee krijgen van uw huidige uitgavenpatroon? Vul dan het Persoonlijk Budgetadvies in.

Voorbereiding

Gaat u de Pensioenschijf-van-vijf invullen? Bereid u dan goed voor:

  • Verzamel de gegevens over uw werknemerspensioen via mijnpensioenoverzicht.nl, of het Uniform Pensioen Overzicht dat u ontvangt.
  • Zoek uw papieren met informatie over lijfrente, vermogen en spaarrekeningen op.

Achtergrond

De Pensioenschijf-van-vijf is ontwikkeld naar een idee van mr. drs. Michael Visser. Op pensioenschijfvanvijf.nl vindt u meer informatie over het idee achter de tool. De Pensioenschijf-van-vijf is een product van het Nibud, in samenwerking met Wijzer in geldzaken.

Meer informatie

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Als ik met pensioen ga, wil ik genoeg te besteden hebben. Daarom heb ik nu vast een lijfrente afgesloten.”

— Dimitri van Heeze, Utrecht

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder