Scheiden: de gevolgen voor pensioen
Bent u gescheiden? Dan heeft u mogelijk recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. En uw ex-partner misschien op een deel van uw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen?
Wanneer heeft u recht op pensioen van uw ex-partner?
U heeft recht op een deel van het werknemerspensioen van uw ex-partner als:
- U getrouwd was of geregistreerd partner van elkaar bent geweest of als u een samenlevingsovereenkomst had en uw partner heeft u aangemeld bij zijn of haar pensioenuitvoerder. Dit kan een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar zijn.
- Uw ex-partner in loondienst heeft gewerkt en via de werkgever pensioen heeft opgebouwd.
Hetzelfde geldt ook andersom: uw ex-partner heeft recht op een deel van uw werknemerspensioen als bovenstaande voorwaarden gelden.
Let op: het recht geldt dus niet als uw ex-partner geen pensioen via een werkgever heeft opgebouwd, bijvoorbeeld omdat hij/zij zelfstandige was of geen betaald werk had.
Hieronder beschrijven we in hoeverre u recht heeft op het pensioen van uw ex-partner in bepaalde situaties. Alles wat daar staat, geldt ook omgekeerd. In dat geval moet u de woorden ‘u’ en ‘uw ex-partner’ omdraaien.
Welk deel van het pensioen wordt verdeeld?
Er zijn vier manieren om het ouderdomspensioen te verdelen:
- Als er geen afspraken gemaakt zijn, hebben jullie wettelijk beiden recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat jullie getrouwd/geregistreerd partner waren of als partner stonden aangemeld bij de pensioenuitvoerder.
- Bij de scheiding konden jullie ook een andere verdeling afspreken. U heeft dit door kunnen geven aan de pensioenuitvoerder, zodat die de afspraken kon verwerken. Dit konden meerdere pensioenuitvoerders zijn.
- U kon het ouderdomspensioen ook splitsen in plaats van verdelen. Dit heet conversie. U heeft dan een eigen pensioenpotje ter hoogte van het deel van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner heeft afgestaan. Deze keuze is definitief en kan niet worden teruggedraaid.
- U kon ook besluiten het ouderdomspensioen niet te verdelen. U kunt dan later geen aanspraak meer maken op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. De afspraak om niet te verdelen moet schriftelijk zijn vastgelegd.
Wilt u zaken doorgeven aan de pensioenuitvoerder(s) en heeft u dit nog niet gedaan? Dan kunt u dit tot twee jaar na de scheiding regelen. Gebruik voor het informeren van de pensioenuitvoerders het ‘Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ van de Rijksoverheid.
Mijn hoofd stond niet naar pensioen na mijn scheiding. Maar nu ben ik blij dat we het toch binnen 2 jaar hebben geregeld: dan hoef ik me straks niet afhankelijk te voelen.”
— Marije Kruse, Culemborg