Praktische en slimme bespaartips

Boodschappen, tussendoortjes, (online) shoppen. Vele kleine uitgaven kunnen een heel bedrag vormen, waar u misschien op kunt besparen als u er iets meer bij stilstaat. Heb ik dit echt nodig? Kan dit misschien goedkoper? Deze Nibud-tips helpen.

Bijhouden is besparen

Hoeveel heeft u aan boodschappen uitgegeven de afgelopen week? Welk bedrag heeft u besteed aan kleine aankopen her en der? En wat waren uw uitgaven aan kleding of schoenen? De kans is groot dat u dit niet precies weet.

Het bijhouden van uw uitgaven is vaak de eerste stap als u wilt besparen. Ongemerkt geven we namelijk vaak meer uit dan we denken. Als u weet waar uw geld naartoe gaat, kunt u gaan budgetteren en dat geeft grip op geld.

Veel online bankieren-apps sorteren uw uitgaven al in bepaalde categorieën, zoals boodschappen, kleding en wonen. Maar u kunt uw uitgaven ook in een kasboek of schriftje noteren.

Bespaartips voor boodschappen

Boodschappen doen is een standaard handeling. Daarom denken we er vaak niet veel over na, maar boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Met wat kleine aanpassingen kunt u hierop besparen.

 • Maak een weekplanning: bepaal wat er per dag wordt gegeten en plan dit voor een paar dagen of week vooruit. Dat bespaart tijd en geld. Haal eens per week of op een vast moment uw weekboodschappen in huis. Zo hoeft u niet iedere dag naar de supermarkt en kunt u niet verleid worden om extraatjes te kopen.
 • Bekijk de folders (vaak ook online te vinden) van de supermarkten in uw omgeving. Bepaal de gerechten voor uw weekmenu met producten die op dat moment in de aanbieding zijn.
 • Aanbiedingen kunnen flink voordeel opleveren. Maar dat geldt alleen bij producten die u ook in die hoeveelheid gebruikt. Pas dus op niet teveel (verse) boodschappen in te slaan, alleen omdat het een aanbieding is. Lang houdbare producten zoals koffie, wasmiddelen of verzorgingsproducten (bijvoorbeeld tandpasta of shampoo) gaan altijd wel op.
 • Zorg dat u een makkelijke maaltijd, zoals diepvriespizza of kliekjes, in huis heeft voor als u na een lange (werk)dag geen zin heeft om te koken. Dat is nog altijd goedkoper dan eten bestellen.
 • Kijk naar wat u al in huis heeft en vaak komt u tot een creatieve maaltijd. Of las regelmatig een restjesdag of plan een opruimmenu in, waarbij u uw koelkast, diepvries en voorraadkast leeghaalt en daar een gerecht mee maakt.
 • Doe geen boodschappen met een lege maag. Trek maakt dat u minder weerstand kunt bieden aan verleidingen in de supermarkt.
 • Gaan de kinderen mee? Spreek van tevoren af wat u wel en niet koopt en wat zij eventueel mogen uitkiezen.
 • In de supermarkt staan de duurdere merken vaak op ooghoogte. Even bukken of strekken kan interessante besparingen opleveren.
 • Heeft u toch een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop andere producten, waar het u minder van uitmaakt, dan wel van het goedkopere huismerk.
 • Water, thee en limonade zijn goedkoper dan frisdrank en bier of wijn.
 • Op de markt liggen de prijzen in sommige gevallen lager. Dat kan gelden voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.
 • Vergelijk de prijzen. Er zijn vergelijkings- of aanbiedingssites die u hierbij kunnen helpen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs per kilo of per liter van bepaalde producten. Pas dan weet u of het ene merk duurder is dan het andere.
 • Besparen doet u ook door zo min mogelijk te verspillen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer tips.

Winkelen en consuminderen

 • Kleine, terugkerende uitgaven kunnen aardig oplopen. Denk aan de dagelijkse koffie-to-go of de zak drop bij het tankstation. Het effect van het ‘ongemerkt weglekken’ van geld wordt de Latte-factor genoemd.
 • Denk bewust over een aankoop na. Slaap er een nachtje over. Als u online winkelt, plaats het product dan in uw winkelmandje en kijk of u het de volgende dag nog zo graag wilt. En als u iets aantrekkelijks ziet wat boven uw budget ligt, bedenk dan wat moet wijken. Maak keuzes: of en niet en.
 • Samen delen is steeds gebruikelijker. Denk bijvoorbeeld aan het delen van gereedschap met buren of familie, het onderling ruilen van producten (zoals kledingruil) of deelsystemen voor auto’s en boeken. Op social media zijn verschillende lokale ruilgroepen. Zie ook: alternatieven voor kopen.
 • Zoek op social media naar weggeefhoeken of lokale groepen met gratis af te halen spullen. Denk ook aan Marktplaats.
 • Wacht op de uitverkoop of koop in het ‘verkeerde’ seizoen: na de kerstdagen zijn veel feestspullen volop in de aanbieding en na de zomervakantie de campingspullen.
 • Wilt u niet meer uitgeven dan een bepaald bedrag? Stel vooraf dan een budget vast en houd dat bij.
 • Bewaar de bonnetjes: slim geruild is beter dan niet gebruikt.
 • Kies niet automatisch voor nieuw of duur: misschien kunt u ook uit de voeten met tweedehands of een goedkoper merk. Of loop eens binnen bij de voordeeldrogist of kringloopwinkel.
 • In de bibliotheek kunt u naast (e-)boeken ook luisterboeken lenen, magazines lezen en meer. Jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid.
 • Sporten? Bedenk eerst hoeveel u daadwerkelijk zal gaan sporten. Onbeperkt klinkt aantrekkelijk, maar wanneer u weinig gaat, kan een ander abonnement goedkoper zijn. Ook zijn er talloze (online) programma’s te vinden op YouTube en hardlopen of buiten bewegen kost niets, behalve sportschoenen.
 • Heeft u thuis nog waardebonnen of cadeautjes? Als u door het jaar heen al tegen koopjes aanloopt, heeft u wat achter de hand voor verjaardagen of feestdagen.
33 %

gaat altijd bij een voorgenomen aankoop na of het ook in de aanbieding verkrijgbaar is.

Bron: Nibud Rapport Geldzaken in de praktijk (2018-2019)

Budgettips van consumenten

Op de veertigste verjaardag van het Nibud vroegen we websitebezoekers om hun persoonlijke budgettip met ons te delen. Ruim 300 tips stroomden er binnen. Dit zijn de 40 leukste, slimste, bijzonderste, grappigste en handigste op een rijtje.

Toen ik mijn baan verloor, was besparen een must. Inmiddels ben ik weer aan het werk en zie ik het als een sport!”

— Jessica van Hoven, Coevorden

Anderen lezen

Bewust uitgeven

Hoe blijft u de baas over uw eigen uitgaven? Het Nibud helpt u bewust te kiezen.

lees meer › Artikel