Het pgb: zorg op maat
Met het persoonsgebonden budget kunt u op maat zorg en hulp inkopen. Er is een vooraf vastgesteld bedrag beschikbaar, op basis van uw behoefte aan zorg.
Het persoonsgebonden budget wordt beheerd door de sociale verzekeringsbank (svb).
Wat is het pgb?
Voor bepaalde vormen van zorg kunt u zelf kiezen door wie u verzorgd of verpleegd wordt. U krijgt dan een persoonsgebonden budget (pgb). Er is onderscheid in een pgb vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) voor zorg en begeleiding en een pgb vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor hulp bij het gebruik maken van hulpmiddelen en voorzieningen.
1. pgb vanuit de Wlz
Om een persoonsgebonden budget (pgb) voor Wlz-zorg te krijgen, heeft u een Wlz-indicatie nodig. Deze kunt u aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). U kunt recht hebben op een pgb als u in een verzorghuis woont. Maar bijvoorbeeld ook als u verpleging of begeleiding thuis krijgt.
De svb betaalt de zorgverlener(s) namens u rechtstreeks uit uw pgb.
Uitzonderingen
U komt niet in aanmerking voor een pgb-Wlz als u beschikt over een indicatie voor het zorgprofiel 9B VV, 3 LVG, 4 LVG, 5 LVG, SGLVG of GGZ B.
Het zorgkantoor kan besluiten om het pgb-Wlz alleen toe te kennen als u door iemand wordt ondersteund bij de organisatie van de zorg. Het zorgkantoor bespreekt dan met u of het pgb-Wlz inderdaad een goede oplossing is.
Met wat aanpassingen in mijn huis kan ik langer zelfstandig blijven wonen.”
— Mw. van Gastel, Didam