Bedrag vaststellen
U kunt zelf samen met uw (ex-)partner afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Vaak wordt hiervoor de hulp ingeroepen van een mediator, advocaat of notaris. Ook de rechter kan een uitspraak doen.
Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie kijkt de rechter niet alleen naar de cijfers. Hij kijkt ook naar uw situatie. De rechter beoordeelt of het redelijk is om een bepaald bedrag te vragen. Het gaat er niet om of dit ook echt gebeurt. Heeft de ene ex-partner bijvoorbeeld geen inkomsten, maar kan hij of zij wel werken? Dan houdt de rechter daar rekening mee.
Verzekeringen, leningen en pensioen
Een scheiding heeft ook gevolgen voor andere zaken. Denk aan de verzekeringen en leningen die u samen heeft afgesloten. Ook heeft een scheiding gevolgen voor de hypotheek en uw pensioen. Deze zaken moeten onderling worden verdeeld.
Vaak zijn beide partners aansprakelijk voor gezamenlijke schulden. Dit heet ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’. Bij een scheiding eindigt de hoofdelijke aansprakelijkheid niet. Ook niet door een scheidingsconvenant. Houd hier rekening mee als u de alimentatie vaststelt.
Bijstand
Als u bent gescheiden en uw ex-partner ontvangt een bijstandsuitkering, dan zal de gemeente proberen om de kosten van de bijstandsuitkering op u te verhalen. Ook als u heeft afgesproken om af te zien van partneralimentatie kan de gemeente proberen om een deel van de bijstandsuitkering te verhalen.
Alimentatie en belasting
De partner die partneralimentatie ontvangt, moet hier belasting over betalen. De partner die de alimentatie betaalt, kan dit bedrag aftrekken van de belasting.
Hoe lang loopt de partneralimentatie?
Om te bepalen hoe lang de partneralimentatie betaald moet worden, is het belangrijk wanneer de scheiding is uitgesproken:
- Is dit voor 1 juli 1994, dan geldt er geen wettelijke termijn.
- Is dit ná 1 juli 1994, dan is de maximale periode voor partneralimentatie twaalf jaar. Dit geldt voor zowel alimentatie die in onderling overleg is bepaald als voor alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. In beide gevallen kunt u verlenging aanvragen via de rechter.
- Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en heeft u geen kinderen? Dan is de duur van de alimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk.
Toen mijn ex-partner de partneralimentatie niet meer betaalde, was ik blij dat ik de LBIO kon inschakelen. ”
— Nynke de Graaf, Leeuwarden