Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Op kamers… hoe gaat het nu?

Weblog | 5 januari 2017

Sinds dit studiejaar woont mijn zoon (18) op kamers. In de zomer maakten we samen afspraken en na deze eerste paar maanden zouden we samen bekijken of deze afspraken haalbaar zijn of bijgesteld moeten worden. Hoe gaat het nu?

Hij woont met twee vrienden samen in een appartement. Niet goedkoop, maar ze hebben het naar hun zin. Het huurcontract staat op naam van alledrie met hoofdelijke aansprakelijkheid voor minimaal één jaar. Een risico natuurlijk omdat je van tevoren niet weet of de jongens het eerste jaar van de studie halen.

De begroting

We maken een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Naast de zorgtoeslag en de inkomsten uit een bijbaantje, komt er maandelijks een maximale DUO-lening van 860 euro binnen… Dit is geheel tegen onze afspraak (alleen het noodzakelijke bedrag lenen) in.

“Gratis geld, mam! De rente is 0%! Ik wil graag sparen, zodat ik straks na mijn studie een eigen bedrijfje kan starten.”

Het is fijn, dat hij al toekomstplannen maakt. Maar om zoveel te lenen (41.280 euro over vier jaar) , vind ik te risicovol. Mijn argumenten om minder te lenen: je zit na de studie nog 35 jaar aan deze DUO-lening vast en: de lening heeft invloed heeft op een toekomstige hypotheek, vangen bot.

De toekomst over 35 jaar is nog zo ver weg en daardoor moeilijk te bevatten. Daarom probeer ik de toekomst naar het nu te halen. Als hij het op dit moment maar:

 • goed regelt;
 • overzicht houdt;
 • niet meer uitgeeft dan er binnenkomt;
 • automatisch een vast bedrag spaart;
 • niet rood mag staan op zijn bankrekening;

dan beperk je de risico’s en bouwt hij in ieder geval een buffer op.

Financiële administratie op orde

De jongens hebben een en/of-bankrekening geopend, waarmee ze alle gezamenlijke uitgaven betalen. Naast de maandelijkse huur leggen ze alledrie maandelijks een bedrag in waarmee alle andere uitgaven, zoals energie en water, televisie en internet, maar ook de boodschappen, worden betaald. Zo te horen loopt dit allemaal goed. Ze hebben er pas nog samen met elkaar over gesproken en online de bankrekening bekeken.

Wat ze wel lastig vinden is, om overzicht op de administratie te krijgen. Dit komt vooral omdat de verschillende vaste lasten op een andere naam staan. Het televisie en internetabonnement staat op naam van mijn zoon en hij krijgt de correspondentie via zijn eigen e-mailadres. De energie en water rekening staat op naam van een van de anderen met zijn e-mailadres.

Voor sommige organisaties moet je inloggen in een “mijn-omgeving” met een wachtwoord dat allang weer is vergeten. En soms komt er ook post via de brievenbus, zoals deze week de aanslag voor de gemeentelijke belastingen en het waterschap over 2016. Een onverwacht hoog bedrag waar ze een rekening mee hadden gehouden.

Dat vind ik wel een dingetje. Doordat de meeste rekeningen per email gaan en op een andere naam staat, is er geen totaaloverzicht. Daarom heb ik de tip gegeven om ook een gezamenlijk e-mailadres aan te maken, en alle rekeningen en correspondentie daar naartoe te leiden. Dan heeft iedereen inzage in wat er allemaal speelt en kunnen ze elkaar aanspreken op elkaars verantwoordelijkheid. En er samen regelmatig even naar kijken of er iets mee moet worden gedaan.

Zorgen voor een buffer

Mijn zoon heeft ingesteld dat er maandelijks automatisch geld naar zijn spaarrekening gaat op het moment dat hij geld van DUO krijgt. Maar hij wil meer geld uit zijn spaargeld halen. Een normale spaarrekening levert nu weinig rente op. Daarom wil hij uitzoeken hoeveel het oplevert als hij geld voor een paar jaar vastzet of misschien gaat beleggen. Dit gaat hij de komende weken uitzoeken. Dan gaan we er weer samen voor zitten.

En dan breng ik het onderwerp verantwoord lenen ook weer ter sprake. De DUO-lening is immers tussentijds bij te stellen. Ook al zijn ze vanaf 18 jaar voor de wet volwassen, het brein is tot 25 jaar nog in ontwikkeling. Jongeren kunnen daarom de consequenties op de lange termijn nog niet altijd overzien. Daarom vind ik het belangrijk om in gesprek te blijven en als ouders hierin je rol te pakken.

Meer weten?

Alles over studeren en geld lees je in de Geldwijzer Studenten.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (7)

 • g.boer op 06 januari 2017, 20:21

  Ik heb een dochter van 19 bij mij thuis wonen, ze is klaar met school en werkt 5 halve dagen. Hoeveel kleed- en of zakgeld moet ik geven?

  Beantwoorden
  • klaas op 07 januari 2017, 13:22

   niks! , je moet haar laten werken zodat ze went aan het echte leven in de maatschappij

   Beantwoorden
  • Marion Stam op 15 januari 2017, 17:04

   Inderdaad. Zodra ze zelf inkomen hebben, hoef je als ouders geen kleed- en zakgeld meer te geven. Maar is 19 jaar niet wat jong om al te gaan werken?

   Beantwoorden
  • Erik op 23 februari 2017, 10:46

   Het geven van zak- en kleedgeld is ten einde. Als ik u was zou ik juist vragen om kostgeld, hier op de site staat een rekenmodel. Voor niets gaat de zon op....

   Beantwoorden
 • Jolanda Dijkstra op 08 januari 2017, 07:53

  Misschien is Trello.com een handige site om overzicht te krijgen en houden waarbij meerdere gebruikers deel kunnen nemen. Het is een digitaal whiteboard die je overal mee naar toe kan nemen. Je kan er bijlagen uploaden zoals recepten enz.

  Beantwoorden
 • Ingrid op 02 februari 2017, 17:35

  Waarom geeft DUO van die hoge leningen als het niet nodig is? Ik verbaas mij hier telkens weer over.

  Beantwoorden
 • Paatje op 19 oktober 2017, 20:22

  Ik heb sinds 2 maanden een inwonende student in huis wonen (achterneef van mijn man). Wat is een redelijke onkostenvergoeding voor zijn inwoning? Verblijf,energiekosten en eten/drinken en daarnaast het ongemak van het delen van mijn huis met een voor mij onbekend persoon.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Ook al zijn ze vanaf 18 jaar voor de wet volwassen, het brein is tot 25 jaar nog in ontwikkeling.”

— Marion Weijers, Nibud-adviseur Budgetvoorlichting

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel
13 september 2019

Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

lees meer ›Persbericht

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Humanitas geeft Startpunt Geldzaken ruim baan

lees meer › Praktijkverhaal

Interview met Tamar Strietman, Humanitas

lees meer › Special
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer ›Blog
29 augustus 2019

De scholen zijn weer begonnen

lees meer ›Nieuwsbericht
20 augustus 2019

Bijhouden van abonnementen op streamingdiensten

lees meer ›Nieuwsbericht
19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Student? Maak een begroting!

Ben je student? Gebruik het Nibud-begrotingsformulier en hou overzicht over je geldzaken.

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel