Rita Zeelenberg
Adviseur online communicatie
Adviseur online communicatie
Weblog | 20 maart 2019
Daar staat hij dan te blinken op zijn kamer: de nieuwe, dure aanwinst van mijn zoon E. (14). Een grote zwarte gaming-pc, tweedehands maar superkrachtig. Als moeder vind ik het niet persé leuk dat mijn kind zoveel geld uitgeeft aan deze in mijn ogen niet héél nuttige hobby. Maar tegelijk moet ik hem nageven dat er met zijn financiële skills weinig mis is.
Met een aantal collega’s heb ik onlangs de informatie over financiële opvoeding op de Nibud-website opgefrist. Onze adviezen komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn gebaseerd op zorgvuldig opgestelde leerdoelen. Daarin staat welke geldzaken een kind rond welke leeftijd moet leren, om er naartoe te werken dat hij op zijn 18e klaar is voor alles wat hij in de rest van zijn leven aan geldkeuzes gaat tegenkomen.
Toen ik het proces van de aankoop van de gaming-pc eens door mijn Nibud-ogen bekeek, zag ik hier toch eigenlijk heel veel dingen goed gaan. Een paar financiële competenties op een rijtje.
Op zijn 14e verjaardag solliciteerde E. bij de supermarkt in de buurt. Sindsdien komt er maandelijks een aanzienlijk bedrag binnen op zijn bankrekening! Daarnaast is hij handig met videobewerking en verdient hij daarmee weleens wat bij door klusjes voor ons te doen.
De geldstromen zijn inmiddels best complex. Er komt wekelijks zakgeld binnen voor de gewone uitgaven. Daarnaast maandelijks kleedgeld en sinds kort dus ook salaris voor de extra’s. E. verdeelt het geld via zijn bankierapp netjes over verschillende spaarrekeningen en houdt inzicht in het saldo van elk ‘potje’.
Een gaming-pc kopen betekent: heel veel andere mooie dingen níet kopen. Lastig soms. Zo kocht E. halverwege het spaarproces een mooie koptelefoon, herinnerde zich toen zijn hogere doel en bracht die alsnog terug naar de winkel. Voor de dagelijkse verleidingen heeft hij ook een oplossing. ‘Mam, ik heb mijn pinpas uit mijn telefoonhoesje gehaald. Als ik die op school niet bij me heb, kan ik in de pauze ook niks uitgeven’.
E. heeft veel tijd gestoken in het bepalen van de specs van zijn ideale gaming-pc. Wat zijn de minimale eisen? Wat kost dat nieuw? En voor welke prijs kun je zo’n apparaat redelijkerwijs tweedehands kopen? Welke advertentie biedt dan de beste prijs-kwaliteit verhouding?
Als je tweedehands koopt, hoe weet je dan of de verkoper betrouwbaar is? In de eerste selectie lette E. erop of de verkoper aankoopbonnen of garantie aan kon bieden, en of hij eerlijk en snel antwoord gaf op vragen. Voor de extra zekerheid werd de naam van de verkoper nog gegoogled.
E. zocht net zo lang naar een goede deal totdat hij er één vond waarbij hij nog wat geld overhield. Belangrijk om twee redenen! 1: zo kon hij ook nog een nieuwe muis aanschaffen, want dat maakt zo’n gaming-pc eigenlijk pas echt compleet. En 2: nu blijft er nog wat over op de bankrekening. Belangrijk, want je weet nooit of je telefoon een keer stuk gaat of je ergens anders pech mee hebt.
Eenmaal bij de verkoper, presenteert deze nog een ‘speciale deal’. E. kan heel goedkoop een mooi beeldscherm bij zijn aankoop krijgen! Hm, aantrekkelijk. Maar na even denken zegt hij toch: ‘Nee, bedankt, eigenlijk is mijn huidige beeldscherm nog prima’.
Best een heel rijtje financiële vaardigheden toch? Deze moeder zegt: ik mag dan misschien niet heel blij zijn met wáár mijn zoon zijn geld aan uitgeeft, maar ik ben wel heel trots op hóe hij het uitgeeft.
En krijgt hij spijt? Niet waarschijnlijk. Maar zo ja, dan blijkt hij misschien ook nog wel over de vaardigheid ‘verkopen met winst’ te beschikken 😉
Adviseur online communicatie
Ik mag dan misschien niet zo blij zijn met wáár mijn zoon zijn geld aan uitgeeft, ik ben wel heel trots op hoé hij het uitgeeft.”
— Rita Zeelenberg, UtrechtAnderen actueel
Rapport Inkomenspositie van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg
Het Nibud onderzocht in opdracht van het ministerie van OCW of het bbl-inkomen toereikend is.
lees meer › OnderzoeksrapportNibud Scholierenonderzoek 2020
Het Nibud onderzocht voor de 14e keer hoe scholieren in het voortgezet onderwijs omgaan met geld.
lees meer › OnderzoeksrapportTest: Financiële opvoeding, hoe dan?
Vul vragen over gelddilemma's in en ontvang handvatten van het Nibud.
lees meer › TestFinanciële opvoedwijzer (infographic)
Welke vaardigheden moet een kind leren om op zijn 18e financieel zelfstandig te zijn?
lees meer › StappenplanLeer uw kind sparen
Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?
lees meer › ArtikelVeilig leren pinnen en bankieren
Hoe begeleidt u uw kind bij het veilig pinnen en (online) bankieren?
lees meer › ArtikelUw kind en online kopen
Wat moet uw kind weten over online kopen, en hoe kunt u uw kind goed begeleiden?
lees meer › ArtikelMinibook Zakgeld
Een handleiding voor ouders met kinderen van 6 - 14 jaar (e-book).
bestel ›Workshop Ik krijg nooooit wat!
Help ouders bij de financiële opvoeding via een interactief spel over gelddilemma's.
lees meer › ArtikelEffectmeting Bank voor de klas 2016
Onderzoek naar het effect van de Cash Quiz tijdens de Week van het geld.
lees meer › OnderzoeksrapportGeldafspraken met uw puber
Maak scholieren stap voor stap financieel verantwoordelijk met deze checklist.
lees meer › ChecklistFinanciële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene (2016)
Invloed van ouders op het geldgedrag is zeer groot.
lees meer › Onderzoeksrapport
Laat een bericht achter