Nibud: hulpvragers voedselbank slechts topje van de ijsberg

Nieuwsbericht | 3 maart 2020

Een groeiende groep Nederlanders doet langer dan drie jaar een beroep op hulp van de voedselbank. Het afgelopen jaar ging het om 15 procent van het klantenbestand van de voedselbank, vijf jaar geleden was dat nog 5 procent. Dat maakte de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken vandaag bekend.

Niet verbaasd

De groei van het aantal mensen dat langer een beroep moet doen op de voedselbanken verbaast het Nibud niet. Nibud-onderzoek liet recent zien dat een kwart van de huurders in Nederland zoveel geld aan huur kwijt is, dat zij moeite hebben met het betalen van hun andere kosten van levensonderhoud. Ook hebben zij te weinig financiële reserves. Vaak zijn deze huishoudens een kei in budgetteren en kunnen zij rondkomen van een klein budget. Iets anders is het om dat jarenlang vol te moeten houden.

Te complex

20 procent van de Nederlanders heeft iedere maand vaste uitgaven, maar niet iedere maand hetzelfde inkomen. Een zesde van de huishoudens met een laag inkomen heeft geen idee of ze recht hebben op toeslagen. En daarnaast ziet het Nibud dat een grote groep mensen met ernstige geldproblemen de weg naar de schuldhulpverlening niet weet te vinden. Zij schamen zich of onderschatten de omvang van hun problemen. Bovendien maken wet- en regelgeving de samenleving voor veel mensen te ingewikkeld. Voor hen is het aanvragen van toeslagen en andere inkomensondersteuning moeilijk. Hierdoor zijn zij onzeker en bang om het verkeerd te doen.

Financiële problemen

Onze complexe samenleving zorgt er ook voor dat mensen het overzicht verliezen en hun inkomsten en uitgaven niet in balans kunnen houden. Nog altijd heeft één op de vijf huishoudens financiële problemen. De ene helft heeft lichte en de andere helft heeft zware financiële problemen. Bij deze groep is vaak sprake van loonbeslag. Dit aantal schatten we op 500.000 tot 700.000 huishoudens. Het Nibud wil deze mensen graag ‘uit de schulden halen’, want de meeste hebben niet door hun eigen toedoen geldproblemen gekregen.

Dweilen

‘De groei van het aantal voedselbankklanten dat veel langer hulp nodig heeft dan eerst, laat zien dat het in Nederland eigenlijk dweilen met de kraan open is,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘We doen ons best om mensen aan alle kanten te ondersteunen: gemeenten, (schuldhulp)verleners, overheid. Maar misschien moeten we met elkaar constateren dat de huidige samenleving voor veel mensen te complex is en niet langer houdbaar. Veel mensen met weinig geld kunnen ontzettend goed met hun geld omgaan, maar ze worden slachtoffer van de omstandigheden waar wij als samenleving schuldig aan zijn.’

Luister naar het interview met Arjan Vliegenthart hierover in de uitzending van Stax&Toine op radio 1.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

15 juni 2020

Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

lees meer › Persbericht
30 juni 2020

Van uitkering naar werk

lees meer › Nieuwsbericht
23 juni 2020

Nibud Jaarverslag 2019

lees meer › Nieuwsbericht
16 juni 2020

‘Hele grote minnen’ voor huishoudens met inkomensterugval

lees meer › Nieuwsbericht

Geldkrant Personeelskrant: ‘Ons doel is absoluut bereikt’

Het Personeelsfonds van het ministerie van Financiën liet speciaal voor het 60-jarig jubileum een Geldkrant op maat ontwikkelen.

lees meer › Praktijkverhaal

Vroegsignalering: het bereiken van inwoners

Het Nibud biedt diverse middelen om een hoger bereik bij inwoners te realiseren.

lees meer › Artikel
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
04 juni 2020

Met de Geldwijzer Studenten helpt het Nibud geslaagden financieel op weg

lees meer › Persbericht
29 mei 2020

Door crisis meer aandacht voor rol financiële educatie

lees meer › Nieuwsbericht
25 mei 2020

Negenduizend huurders met betalingsproblemen

lees meer › Nieuwsbericht
19 mei 2020

Maximale rentes kredieten tijdelijk verlaagd

lees meer › Nieuwsbericht
18 mei 2020

Drie maanden collegegeld voor vertraagde afstudeerders

lees meer › Nieuwsbericht