Nibud-agenda fans aan het woord

Nieuwsbericht | 15 oktober 2019

Duizenden consumenten kopen ieder jaar de Nibud-agenda. Drie daarvan zijn Carlo, Wendy en Gusta. Zij zijn echte Nibud-agenda fans en gebruiken al jaren trouw onze agenda. Waarom zijn ze zo enthousiast?

Carlo: De Nibud-agenda is ons persoonlijke logboek

We krijgen een bericht van Carlo uit Dordrecht, die bijna twee decennia onze agenda koopt.

Carlo: Mijn vrouw en ik gebruiken de Nibud-agenda sinds 2001. In de Nibud-agenda noteren we onze uitgaven, zoals levensmiddelen, brandstof, giften aan goede doelen, cadeautjes, verder PIN- en cash-uitgaven en vakanties.

We houden er ook in bij hoeveel kilometers per jaar gereden worden en hoeveel overnachtingen we op de camping doorbrengen. Dit alles houden we bij over de vijf voorgaande jaren, voor het overzicht van de kampeerkosten per overnachting. Gemiddelde uitgaven aan levensmiddelen noteren we ook eens per week en over een heel jaar.

Wij zijn in 2018 en ook in 2019 grootouders geworden van twee prachtige kleinzoons. Daar hoort ook oppassen bij. We rijden soms met de auto, dan weer met openbaar vervoer. Ook dat wordt netjes bijgehouden.

De agenda is handig omdat wij er dus echt een soort logboek van maken. Als er een apparaat kapot gaat, dan vinden we daardoor snel terug waar het gekocht is en of er nog garantie op zit.

We zijn erg te spreken over de vorm en het formaat van de agenda’s. Al jaren zijn die gelijk en wat ons betreft is dat precies goed. Nu ik even naar onze verzameling Nibud-agenda’s van de afgelopen jaren kijk, valt alleen die van 2008 uit de toon.

Iedereen vindt andere zaken belangrijk. Pagina’s om autokosten te noteren, zijn zinloos als je geen auto hebt. Ik heb na jaren gebruik van de Nibud-agenda daarom ook verbeterpunten. Mijn voorstel is om blanco, gelinieerde pagina’s toe te voegen. Dan kan iedere agenda-gebruiker zelf bepalen wat er mee te doen, in plaats van losse briefjes toe te voegen. Eventueel ook plaats voor grafiekjes van de verschillende kosten, zodat we snel kunnen zien of we of we niet te hard stijgen.

We maken geen begrotingen in de budgetagenda, maar we houden bij onze uitgaven wel een vinger aan de pols. We volgen de gemiddelde uitgaven. Ik denk dat we de Nibud-agenda’s nog vele jaren met plezier zullen gebruiken.

Wendy: Overzicht, overzicht, overzicht!

Wendy uit Numansdorp reageert meteen en blijkt een ware Nibud-ambassadeur te zijn.

Wendy: Ik ben een ontzettende Nibud-fan. Ik hou van geld besparen, geld verstandig uitgeven, koopjes en help mensen graag bij hun geldzaken. Waar de Nibud-agenda mij altijd goed bij helpt, is overzicht krijgen. Overzicht is het allerbelangrijkst! Meten is weten, of in dit geval: opschrijven.

Ik maak aan het begin van de maand een overzicht zoals het Nibud adviseert en stel aan de hand van dat overzicht een budget vast. Ik maak potjes voor de vaste lasten, voor tanken en de boodschappen. Als ik mijn budget voor die maand heb bepaald, maak ik direct een bedrag over naar mijn spaarrekening. Ik spaar ongeveer 25%. En dan kan de maand beginnen! Gedurende de maand houd ik dagelijks de uitgaven bij in mijn Nibud-agenda en bereken wat er daarna overblijft qua budget uit het betreffende potje.

Heb ik aan het einde van de maand budget uit mijn potjes over? Hup: direct overboeken naar mijn spaarrekening! Het doel van onze spaarrekening is divers. Leuke dingen, maar ook sparen voor het onderhoud en verbeteren van onze koopwoning. Ook heb ik al een extra deel van onze hypotheek afgelost en zijn we nu bezig met een tweede extra aflossing. Het geeft een kick om onze maandlasten te zien dalen en het geeft een gevoel van financiële vrijheid. Maar genieten van het leven is het belangrijkste en wordt ook niet vergeten!

Het bezig zijn met mijn budget en alles in mijn Nibud-agenda noteren helpt mij enorm bij het realiseren van mijn doelen. Ik vertel mensen in mijn omgeving vaak over de nieuwtjes van het Nibud op Facebook en de website. Natuurlijk ben ik ook lid van de Nibud-nieuwsbrief en ik lees de blogs ook graag. Als de informatie bij mij past, probeer ik de tips van het Nibud altijd toe te passen. Zoals je merkt, heb ik geen woord te veel gezegd toen ik mezelf als Nibud-fan beschreef :-).

Natuurlijk heb ik ook een tip waarmee de Nibud-agenda nóg beter zou zijn. In plaats van de rug met een harde cover, zou ik een ringband-variant praktischer vinden. Zo kun je de pagina’s in de Nibud-agenda omslaan in plaats van omvouwen. Zo blijft de agenda niet alleen mooier, maar voor mij zou het ook effectiever zijn. En eventueel een inlegbladzijde toevoegen waar je de standaard inkomsten en uitgaven op kunt noteren, zodat dit niet iedere maand opnieuw gedaan hoeft te worden. Dan zou de Nibud-agenda perfect zijn!

Ik heb altijd al een cijfer ‘tik’ gehad en dat komt ontzettend goed uit om financieel gezond te worden, te zijn en te blijven. Het lijkt mij daarom ook waardevol om hier in de toekomst misschien mijn werk van te maken en andere mensen te begeleiden naar financieel gezond worden en blijven. In mijn omgeving help ik al verschillende mensen die minder goed financieel overzicht hebben en ik geef sommigen die het niet breed hebben ook de Nibud-agenda cadeau. Ja, wat kan ik nog meer zeggen. Ik ben fan van de Nibud-agenda en het Nibud zelf!

Gusta: Bewustwording dankzij de Nibud-agenda

Gusta uit Zuidhorn stuurt ons een e-mail om te laten weten hoe enthousiast ze over de Nibud-agenda is, die ze sinds 2008 ieder jaar koopt.

Gusta: Sinds 2008 schaf ik jaarlijks de Nibud agenda aan. Ik schrijf mijn dagelijkse uitgaven op en iedere week bekijk ik in de Nibud-agenda hoeveel ik heb uitgegeven. Het geeft me overzicht en het lukt me daardoor beter te plannen. Ik ben me veel meer bewust van mijn financieel gedrag!

Wat ik in de agenda mis, zijn enkele blanco bladzijden voor aantekeningen. Ik heb zelf daarom een geruit blaadje in mijn agenda gedaan. Daar noteer ik per categorie mijn uitgaven op: vakantie, uit eten (horeca), kleding en cadeaus. Dat zijn overigens allemaal posten waarop ik zou kunnen bezuinigen, maar waarvan ik zo blij word.

Mijn overwegingen om te besparen, gaan vaak over kleine bedragen. Geef ik een vriendin een boekenbon van 20 euro cadeau of tóch dat boek van € 21,95? Het klinkt misschien heel suf, maar op jaarbasis zou ik daarmee enkele tientjes kunnen besparen. Toch geef ik vaker gewoon een boek cadeau. Nét iets persoonlijker en leuker! In een jaar met wat minder opdrachten (ik werk als zzp’er) geef ik een mooi verpakte boekenbon!

Verder vind ik het leuk om in de Nibud-agenda te lezen wat voor leuke dingen ik naast mijn werk en persoonlijke besognes heb gedaan. Terugkijkend op een datum zie ik dan dat ik met een vriendin heerlijk bij een Libanees eettentje heb gegeten. Ik denk dat ik dat anders niet meer zo goed zou weten.

Ik wens jullie veel succes met de toekomst van de Nibud-agenda en ik hoop dat dit fijne product nog jaren via Nibud te koop blijft!

Benieuwd naar de Nibud-agenda 2020?

Ben je ook één van die duizenden consumenten die trouw onze Nibud-agenda koopt? Of ben je nieuwsgierig geworden naar waar Carlo, Wendy en Gusta zo enthousiast over zijn? Bekijk dan de preview van ons nieuwste exemplaar en bestel alvast jouw Nibud-agenda voor volgend jaar. Als je de agenda nu bestelt, heb je hem in november in huis.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Het bezig zijn met mijn budget en alles in mijn Nibud-agenda noteren helpt mij enorm bij het realiseren van mijn doelen.”

— Wendy uit Numansdorp

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

29 april 2019

Nibud-agenda 2020: Deel jouw ervaringen én tips

lees meer ›Blog
10 december 2018

Bloggers reviewen Nibud-agenda 2019

lees meer ›Nieuwsbericht