Nibud-agenda 2020: Deel jouw ervaringen én tips

Weblog | 1 mei 2019

Het jaar 2019 is nog lang niet voorbij. Sterker nog: we zijn nog niet eens halverwege. Toch wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan de nieuwe Nibud-agenda voor 2020. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Een leven vol (financiële) gebeurtenissen

Life events, grote gebeurtenissen in een mensenleven, beïnvloeden niet alleen ons geluk, maar hebben ook invloed op je financiële situatie. Mensen verheugen zich op bepaalde life events, zoals volwassen worden, een eigen huishouden runnen, promotie maken of een gezin stichten. Maar ook minder leuke life events, zoals ziekte, uit elkaar gaan en werkeloos raken, komen in een mensenleven voor.

Al deze life events hebben bovendien (grote) invloed op je financiële leven. Een huis kopen, voor jezelf beginnen of met pensioen gaan: het begint met je geldzaken. Wat zijn de positieve en negatieve invloeden van de verschillende life events en waar heb je op dat moment behoefte aan? Dat willen we graag van jou weten.

Deel jouw mening én maak kans op een Nibud-agenda voor 2020

Heb jij het afgelopen jaar een eigen huis gekocht, ben je minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan? Ben je in het huwelijksbootje gestapt, voor jezelf begonnen of heb je een kindje gekregen?

Kortom: heb je één van onderstaande life events meegemaakt? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring en nieuwsgierig naar je tops en flops. Wat zou je anderen in jouw situatie aanraden of juist afraden?

Deel jouw reactie onderaan deze blog en misschien zie je jouw tip wel terug in de Nibud-agenda 2020! Onder alle reacties worden bovendien 10 Nibud-agenda’s verloot.

Over de Nibud-agenda

De Nibud-agenda informeert, inspireert en activeert je om grip op tijd én geld te krijgen. Zo werk je aan gezond financieel gedrag. De agenda is een tijdplanner en financiële informatiebron in één. Op elke pagina heb je ruimte om, naast de afspraken in de agenda, ook uitgaven te noteren. De agenda is dus een tijdplanner en kasboek tegelijk. Daarnaast is de agenda ook gewoon een kleurrijke, handzame en praktische planner voor elke financieel bewuste Nederlander.

Gefeliciteerd met je 18e verjaardag! Als je 18 wordt, ben je meerderjarig. Je mag stemmen, kunt zorgtoeslag aanvragen en mag zelfstandig autorijden. Meerderjarig zijn heeft ook gevolgen voor je geldzaken: je bent zelf verantwoordelijk én aansprakelijk. Als je 18 wordt, moet je bijvoorbeeld ook zelf een zorgverzekering afsluiten. En als je schulden maakt of boetes krijgt, ben je zelf aansprakelijk.

Toen ik 18 werd, mocht ik ineens 1.000 euro rood staan op mijn bank! Daar kocht ik direct een nieuwe garderobe van. Helaas merkte ik later dat dit eigenlijk niet zo verstandig was en ben ik tot na mijn studie bezig geweest met het aflossen van mijn schulden.

Volwassen worden gaat bijna bij niemand vanzelf. Hoe kun je op je 18e al volledig overzien wat je keuzes voor invloed hebben op de rest van je leven? Je 18e verjaardag is daarom een belangrijk moment, omdat er veel verandert. En dat is best lastig. Zeker met verleidingen zoals reclame, social media, impulsiviteit, materialisme en sociale druk.

Wat zou je jezelf als 18-jarige adviseren? Wat zijn tops op die leeftijd, en wat flops? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Een moodboard maken op Pinterest, samen besluiten welke meubels er meeverhuizen, de leukste woonmerken volgen op Instagram en iedere kamer in een ander kleurtje verven. Als jullie gaan samenwonen, moet er vaak een hoop gebeuren. Maar de gezamenlijke geldzaken regelen, dat is iets waar je niet direct aan denkt. Misschien omdat de financiën voor sommigen minder leuk zijn dan romantisch je interieur stylen. Toch is het belangrijk om er wél goed bij stil te staan.

Wie betaalt er precies wat nu we gaan samenwonen? Toen we gingen samenwonen hebben we daarom maar een nieuwe, gezamenlijke rekening geopend voor onze vaste lasten.

De woonlasten zijn meestal wel duidelijk. Maar als de één graag royaal boodschappen doet, terwijl de ander graag naar een budgetsupermarkt gaat, kan dat wel eens botsen. Of wanneer de één gek is op winkelen, maar de ander het liefst zijn of haar hand op de knip houdt. Dat stellen anders denken over geldzaken, is overigens helemaal niet gek. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat 40 procent van de stellen het niet altijd met elkaar eens is over geldzaken. Wat al kan helpen, is een gezamenlijke bankrekening.

Ben jij onlangs gaan samenwonen? Wat had je vooraf graag geweten? En waar denk je dat stellen die gaan samenwonen goed op moeten letten? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Maandenlang was Funda je favoriete website, ontdekte je nieuwe wijken en straten en inmiddels ken je de rentestanden uit je hoofd. En ineens stap je bij een bezichtiging over de drempel van je droomhuis.

Na de bezichtiging stapten we in de auto en keken elkaar aan. Dit is het, knikten we enthousiast. Ons droomhuis.

Of je nu starter bent of doorstromer, een eigen huis kopen blijft altijd spannend. Waar moet je allemaal aan denken? Koop je een huis alleen of koop je samen? Heb je overwaarde van je oude woning of neem je (helaas) een restschuld mee? En hoe zit het eigenlijk met de financiering? Kortom: er komt een hoop kijken bij het kopen van een woning.

Wat is jouw gouden tip als het gaat om huis en hypotheek? Waar zou je anderen voor willen behoeden of hen juist aanraden? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Je weet het zeker: dit is de man of vrouw van je dromen. Dus plan je stiekem een romantisch moment, waarbij je op het moment suprême op je knie gaat. Natuurlijk zegt je geliefde volmondig: ja! Of jullie besluiten samen, nuchter op een zondagmiddag, dat trouwen of een geregistreerd partnerschap eigenlijk gewoon een logisch besluit is.

Toen mijn vriend mij ten huwelijk vroeg, wilden we perse datzelfde jaar trouwen. Omdat we zo duidelijk een spaardoel voor ogen hadden, wisten we in 8 maanden ons trouwbudget bij elkaar te sparen. Het was een fantastische dag en het bedrag helemaal waard!

Wat betekent trouwen of een geregistreerd partnerschap eigenlijk voor je bezittingen en schulden? En wat kost dat eigenlijk: een bruiloft? Kortom: als je elkaar romantisch in de ogen kijkt en besluit officieel samen verder te gaan, is het ook verstandig om je in elkaars financiën te verdiepen. Zo kunnen jullie samen bepalen hoe je de rest van jullie leven samen financieel inricht.

Zijn jullie pas getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of heb je andere afspraken gemaakt? Wat zou je toekomstige bruidsparen aanraden? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Omgaan met geld is keuzes maken, zo schrijft het Nibud over financiële opvoeding. En dat geldt voor toekomstige ouders natuurlijk net zo goed. Kinderen krijgen betekent een grote financiële verandering in je leven, van geboorte totdat ze het huis uit gaan. Vanaf het moment dat je zwanger bent (of je partner zwanger is), komt er een hoop op je af.

Toen we ontdekten dat ik zwanger was, heb ik mijn zorgverzekering aangepast naar uitgebreide kraamzorg. Ook hebben we berekend wat kinderopvang zou kosten en hoe dat zit met toeslagen.

Gelukkig heb je meestal nog flink wat maanden om te bepalen hoe je het straks met de kleine wilt regelen. Neemt je partner een sabbatical om de volledige zorg op zich te nemen, of blijven jullie beiden werken? Hoe zit dat met kinderopvang, toeslagen en kinderbijslag? En vanaf wanneer krijgen kinderen eigenlijk zakgeld?

Hoe combineer jij het ouderschap met je werk en hoe pakt dit uit voor jouw portemonnee? Wat zou je aankomende ouders willen aan- of juist afraden? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

We komen niets te kort, we hebben alles. Een kind, een huis, een auto en elkaar. Doe Maar zong het al: is dit alles? Misschien zijn de kinderen de deur uit en willen jullie kleiner gaan wonen. Of verander je van baan, omdat je daar al zo lang van droomt. Is er ruimte om je dromen te verwezenlijken? Kun je het roer omgooien en wat betekent dat voor je financiële plaatje?

We hebben dit jaar ons huis verkocht, zodat we kleiner kunnen wonen en minder woonlasten hebben. Nu kunnen we minder werken en meer genieten, nog voor we toe zijn aan ons pensioen.

Vervroegd met pensioen of financieel onafhankelijk zijn op een bepaalde leeftijd, een wereldreis maken of een sabbatical, als je een ander pad wilt inslaan, moet je eerst weten waar je op dit moment staat. Wil je na jaren vaste dienst gaan freelancen? En past je huis nog bij hoe je wilt wonen? Kortom: ben je toe aan een update?

Wat zijn jouw tips op dit gebied? Hoe beoordeel je of je huidige (financiële) plaatje nog passend is en zo niet: wat voor stappen heb je gezet? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Carrière maken, starten met een eigen onderneming, een stapje terug doen of juist een trede omhoog: je werkende leven verandert regelmatig. Een dagje meer of minder werken, wat betekent dat voor je portemonnee? En wat als je onverhoopt tijdelijk werkeloos bent?

Als beginnende zelfstandig ondernemer vond ik het best moeilijk om overzicht te houden van de financiën. Ik moest veel spullen aanschaffen en had ook per klus extra kosten.

Een wisselend inkomen als zzp’er, baanverlies of een stapje terug doen: allemaal factoren die van invloed zijn op je inkomen. Misschien laat je je omscholen wanneer de kinderen naar school gaan en treed je dan (opnieuw) toe tot de arbeidsmarkt. Je uitgaven liggen voor een groot deel vast. Hoe krijg je grip op je begroting als er iets verandert in je loopbaan? Stel dat je minder wilt werken om meer tijd voor jezelf en je (klein)kinderen wenst of voor je (groot)ouders wilt zorgen, is daar (financiële) ruimte voor?

Heb je een belangrijke verandering op werkgebied doorgemaakt? Is dat een bewuste keus en wat zou je hierover willen adviseren aan anderen die in jouw schoenen staan? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

In Nederland strandt één op de drie huwelijken. Bij een scheiding moeten er ook veel geldzaken worden afgehandeld, zeker als je samen kinderen hebt. Op het moment dat je partner en jij besluiten uit elkaar te gaan, zijn je financiën misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het regelen van geldzaken erg belangrijk. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Toen mijn partner aankondigde uit elkaar te willen, waren we het bijna nergens over eens. Niet over de verkoop van het huis, maar ook niet over co-ouderschap. Scheiden is al naar, maar een vechtscheiding al helemaal.

Als je samen kinderen hebt, moet je ook zaken zoals de kinderalimentatie of misschien co-ouderschap bespreken. Misschien is er een ander in het spel en vormen jullie voortaan een samengesteld gezin. Het kan ook zijn dat je recht hebt op de verschillende toeslagen als je er weer alleen voor staat. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, kindgebonden budget of meer kinderopvangtoeslag, afhankelijk van je inkomen.

Hoewel een scheiding erg persoonlijk is, kan het anderen zeker helpen om tips te krijgen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Wat heeft de ervaring jou op dit vlak geleerd? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

De spaarrente is laag, dus is het wel zo verstandig om te sparen? Kan ik niet beter investeren in vastgoed of beleggen? Maar hoe pak ik dat aan? Kan ik later bijdragen aan de studie van mijn (klein)kinderen en hoe gaat zit dat met belastingen? Stel dat ik mijn woning beter wil isoleren en wil investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, hoe zit dat dan?

Het verduurzamen van mijn woning en investeren in een beter klimaat, daar ben ik voor. Maar dat is meer dan alleen wat zonnepanelen op je dak, toch?

Er zijn veel mogelijkheden om je geld te besteden. Maar je kunt het maar één keer uitgeven. Investeren in de toekomst kan op verschillende manieren. De studie van je kinderen, beleggen, je woning verduurzamen of vastgoed aankopen, het zijn allemaal mogelijkheden.

Heb jij ervaring met geldzaken voor nu en in de toekomst? Wat zou je anderen hierover willen meegeven? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Eindelijk is het zo ver: je kunt gaan genieten van je welverdiende pensioen. Weet je of je bij pensionering voldoende inkomen hebt om de dingen te (blijven) doen die je wilt? Ga je relaxed genieten achter de geraniums of juist actief de wereld verkennen? Wat zijn je wensen na pensionering en wat dat betekent voor je uitgaven?

Mijn man bleek geen uitvaartverzekering te hebben, dus toen hij onverwachts overleed, werden we geconfronteerd met de kosten voor zijn uitvaart. Dat gaf een hoop extra zorgen in een toch al moeilijke tijd.

Daarnaast is het misschien niet iets waar je graag over nadenkt, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je onverwacht ziek wordt of helaas niet samen met je partner van je pensioen kunt genieten. Wat moet er dan geregeld worden voor de nabestaanden en wat zijn je wensen op dat vlak? Op dat moment staat je hoofd naar iets anders, dus het is prettig om ook hier op voorbereid te zijn.

Wat moet je vooral niet vergeten als je straks met pensioen gaat? Hoe heb jij je voorbereid op je oude dag? Deel onderaan jouw reactie.

Dit mag uiteraard ook anoniem.

Deel jouw ervaring én maak kans op een Nibud-agenda voor 2020

Heb je het afgelopen jaar een life event meegemaakt? Zo ja: welk life event is dat en wat betekende dit voor jou persoonlijk? Waar heb je op uw financieel gebied het meeste aan gehad en welke tip wil je anderen meegeven?

De handigste en leukste tips of adviezen krijgen een plekje in de Nibud-agenda voor 2020. En onder alle reacties worden 10 Nibud-agenda’s voor volgend jaar verloot.

Stel dat je jezelf advies kon geven of een advies aan anderen in bovenstaande levensfases, wat zou je dan willen meegeven? Wat zijn jouw tips of adviezen?

Reageren mag uiteraard ook anoniem.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (28)

 • Carlo op 03 oktober 2019, 15:39

  Hallo Lindsay, Natuurlijk helpen we Nibud een beetje met onze tips! We zullen de gelinieerde pagina’s in het nieuwe jaar indelen: Levensmiddelen, autokilometers, kleding, buiten de deur eten/afhaal etc. Inscannen kan, maar ik heb een heel lelijk handschrift en de bedragen zijn niet interessant voor anderen, alleen voor onszelf. Met vriendelijke groet, Carlo

  Beantwoorden
 • Carlo op 21 september 2019, 15:49

  Geachte mevrouw of meneer, Al jaren kopen we ieder jaar de NIBUD-agenda. Wij zijn in 2018 en ook in 2019 grootouders geworden van 2 prachtige kleinzoons. Daarbij hoort ook oppassen. We rijden soms met de auto, dan weer met openbaar vervoer. Wat we missen in de NIBUD-agenda is: Gelinieerde pagina's om jaarlijkse autokilometers en kosten openbaar vervoer te noteren, gemiddelde wekelijkse huishoudelijke kosten over een jaar. En dat voor de 5 voorgaande jaren. Aantal jaarlijkse overnachtingen op de camping. Dit alles over de 5 voorgaande jaren, voor het overzicht van de kampeerkosten per overnachting. Eventueel plaats voor grafiekjes van de verschillende kosten, zodat we snel kunnen zien of we of we niet te hard stijgen. Benieuwd ben ik of u hierin iets ziet. Met vriendelijke groet, Carlo

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 24 september 2019, 11:42

   Beste Carlo, wat leuk om te lezen dat jullie al jaren de Nibud-agenda gebruiken. Ik heb je reactie daarom doorgestuurd naar de ontwerper van de Nibud-agenda. Zij is dankbaar voor de feedback en tips. De nieuwe uitgave van de agenda (voor 2020) is al klaar. In de komende uitgave van de Nibud-agenda hebben we 4 gelinieerde pagina’s met ruimte voor aantekeningen. Maar ze vertelde ook: als jullie in de eerste helft van het nieuwe jaar (2020), deze pagina’s zo willen inrichten zodat je zelf jullie uitgaven kunnen bijhouden en het met ons willen delen (bijvoorbeeld ingescand per mail), dan kunnen wij kijken of we hier in de volgende uitgave feedback uit kunnen meenemen qua ontwerp en functionaliteit. In ieder geval hartstikke bedankt voor de betrokkenheid en trouwe agenda-gebruik :-) Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Noud op 17 september 2019, 21:20

  De agenda is een tijdplanner en financiële informatiebron in één. Op elke pagina heb je ruimte om, naast de afspraken in de agenda, ook uitgaven te noteren. De agenda is dus een tijdplanner en kasboek tegelijk. Dit schrijven jullie zelf over de Nibud-agenda. Mijn verzoek is: laat de pagina's niet blanco. Zet een paar lijnen horizontaal om netjes te kunnen schrijven en bij de uitgaven een paar verticale lijntjes om de uitgaven overzichtelijk te kunnen vastleggen. In elke agenda staan horizontale lijntjes en in elk kasboekje staan een of meer kolommetjes. In het verleden was dit ook het geval.

  Beantwoorden
 • Evelyne Jacques op 16 september 2019, 20:15

  Ooit las ik eens een wijze uitspraak : "Als je beneden je stand leeft, ben je altijd rijk". Velen leven echter schromelijk boven hun stand en komen daardoor in de problemen.

  Beantwoorden
 • Esther op 23 juli 2019, 20:29

  Voor Angela : Het kan idd erger zoals samen met je kind dakloos worden , in je auto moeten leven , dan anti kraak waar je ook weer uit moet en nog niks anders heb ja dat maak ik momenteel mee. Ik heb geen vrienden meer over heb er de messen nog van in mijn rug staan die luxe had en heb ik niet dat ik daar hulp van kreeg of krijg. De bureaucratie stuurt je ook steeds van links naar rechts je voelt je net een stuiterbal. Licht aan het einde van die tunnel zie ik nog steeds niet maar opgeven wil ik ook niet hoewel mijn lichaam steeds meer tegen gaat werken blijf ik doorgaan ondanks mijn hart nu ook kuren gaat vertonen ( ach nog een pilletje erbij ) ga gewoon stug verder. Voor Jacq : openhartig en deuren gaan open ? Wouw dat zou ik mee willen maken want ik loop er steeds met me snuit tegen aan en blijven gewoon dicht. Op dit moment probeer ik positief te blijven en roep ik maar dat ik zzp'er ben met een boekhouder ( bewindvoerder ) , administratief medewerker ( stadsbank schuldsanering ) dankzij mijn ex die mij vals beschuldigd heb en nu flinke schulden heb voor iets wat ik NIET gedaan heb ( ja dat leverd veel verdriet en onmacht op ) Verdere medewerkers van mij zijn : maatschappelijk werker 2x Pschygoloog , psychiater en traumatherapeut Wouw 7 mensen in dienst en hoef er geen belasting over te betalen en ik hoef ze ook geen salaris te geven. Zelf doe ik voor de bejaarden mensen als vrijwilliger erg veel zodat ik toch op de been blijf en mij niet op ga sluiten in mijn huis ( nou ja kamertje van 4x4 ). Ja ik zit erdoorheen Nee ik heb geen zelfmoord neigingen Nee ik laat mij niet behandelen op het ZH als ik wat krijg Nee ik wil niet dat ze mij reanimeren Ja ik zit in een depressie Ja heb erg veel trauma's Ja ik heb een burn out Ja ik ben overspannen JA IK KOM ER UIT

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 24 juli 2019, 14:34

   Hi Esther, jeetje wat een heftig verhaal. Maar je laatste zin is erg krachtig! Zet hem op en je kunt het!

   Beantwoorden
 • Deborah op 11 juli 2019, 23:03

  Trouwen: Wat een event is dat! Wat een geregel en geplan. Maar vooral goed budgetteren en telkens opnieuw keuzes maken. Wat vinden wij belangrijk om te doen op ONZE dag, en niet wat is normaal de standaard. Al met al heeft deze houding ervoor gezorgd dat we zelfs 15% onder ons vooraf opgesteld budget van de begroting zijn uitgekomen. Kunnen we van deze mooie dag met de meest belangrijke personen nog eens op kleine schaal nagenieten tijdens etentje!

  Beantwoorden
 • Priscilla op 02 juli 2019, 00:01

  Ik heb verschillende potjes bij de bank. Zo zet ik elke maand geld opzij voor de huisdieren, de auto, de belastingen en eigen risico van de zorg en evt extra kosten die er misschien komen dat jaar. dat doe ik naast mijn spaarrekening zodat mijn spaarrekening echt spaargeld is. Het geld in die potjes zie ik niet als spaargeld maar als in de toekomst besteed geld. Ik heb het niet breed en op deze manier kom ik niet in de schulden mocht er iets onverwachts komen. bovendien spaar ik koopzegels en die boekjes spaar ik op. Daar ga ik dan een x van uit eten of doe ik iets leuks.

  Beantwoorden
 • Ingrid op 29 mei 2019, 11:04

  Is je huis inrichten een "life event?" Voor mij, minder-dan-minimum inkomen, is iets op de betonnen vloer al onhaalbaar. Maar verlichting permitteer ik me wel, wanneer het kan. Ik lees in de email: "Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer." en herinner me de gloeilampen die elke winter kapot gingen. Kun je je huis niet warm stoken, dan valt ook de verlichting uit. De eerste dure spaarlampen brachten daar verbetering in. In heb er nog steeds een paar, die inmiddels een respectabele leeftijd hebben. Langzaam aan verving ik de gloeilampen door spaarlamp en LED. Maar de kwaliteit holt achteruit terwijl ze nog steeds duur zijn. Opnieuw gaat een dure nieuwe lamp maximaal een jaar mee. Goed verlichten doen de nieuwste lampen ook al niet meer en ze maken zelfs hinderlijk geluid. Mijn les: Vertrouw niet op innovatie, want de industrie zorgt er wel voor dat alles zo snel mogelijk kapot gaat.

  Beantwoorden
 • Jacq op 20 mei 2019, 10:41

  Ontzettend veel respect voor je Angela. Hier kan menig mens nog van leren. Door openheid te geven gaan er deuren open. Veel geluk toegewenst samen met je gezin.

  Beantwoorden
 • Angela op 19 mei 2019, 12:30

  Hoi, wat me overkomen is, is niet afgelopen jaar geweest. Maar wil het zeker delen omdat het enorme gevolgen heeft voor jouw financiële plaatje. 6 maanden zwanger van mijn derde kindje, midden in een grote verbouwing en partner besluit dat hij niet meer bij je wil zijn en laat je in de steek. Voor de verbouwing nog een extra lening afgesloten en de verbouwing is nog niet af. Partner is niet meer te bereiken, kosten advocaat en ook nog bevallen van een kind. Heftige tijd, naast vele emoties, zorgen voor de kinderen en iets op de verbouwing verzinnen. Amper geld. Hoe ik dat heb aangepakt? Eerst het hoognodige laten afmaken voor de verbouwing, het geld dat ik uitgespaard had van de lening teruggestort in het depot na overleg met de bank en na begrip te hebben gevraagd voor mijn situatie. Ik had amper geld, niet eens genoeg om raambekleding en kasten voor de kamers van de kinderen kopen. Ook een geboortekaartje zat er eigenlijk niet in. Hulp van mijn ouders om met een lap gekleurd stof en een goedkoop ijzerdraadsysteem een soort van gordijnen te maken met klemmetjes voor 2 slaapkamers. Een lieve buur had nog gordijnen voor de babykamer. In overleg met een drukker voor een geboorte kaartje die een flinke korting gaf. Na de geboorte een half jaar rust i.o.m. mijn advocaat en toen verhuizing naar andere woning.....shit weer kosten.. Allerlei lieve mensen gaven me babykleertjes, dus de kast van mijn dochtertje hing vol met kleertjes, gelukkig. Toen was het tijd om drastisch te bezuinigen. Allereerst plaatje maken, wat gaat er uit en wat komt er binnen. Met spoed uitgezocht waar ik als alleenstaande moeder recht op had. Dat is niet zoveel als je 3dgn werkt en net wat meer verdient dan bijstandsniveau maar de bijstand was voor mij geen optie. Dus: 1. alle abonnementen opgezegd, 2. geen toetjes meer, 3. per luier berekenen wat de goedkoopste was, 4. als vriendinnen vroegen of ze iets konden betekenen vroeg ik om vlees omdat dat het duurste is, ook in de supermarkt, 5. lowbudget koken, 6. met verjaardag cadeaubonnen van een supermarkt gevraagd, 7. aan mijn ouders gevraagd of ze niet steeds snoep mee wilden nemen maar ook groenten en fruit, 8. met de kerst kreeg ik van meerdere mensen hun kerstpakket met name de voedingsmiddelen, 9. aan mijn beste vriendinnen die verder weg wonen uitgelegd dat ik maar 1 tank benzine per maand kon betalen en dat als ze me wilden zien of ze dan naar mij kwamen rijden, 10. huur- en zorgtoeslag aangevraagd ook al had ik nog een koopwoning, 11. kleding verkopen om met dat geld weer tweedehands kleding aan te schaffen, 12. Vragen aan mensen of ze kleding hadden waar ze vanaf wilden, 13. 5 dec kregen we een hele doos vol spulletjes, met name eten, van de buurtbewoners. 14. ik heb 1 jaar gebruik kunnen maken van stichting leergeld voor de sport van mijn jongens ook door mijn situatie uit te leggen en samen naar een oplossing te zoeken. 15. ik ben naar de gemeente geweest maar helaas konden zij niets voor me betekenen omdat ik net boven het bijstandsniveau zat. 16. dagelijks keek ik op mijn bankafschriften en als ik iets tegen kwam dat er onterecht was afgeschreven dan ging ik aan het bellen en regelen om maar een voorbeeld te noemen de energie leverancier. Drama.... 17. met verjaardagen van anderen maakte ik een kadootje van max 5 euro, pakte het leuk en creatief in zodat het er leuk uitzag. 18. ik spaarde maandelijks voor onze eigen verjaardagfeestjes en andere onkosten die jaarlijks betaald moesten worden, want die rekeningen komen altijd wanneer je niks hebt. En ja je komt in vele vervelende situaties waarin je moet zeggen ik kan niet mee want ik heb geen geld. Ik kan niet mee wandelen want dan belanden we op een terras en ik kan geen rondje geven...mmm echt niet leuk. Dus kortom: Goed kijken en blijven kijken naar jouw financiën, eerlijk zijn en praten met de mensen om je heen. Overleg plegen met instanties waar je een rekening hebt open staan, zij zijn echt wel bereid om mee te denken. Uitzoeken waar je financieel recht op hebt en ik moet zeggen dat ik veel heb gehad aan de website van het Nibud. Sterker nog ik kijk hier nog steeds regelmatig op, zeker met de kinderen om een idee te krijgen van wat kun je bv aan zakgeld geven of wat kost nu eigenlijk kleding. Ik maak nog steeds minimaal 2 maal per jaar een berekening van inkomsten en uitgaven en pas dingen aan. Spaar nog steeds maandelijks voor de jaarlijkse rekeningen o.a. onze verjaardagsfeestjes, de sint etc. Het is zeker niet makkelijk geweest en heb er vele slapeloze nachten van gehad, ben er letterlijk meerdere malen ziek van geweest maar we hebben het gered. Voor sommige een leerschool, voor mij....tja geen woorden en ik zou willen dat niemand dit moet meemaken en dat er ooit een moment komt dat we minder naar die dubbeltjes moeten kijken. Ik kan oprecht zeggen dat ik er altijd heb kunnen zijn voor mijn kinderen, heb ze alleen, in de meeste gevallen, niet kunnen geven wat hun vriendjes en vriendinnetjes wel hadden. Ikzelf heb daar wel eens verdriet van, ze weten in ieder geval wel dat het ook veel slechter kan en dat ik enorm veel van ze hou. Voor het geval je het wil weten; het gaat al een aantal jaren veel beter met ons en ben nog steeds dankbaar voor al die mensen die er in die tijd voor ons waren.

  Beantwoorden
 • Kim op 18 mei 2019, 20:58

  Tip voor huizenbezitters: wij laten de hypotheekrenteaftrek eenmalig per jaar uitkeren en dit lossen wij ook gelijk af. Tevens korting met je zorgverzekeraar regelen op het moment dat je de premie in 1 keer betaalt voor een jaar

  Beantwoorden
 • judith op 18 mei 2019, 20:52

  Uit elkaar: wat had dit veeeeeel meer financiele gevolgen dan gedacht! Maar daarbij hielp het Nibud ons voor advisering voor de invulling van het ouderschapsplan; wat is normaal aan uitgaven voor een puber was duidelijk aangegeven, zodat we dat als uitgangspunt konden nemen. En ook om vervolgens financieel zelfstandig te worden en met veel minder geld per maand uit te komen heb ik veel aan verschillende onderdelen van de website gehad. Ook de online cursus die hierover gaat.

  Beantwoorden
 • Nan op 17 mei 2019, 23:39

  Het bleek dat we op grote voet leefden. Als we iets nodig hadden kochten we het. Aan het einde van de maand kwamen we tekort.We vulden het aan met ons spaargeld. We zagen in dat dit na ons pensioen niet zo door kon gaan. We zijn gebruik gaan maken van de spaarpotjes van de RABO bank. Ons motto is nu als we iets willen kopen. Hebben we het nodig? Nee? Dan koop ik het niet.

  Beantwoorden
 • Petronella op 17 mei 2019, 22:32

  Wij zijn AOW-ers met een klein pensioen. We kunnen en willen niet naar een duurder en energiezuiniger huis verhuizen. Wij wonen hier al 50 jaar. Ons inkomen is te laag, en vooral de huren van energiezuinige woningen zijn met ons inkomen te hoog. We komen met ons inkomen alleen in aanmerking voor goedkope, en meestal slecht geïsoleerde woningen. Daar schieten we dus niets mee op. We kunnen gelukkig redelijk tot goed met ons geld omgaan. In ons huurhuis neem ik zelf maatregelen om minder gas en elektra te verbruiken. Wachten op de verhuurder kost je geld. Het zelf doen levert uiteindelijk meer geld op. + Comfort. Goed gedaan kan de verhuurder die maatregelen niet terugdraaien. Het is woningverbetering. + Als voordeel: De extra's die je aan de woning verbeterd hebt kunnen nooit meegeteld worden in de puntentelling. Waardoor je huur niet bovenop de jaarlijkse huurverhoging nog eens extra kan stijgen.

  Beantwoorden
 • Jet op 17 mei 2019, 19:14

  Na scheiding huis te koop staan. Goed opgelet door mooie foto's te maken om verkoop te stimuleren. Ook gekeken naar mogelijkheden, met of zonder aanpalende bouwgrond verkopen ect. Goed opgelet op aandeel makelaar, kan veel verschil in zitten. Nu wachten op verkoop, aankoop eigen huis en nieuwe start voor beide. Belangrijk in deze, doe het allemaal samen in goed overleg. Dat brengt vooral voor de kinderen waardering op. Grootste winst.

  Beantwoorden
 • Nancy op 17 mei 2019, 18:03

  Van een zeer goed betaalde baan, via de WW, naar een part-time met minder inkomen. Was even wennen financieel maar zou niet meer terug willen naar de stress.

  Beantwoorden
 • Miranda op 17 mei 2019, 17:08

  Elk jaar besparen wij tussen de €200,- en €300 op de energiekosten, omdat we elk jaar overstappen naar een nieuwe energieleveranier en dan een welkomskorting ontvangen die tussen de €200,- en €300,- bedraagt. Wij zoeken dit uit via een vergelijkingssite Easyswitch

  Beantwoorden
 • Miranda op 17 mei 2019, 17:02

  Jaarlijks besparen wij tussen €200/€300 op de energiekosten, omdat we elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier. Dit doen wij via easyswitch (vergelijkingssite). Hierdoor ontvang je een nieuwe ledenkorting die kan oplopen tot €300,- per jaar.

  Beantwoorden
 • Patricia op 17 mei 2019, 13:08

  In 2016 zijn ik en mijn toenmalige partner uit elkaar gegaan. Het huis is toen op mijn naar gekomen. Omdat de hypotheek onder water stond kreeg ik een hypotheek op maat met een rente van 4,8%. In 2018 hoorde ik iemand praten over rentemiddelen en ik heb toen op Google gekeken wat dit inhield. Heb contact gezocht met mijn hypotheek verstrekker of dit ook in mijn situatie mogelijk zou zijn. Dit bleek zo te zijn. Nu betaal ik een rente van 3,3%. Dit scheelt 190 euro per maand. Oké je moet wel je voorlopige aangifte IB aanpassen op de site van de belastingdienst. Maar al met al is gebleken dat rentemiddelen voor mij financieel aantrekkelijk is uitgepakt.

  Beantwoorden
 • Hebe op 17 mei 2019, 13:00

  Als tip zou ik mee willen geven dat de indeling van de agenda veel prettiger is als ma, di, wo aan de linkerkant staat en do,vr,za,zo aan de rechterzijde Op die manier heb je meer overzicht en de tips kunnen links bovenin gezet worden Door het gebruik van de grip op geld agenda heb ik meer inzicht en ik bereken (minimaal) 2x per jaar alle bedragen uit en kijk waar ik nog op kan besparen. Ook als ik iets zie waar ik blij van word, dan loop ik door en vraag mezelf af heb ik het echt nodig? 99,9% is het antwoord nee. Conclusie: Ik ben een tevreden persoon en heb alles al Graag win ik dit jaar de Nibud agenda, dan bespaar ik het aankoopbedrag ♥

  Beantwoorden
 • Jantje op 17 mei 2019, 11:56

  Voor dit jaar geen echt grote events, maar in 2020 gaat de aow in voor manlief. Hoe het dan gaat........afwachten maar. Hij is nu met prepensioen, en het is toch wel spannend om te zien hoe het met de aow met zijn pensioen gaat.

  Beantwoorden
 • Damaya op 17 mei 2019, 11:48

  Recent verhuisd van een ruime eengezinswoning (5 Sl.kamers en 2 badkamers) en ik door gezondheidsproblemen geen trap meer kan lopen, nu verhuisd naar appartementencomplex met recht op hulp. Goed naar het financiële plaatje gekeken en door ook de inboedelverzekering aan te passen scheelt het me nu al 200 Euro per maand war ik goedkoper uit ben. Ook veel abonnementen opgezegd en ben eindelijk af van de hoge energierekening door het tochtige hoekhuis. Verhuizen kost veel geld, maar veel kringloopwinkels bieden verhuisservice aan voor 100 Euro, daar kan geen verhuisbedrijf tegenop! Wat aanzienlijk in de kosten scheelt! Heb nu heerlijk ruim 3 kamerappartement wat niet tocht en wat dus ook een flinke besparing is. Goede voorbereiding is het halve werk en kan veel geld besparen door op vanalles te letten.

  Beantwoorden
 • Anonimes op 17 mei 2019, 11:34

  L.S., wij zijn beiden tachtig jaar , gelukkig allebei geleerd normaal met geld om te gaan , geen overbodige dingen verlangen . Daardoor ook nog aardig kunnen sparen . We komen niets te kort met twee aow's en ongeveer € 450 pensioen aanvulling .

  Beantwoorden
 • Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl op 07 mei 2019, 18:06

  Wij gaan deze zomer trouwen en kiezen bewust voor huwelijkse voorwaarden. Hoewel vermogen dat we allebei hebben opgebouwd vóór ons huwelijk door de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen in principe wel is veiliggesteld, vinden we het prettig om daar ook straks een bepaalde scheiding in aan te brengen. Dat heeft ook te maken met extra bescherming; ik zou niet willen dat mijn man straks zou moeten betalen voor schulden die ik met mijn onderneming zou maken. Door deze aanvullende afspraken te maken, houden we de financiële situatie eigenlijk zoals die nu ook is: we leggen allebei in in de gezamenlijke pot en hebben daarnaast ons eigen 'ding'. Als je er meer over wilt weten; mail gerust of check even dit artikel: https://lekkerlevenmetminder.nl/2019/01/23/trouwen-op-huwelijkse-voorwaarden-zo-zit-het/

  Beantwoorden
 • Deborah op 07 mei 2019, 15:35

  Als wij iets niet wilden was het om het getrouwde leven te beginnen met schulden. We hebben dan ook goed gekeken naar wat we écht belangrijk vonden en wat niet. Petit fourtjes met een foto in plaats van een grote taart, een jurk van een goedkopere bruidswinkel en gekocht tijdens de openingsactie, gewacht op een actie bij de juwelier voor onze ringen en ook heel goed gekeken wie er op de dag zelf niet mochten ontbreken zodat we een select gezelschap overhielden. Nou zijn wij sowieso geen mensen die perse in een kasteel wilden trouwen met een race-auto voor de deur. Uiteindelijk draait het om keuzes maken en goed om je heen kijken wat de opties en prijzen overal zijn. Overigens wél getrouwd in gemeenschap van goederen, we stapten allebei in met weinig geld.

  Beantwoorden
 • johante op 01 mei 2019, 17:25

  samenwonen: in samenlevingscontract ingebracht geld door beide partners benoemen en uitzonderen plus privé uitgaven (van elk van de partners) boven 500 euro écht bijhouden. eigen huis: doelsparen: handig, want als je het geld alsnog niet aanwendt voor een eigen huis, heb je een flinke buffer. uit elkaar: met mediator óók vastleggen of het samengekochte huis wordt verkocht, en op welke termijn dan, plus partnerpensioenen ontkoppelen.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Als ik dit van tevoren had geweten, had ik wellicht een andere keuze gemaakt. Dat zou ik anderen in mijn situatie op het hart willen drukken. ”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

15 oktober 2019

Nibud-agenda fans aan het woord

lees meer › Nieuwsbericht
10 december 2018

Bloggers reviewen Nibud-agenda 2019

lees meer › Nieuwsbericht