De ene manier is niet beter of slechter dan de andere manier. Het hangt o.a. af van op welke manier (bellen of juist voor internet) en hoe vaak uw kind de telefoon gebruikt. Ook hangt het af van uw eigen voorkeuren. Wilt u uw kind op deze manier leren met bepaalde vaste, terugkerende uitgaven om te gaan, dan is het verstandig dat uw kind zelf de prepaidkaarten koopt of (een deel van) de kosten van een abonnement aan u terugbetaalt.
Prepaid of abonnement?
Prepaid
Het voordeel van prepaid is dat u vooraf betaalt. U bepaalt dus eigenlijk zelf hoe hoog de telefoonrekening is. Gebruikt uw kind de telefoon niet vaak? Kijk dan ook hoe lang het tegoed geldig is. Bedenk ook:
- Hoe vaak geeft u een kaart?
- Wat gebeurt er als de kaart eerder op is: verwacht u dat uw kind er zelf één koopt of is het geen probleem om (tijdelijk) onbereikbaar te zijn?
- Wat als uw kind minder verbruikt: mag hij of zij dit bedrag dan aan iets anders besteden?
Abonnement
Het voordeel van een abonnement is dat uw kind altijd kan bellen.
U ontvangt de telefoonrekening achteraf. U kunt dus voor vervelende verrassingen komen te staan, als uw kind veel meer heeft gebeld dan het aantal minuten binnen de bundel. Verwacht u dat deze kosten worden terugbetaald?
Let op: als u of uw kind het aankoopbedrag van de telefoon via het abonnement in termijnen betaalt, dan valt dit onder kopen op afbetaling. Wanneer de kosten van het toestel hoger zijn dan 250 euro, dan wordt de aankoop geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie.
Maak afspraken met uw kind
Maak samen duidelijke afspraken. Dat voorkomt ruzie en onduidelijkheid op een later moment. Bespreek samen:
- Hoe hoog de maandelijkse vergoeding is als u een bedrag per maand geeft.
- Hoe u dit geld geeft: contant, op de bankrekening, of als een kaart of code.
- Wie betaalt als uw kind over zijn bundel gaat (als u een abonnement heeft afgesloten) of wie extra prepaidkaarten betaalt als uw kind meer nodig heeft dan u normaal per maand geeft.
- Wie de telefoonkosten betaalt als uw kind zelfstandig op vakantie gaat.
- Wanneer verwacht u dat uw kind even belt, sms’t of appt? Elke dag na school? Of alleen als er iets is?
- Betaalt u ook (een deel van) de bel- en sms-kosten als uw kind naar vrienden belt?
- Betaalt u ook mee aan een internetbundel op de telefoon?
- Wie betaalt het toestel: kan uw kind voor een bepaald bedrag zelf een telefoon uitzoeken? Of krijgt hij of zij uw oude mobiel?
- Wanneer is het tijd voor een nieuwe telefoon?
- Wie betaalt als de telefoon kapot gaat of kwijtraakt?
Onze zoon heb ik gewezen op Nibud voor scholieren. Het is immers belangrijk dat hij zelf leert om te gaan met een beperkt beltegoed.”
— Wim Holtkamp, Schagen