Minder inkomen
Soms verandert uw situatie en heeft u minder inkomen. Bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding. Probeer u dan zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe financiële situatie.
Onderstaand stappenplan helpt u grip op geld te houden in de nieuwe situatie.
Inkomsten verhogen
Het kan zijn dat u recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen om uw inkomen aan te vullen. Denk aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Vaak moet u deze zelf aanvragen. Kijk op Nibud.nl/berekenuwrecht of u recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen.
Heeft u een laag inkomen? Informeer dan ook bij uw gemeente of u recht heeft op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.
Uitgaven verlagen en besparen
Kijk of er manieren zijn om geld te besparen. U hoeft bijvoorbeeld niet alles wat u nodig heeft te kopen. Er zijn ook veel goedkopere alternatieven voor kopen, zoals ruilen, lenen of huren. Of geef minder geld uit aan zaken die niet per se nodig zijn. Zo houdt u meer geld over.
Een bespaarplan helpt u gestructureerd aan het werk te gaan.
Is de inkomensterugval groot en van lange duur, dan kunt u kijken of meer ingrijpende veranderingen noodzakelijk én mogelijk zijn. Bijvoorbeeld:
- Goedkoper gaan wonen
- De auto (tijdelijk) wegdoen
Hulp om grip te krijgen met geldzaken
Veel gemeenten kennen een (vrijwilligers)organisatie die u kan helpen uw geldzaken op orde te brengen. Vraag bij uw gemeente wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
Ook ouderenbonden en Humanitas bieden vaak hulp bij geldzaken en het op orde brengen van de administratie aan. SchuldHulpMaatje biedt hulp bij schulden.
Nadat mijn man zijn baan verloor, ben ik meer gaan werken. Zo kunnen we gelukkig ook rondkomen.”
— Yasmina Alaoui uit Utrecht