Sparen gemakkelijker maken

Sparen kan lastig zijn. We zijn nu eenmaal meestal meer op het heden gericht dan op de toekomst. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.

Toch zijn er ook slimme manieren om geld opzij te zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee. Het Nibud zet enkele tips voor u op een rijtje:

Ontvangt u een extra bedrag naast uw vaste inkomen? Bijvoorbeeld vakantiegeld of een dertiende maand? Of misschien een financiële meevaller zoals een teruggave van uw energieleverancier? Zet dit bedrag apart voordat u het uitgeeft.

Stel via online of mobiel bankieren in dat u maandelijks automatisch een bedrag naar uw spaarrekening laat overschrijven. Bijvoorbeeld op het moment dat uw salaris of uitkering wordt gestort. Dit kunt u instellen via de ‘overboekingen’. De rekening waar u een bedrag naar toe wilt overboeken is het rekeningnummer van uw spaarrekening. U kunt daar aangeven dat u dit elke maand wilt doen in plaats van eenmalig.

Als u structureel meer inkomsten heeft of lagere uitgaven (bijvoorbeeld door een loonsverhoging of doordat u de auto de deur uitdoet), kunt u het spaarbedrag aanpassen. Zo kunt u nog steeds evenveel uitgeven als u gewend bent.

Heeft u wel dit voornemen maar komt het niet uit om meteen te beginnen? U kun het startmoment ook inplannen voor de toekomst.

Sparen met een concreet doel (bijvoorbeeld een nieuwe keuken) motiveert vaak meer dan ‘zomaar’ sparen. Hoe minder ver de ‘beloning’ voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker sparen wordt ervaren.

Heeft u een dure aankoop gedaan die op termijn aan vervanging toe is? Zoals een auto of verwarmingsketel? Stel direct een maandelijkse overschrijving naar uw spaarrekening in om een potje aan te leggen voor onderhoud en vervanging.

Pinsparen houdt in dat uw bank bij elke pinbetaling automatisch een bepaald percentage op uw spaarrekening stort (als u niet rood staat). Bij vijf procent pinsparen en een betaling van € 25,- spaart u zo € 1,25. Doordat het om kleine bedragen gaat, groeit uw spaargeld geleidelijk en ongemerkt.

Deze dienst wordt door sommige banken aangeboden. Vraag bij uw bank naar de mogelijkheden. Is pinsparen niet mogelijk? Misschien zijn er andere diensten die de bank aanbiedt om sparen voor u gemakkelijker te maken.

Bij sommige ziektekostenverzekeringen kunt u maandelijks meer premie betalen. Bijvoorbeeld  € 38,50 per termijn in 10 termijnen. Deze premie wordt dan apart bewaard voor uw eigen risico. Gebruikt u het eigen risico niet? Dan krijgt u het bedrag weer terug. Vraag bij uw verzekeraar naar de mogelijkheden.

Koopzegels kunt u kopen bij uw aankopen. U spaart de zegels tot u een volle kaart heeft. De volle kaart kunt u inleveren, waarna u een hoger bedrag ontvangt dan u voor de zegels heeft betaald. Het financiële voordeel -de bonus bij uitbetaling-  is hoger dan de rente bij de bank. De zegels kunt u tussendoor niet voor iets anders inwisselen.

Met de internetbankier-apps is de verleiding groot om snel wat spaargeld terug te boeken. Door uw spaargeld op een rekening te zetten waar u moeilijker bij kunt (een spaarrekening die niet gekoppeld is aan mobiel bankieren of een spaarrekening bij een andere bank) bouwt u voor uzelf een drempel in.

Een hogere rente

Heeft u een bedrag dat u voor langere tijd weg kunt zetten? Als u een (bank)spaarhypotheek heeft, kunt u onder bepaalde voorwaarden extra spaargeld storten in de spaarpolis van uw hypotheek. De relatief hoge rente die u ontvangt komt belastingvrij ten goede aan het spaartegoed. Vraag bij uw bank naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Geld achter de hand: hoeveel?

Hoeveel geld is verstandig om in uw situatie achter de hand te  hebben voor als de wasmachine het begeeft? Of als de apk-keuring van uw auto duurder uitvalt dan u dacht? Met de BufferBerekenaar berekent u snel en makkelijk uw persoonlijke adviesbuffer.

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Geld achter de hand makkelijker maken (2017)

Advies: help mensen om ongemerkt te sparen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

Tien procent sparen… is dat realistisch?

Hoe kun je geld opzij zetten als je nauwelijks rond kunt komen? Het Nibud licht toe.

lees meer › Artikel

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Maandelijks tien procent sparen

Hoe pakt u dat aan? Dit stappenplan helpt u om een vast bedrag per maand opzij te zetten.

lees meer › Stappenplan