Tip: Het Nibud heeft speciale coaches opgeleid om werknemers met financiële problemen te helpen. Mogelijk is dit ook iets voor u. Vraag hiernaar bij uw werkgever.
Tip: Wil je weten welke deurwaarder beslag heeft gelegd? Check schuldenwijzer.nl.
Wat blijft er voor u over na loonbeslag?
De deurwaarder kan geen beslag leggen op uw volledige inkomen. Hij moet rekening houden met de beslagvrije voet. Dat is het deel van uw inkomen dat u mag houden voor uw vaste lasten en voor levensonderhoud.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Wat het bedrag is hangt onder andere af van uw gezinssamenstelling. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm voor uw situatie. Dit is inclusief vakantiegeld.
De beslagvrije voet kan worden verhoogd. De beslaglegger moet bijvoorbeeld rekening houden met hoge woonlasten en de premie voor de ziektekostenverzekering. Ook kan de beslaglegger in sommige gevallen beslag leggen op het inkomen van uw partner.
Op andere inkomsten, zoals kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en tegemoetkoming schoolkosten kan de deurwaarder in principe geen beslag leggen, op een enkele uitzondering na. Op zelfjeschuldenregelen.nl vindt u hierover meer informatie.
Check altijd of de beslagvrije voet goed berekend is
Het berekenen van de beslagvrije voet is niet eenvoudig. Met de tool uwbeslagvrijevoet.nl krijgt u inzicht in hoe het wordt berekend. Zie ook het filmpje op de site waarin wordt uitgelegd wat de beslagvrije voet is.
Klopt de beslagvrije voet niet? Vraag dan de deurwaarder om het beslag aan te passen. U moet wel kunnen onderbouwen waarom u denkt dat het niet klopt. Stuur een berekening mee en bewijzen om uw verhaal te onderbouwen.
Toen ik uit huis ging, gaf ik nog net zoveel uit aan vakanties en kleding als daarvoor. Het kwam zover dat er beslag op mijn loon werd gelegd... ”
— Danny Wijsters uit Meppel